Ειδησεογραφικό site

Κώστας Χατζής: Αυτό που έκανα εγώ το αγάπησε ο λαός, όχι η Πολιτεία

182

«Να `χαν όλοι οι άνθρωποι μια αγάπη όπως κι εγώ θα `μαστε όλοι στη γη φίλοι κι αδερφοί» τραγουδά με την τόσο μαγική χροιά φωνής ο ερμηνευτής και δημιουργός Κώστας Χατζής. Τα τραγούδια του μας ταξιδεύουν… Τραγούδια άλλοτε ρομαντικά και άλλοτε καταγγελτικά. Ο ίδιος υπόσχεται να μας ενώσει όλους σε μία παρέα από τη μουσική σκηνή «Σφίγγα» που μπορούμε να τον απολαύσουμε.

στην Πέννυ Κροντηρά

Ποια στιγμή στην καριέρα σας θα σας συνοδεύει για πάντα;

Δεν είναι μία, είναι πάρα πολλές… πληθυντικός! Πολλά βοηθήσανε όταν ήρθα στην Αθήνα για να κάνω τον καλλιτέχνη… Πέρασα πολύ δύσκολα. Αφού ήμουν από μία πολύ φτωχή οικογένεια δεν μπορούσα να σπουδάσω αυτό που ήθελα. Βλέπετε δεν ήταν το όνειρό μου να γίνω καλλιτέχνης. Μέσα από το τραγούδι βρήκα τον καλλιτεχνικό τρόπο να τραγουδήσω τη ζωή μου. Είχα πολλές αποτυχίες. Δεν γεννήθηκα μέσα στη φυλή αλλά σε μία γειτονιά που ήταν Έλληνες, χωρίς να το παρεξηγήσετε αυτό που λέω. Όταν πήγα σχολείο ένιωσα από μικρός ότι είμαι περιθωριακός. Μεγάλωνα περιθωριακός, θα γεράσω περιθωριακός… Γνώρισα ανθρώπους που τους είχα διαβάσει, τους είχα μελετήσει και γινόταν η απομυθοποίηση, η κατεδάφιση. Τα ευχάριστα σήμερα τα βλέπω, γιατί τότε που περνούσα τις πικρές στιγμές και κοιμόμουν σε παγκάκια και γωνιές δεν τις έβλεπα. Προσπαθούσα να κάνω τον ύποπτο και να με πηγαίνουν στην αστυνομία ως προσαγωγή, για να έχω ζεστασιά αλλά μόλις το κατάλαβαν δεν με ξαναέπιασαν. Αποφάσισα, τότε, να ασχοληθώ με τη μπαλάντα, γιατί είναι η περίληψη μιας ιστορίας. Αναφέρθηκα, λοιπόν, στα ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπινα καθήκοντα και στο να καταγγέλλω την πολιτεία με σεβασμό, εδώ και 65 χρόνια… Έχω μία εξίσωση, όμως, που δεν μπορεί κανείς να μου τη λύσει: αφού έχω 65 χρόνια σε αυτό τον χώρο πως γίνεται να είμαι από τα 51 στα 50; Μας έμαθε ο Αριστοφάνης ότι όταν αυτοσαρκάζεσαι περνάς τα ωραιότερα μηνύματα. Όλα αυτά είναι χαραγμένα στη μνήμη μου.

Σκεφθήκατε ποτέ να αφήσετε το τραγούδι;
Όχι ήταν το μέσο που θα μπορούσα να πω τα προβλήματα που έχω και σήμερα, όχι με άμεσο τρόπο αλλά με έμμεσο. Αναφερόμουν στη φυλή μου και σε πράγματα που το σύστημα αδικεί και εκμεταλλεύεται ανθρώπους από χαμηλά στρώματα. Γνώρισα, όμως, και πολύ σημαντικούς ανθρώπους που παρευρέθηκαν στη ζωή μου και με βοήθησαν.

Ποια η διαφορά του να τραγουδάτε σε μπουάτ και ποια στο Μέγαρο Μουσικής για εσάς;
Στο Μέγαρο Μουσικής όταν τραγούδησα ήταν πολύ πικρές στιγμές, καθώς σε κάποιους χώρους εμένα η πολιτεία μέχρι και σήμερα δεν μου επιτρέπει να τραγουδώ. Πήγα και στο Ηρώδειο, γιατί είπα δύο τραγούδια του Μίμη Πλέσσα. Δεν μου έδωσαν, όμως, το δικαίωμα να κάνω συναυλία σε αυτούς τους χώρους και να πω μόνο δικά μου τραγούδια. Η πολιτεία ποτέ δεν αγάπησε αυτό που έκανα εγώ. Αυτό που έκανα εγώ το αγάπησε ο λαός! Μου δόθηκαν ευκαιρίες να βγω στο εξωτερικό και δεν το θέλησα με κανένα τρόπο, γιατί εδώ με αγάπησαν και δέχτηκαν αυτά που λέω. Αν στην υδρόγειο υπάρχουν δύο – τρεις λαοί που ξεχωρίζουν, για μένα είναι οι Έλληνες. Είναι καταπληκτικός λαός, απλώς δεν είχε ποτέ παιδεία. Αγαπώ πολύ τη χώρα μου και είναι τιμή μου που γεννήθηκα με αυτούς τους ανθρώπους και με φιλοξενεί αυτός ο ουρανός. Θέλω εδώ να χάσω τη ζωή μου σε αυτό τον κόσμο που λέγονται Έλληνες.

Πως είναι να σας καλεί τότε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζίμι Κάρτερ στον Λευκό Οίκο;

Αυτό είναι κάτι που κρατώ σαν μυστικό. Θα μπορούσα, γιατί είμαι έξυπνος άνθρωπος, όταν πήγα εκεί να επιτρέψω να πάρει έκταση αλλά ακούστηκε μετά από πολύ καιρό. Αν άφηνα να το μάθουν οι τηλεοράσεις ή τα μέσα γενικά, θα γινόμουν παγκόσμιος τραγουδιστής γιατί δεν έχει περάσει ποτέ από το Λευκό Οίκο σκούρος… Μόνο ο Ομπάμα! Οι Αμερικάνοι ξέρουν και πότε πηγαίνουμε τουαλέτα, συγνώμη. Και εκείνος ήθελε να γνωρίσει τον άνθρωπο που λέει αυτού του είδους τα τραγούδια. Δεν μπορώ να πω άλλες λεπτομέρειες.

Ποιες οι αλλαγές που έχετε δει με την πάροδο των ετών στο χώρο της μουσικής;

Πάρα πολλές. Η χώρα μας είχε και έχει καταπληκτικούς καλλιτέχνες και συνθέτες. Δεν βρήκα ένα τραγουδιστή που να μην μου αρέσει. Μπορεί να μη συμφωνώ στο κείμενο που τραγουδάνε. Υπάρχει το τραγούδι της διασκεδάσεως, υπάρχει και το τραγούδι που είναι ψυχαγωγία. Διάλεξα το τραγούδι που είναι ψυχαγωγία. Και ακόμη και τα χαρούμενα τραγούδια που λέω, θέλω να είναι ψυχαγωγία. Αυτοί που έγραψαν και έβγαλαν τη χώρα έξω από τα σύνορα ο Χατζιδάκις, ο Μαρκόπουλος, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος τους θεωρώ ότι είναι μουσουργοί. Πολύ μεγάλες φυσιογνωμίες. Οι Έλληνες είναι καταπληκτικοί σε πολλούς τομείς παγκόσμια.

Ποια η σχέση σας σήμερα με τη Μαρινέλλα; Έχετε αποκαλύψει ότι η Τζένη Βάνου σας στήριξε… Πως ήταν ως άνθρωπος;

Με όλο τον κόσμο έχω επαφές… έτσι και με τη Μαρινέλλα και με την Αλεξίου. Η Μοσχολιού, επίσης, καταπληκτικός άνθρωπος. Η Τζένη Βάνου είναι η ωραιότερη φωνή που είχα στη ζωή μου, μεγάλη φυσιογνωμία και τραγουδίστρια. Η εθνική μας τραγουδίστρια η Βέμπο… τι να πει κανείς; Στο λαϊκό χώρο ο βασιλιάς του λαϊκού τραγουδιού ο Καζαντζίδης, ο Μπιθικώτσης… Ο Πλέσσας, ο Κατσαρός που με βοήθησε σε πολλά πράγματα και μου βρέθηκε στη ζωή μου, ο Οικονομίδης. Με βοήθησαν να αγαπήσω τη ζωή, γιατί σε κάποια στιγμή δεν την ήθελα. Αλλά οι σπουδαιότεροι άνθρωποι της ζωής μου είναι η γονείς μου και οι δύο αδερφές μου. Ξέρω κάποια στιγμή ότι θα τους ξαναδώ. Η μικρή αδερφή μου είναι ακόμα στη ζωή. Πιστεύω στην Ανάσταση.

Θα εμφανίζεστε στη μουσική σκηνή «Σφίγγα». Μιλήστε μας για αυτό το μουσικό ταξίδι;
Είναι μία μουσική σκηνή που υφίσταται ως η καλύτερη έκδοση της μπουάτ. Πολύ όμορφος χώρος. Με τον κόσμο γινόμαστε μία ωραία παρέα που ταξιδεύουμε παρέα. Πάντοτε έτσι κάνω…

Ετοιμάζετε νέα δισκογραφική δουλειά;
Έχω γράψει πολλά τραγούδια που δεν έχω συμπεριλάβει σε δισκογραφικές δουλειές μου, αλλά τα έχω τραγουδήσει όπως οι Επιστολές (όταν αποσύρθηκα το 1981-1990 που υποτίθεται ότι είναι προς κάποιο φίλο και του λέω πως νιώθω που δεν είμαι στο χώρο αυτό), τα Πεκινουά (επειδή είναι λαϊκά και τα λένε ότι είναι σκυλάδικα, εγώ τα λέω πεκινουά. Είναι σκυλοτράγουδα που έχουν αρκετά λαϊκό χρώμα). Μίλησα και τραγούδησα πάρα πολύ για τους αντιρρησίες συνειδήσεως. Είναι ολόκληρη ζωή.

Τζένη Καρέζη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκος Αλεξανδράκης… πως ήταν ως άνθρωποι;
Ο Αλεξανδράκης όταν τραγούδησα τους «Λιποτάκτες» του Μίκη Θεοδωράκη, που τότε διεύθυνε ο ίδιος, έκανε τον πρόλογο για τα τραγούδια του. Οι υπόλοιποι ερχόντουσαν και με άκουγαν. Σπουδαίοι άνθρωποι και ήταν τιμή που τους γνώρισα.

Πως χαρακτηρίζετε το είδος μουσικής που υπηρετείτε; Ρομαντικό ή κοινωνικό;
Κοινωνικό και ρομαντικό. Όχι ερωτικό να κόβω φλέβες, μοιχείες και δράματα. «Δεν μου φτάνει η γη και ο ουρανός και ο κόσμος όλος για συντροφιά. Δεν μου φτάνει η γη και ο ουρανός και ο κόσμος όλος για συντροφιά μου χωρίς εσένα. Τόσο σε αγαπώ… τόσο σε αγαπώ». Η μπαλάντα είναι μία ιστορία… Πολλά πράγματα τα άκουγα και τα έγραφα μετά σε τραγούδι. Καταρχάς, έχω κατακλέψει τους Έλληνες ποιητές. Έχω μία ανθολογία από το 17… κάτι έως το 1957. Έχω σημειώσει φράσεις που τις έχω κλέψει και τις χρησιμοποίησα για να γράψω μπαλάντες. Δεν είμαι αυτόφωτος, ετερόφωτος είμαι. Ότι έχω κάνει το έχω πάρει, δεν λέω αυτό είναι δικό μου.

Ποτέ δεν κρύψατε την καταγωγή σας.
Θα ήταν τρομακτικό να κάνω κάτι τέτοιο. Όταν βγήκα σε αυτό το χώρο ενδιαφερόμουν για τη φυλή μου και ενδιαφέρομαι για τη φυλή μου.

Ποια τα προβλήματα που παρατηρείτε εσείς στη νέα γενιά των Ρομά;
Δεν σκύψανε ποτέ πάνω από τα προβλήματα των ανθρώπων αυτών. Ποτέ η πολιτεία. Που είναι τα χρήματα που έστειλε η ΕΟΚ για αυτούς; Έχουν κάνει μόνο πολύ ωραία γκέτο. Το ίδιο έγινε στο Δουργούτι, στα Πετράλωνα, στην Αγία Βαρβάρα, στο Ζεφύρι, στα Λιόσια κτλ. Στέλνουν Ρομά σε κάποιον τόπο που είναι πανάκριβος, ρίχνουν τις τιμές, υποβαθμίζεται και τον αγοράζεις με 50 λεπτά. Διώχνεις τη γυφτιά και ανεβαίνουν πάλι οι τιμές, τον πουλάς χιλιάδες ευρώ. Κάπως βολεύει η γυφτιά. Δεν βοήθησαν ποτέ στα προβλήματα των τσιγγάνων. Στους μετανάστες δίνουν δικαιώματα για να ζήσουν, τους Ρομά γιατί τους ξεχνούν που είναι τόσες χιλιάδες χρόνια εδώ; Γιατί τους αφήνουν να κάνουν όλες τις μορφές των εγκλημάτων και να γίνονται μισητοί; Γιατί δεν νομοθετούν τα παιδιά των Ρομά να πηγαίνουν απαραιτήτως σχολείο, θέλουν δεν θέλουν οι τσιγγάνοι; Να τους αγαπήσουν, να τους αγκαλιάσουν. Οι Ρομά δεν είχαν ποτέ ηγέτες. Δεν ξέρουν πως ήρθανε. Ήτανε νομάδες. Έχω έξι παιδιά και τα βοήθησα να αγαπήσουν και να εκτιμήσουν τη ζωή. Ασχολήθηκα πολύ με τα παιδιά μου και χαίρομαι που είναι μέσα σε αυτό το λαό που λέγονται Έλληνες.

Χρησιμοποιείτε τη λέξη «γύφτος»… η οποία από τους Ρομά θεωρείτε προσβλητική…
Πάντοτε μας λέγανε γύφτους… Εγώ το λέω τώρα; Και τους έγχρωμους τους λέγανε μαύρους, μετά αραπάδες και τώρα αφροαμερικανούς! Μας φώναζαν καρακόγυφτους, τσιγγάνους, αθίγγανους με στερητικό ά- που σημαίνει άγγιχτος. Και τώρα μας λένε Ρομά. Από πάντα αν ρωτούσες κάποιον από εμάς τι είναι θα σου έλεγε Ρομ. Είναι προσβλητική λέξη ο γύφτος. Ο «γύφτος» είναι φυλή. Υπάρχουν διάφορες φυλές με διάφορες γλώσσες. Εγώ προσπαθώ αυτή η λέξη να μην έχει αρνητική χροιά, γιατί ξέρω ότι ο Έλληνας έχει ρατσισμό αλλά χωρίς επίγνωση. Όπως λένε «κοίτα το γύφτο, το βλάχο». Ο Βλάχος είναι μια καταπληκτική φυλή. Αυτός που είναι από τα βουνά είναι ορεσίβιος. Αλλά δεν το λένε με ρατσισμό, όπως στην Αμερική και σε άλλα μέρη. Όλοι οι λαοί είναι και φτιάχτηκαν εξ ενός αίματος.

Είστε πολιτικοποιημένος; Ποια η άποψή σας για τη χώρα μας και τα τεκταινόμενα;
Ποιο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό θρησκευτικό σύστημα έκανε κάτι θαυμάσιο γα τον συνάνθρωπό του; Αν είχαν κάνει κάτι θα είχαν ενδιαφερθεί για τη φυλή μου. Εγώ σαν γύφτος ξέρω μέρος του καταστατικού της Δημοκρατίας και αν ρωτήσεις Έλληνα δεν το ξέρει. Έχω κάποια πράγματα που δεν έχω πει, γιατί λέω γεννήθηκα ασχημόπαπο, μεγάλωσα ασχημόπαπο, γερνάω ασχημόπαπο. Κάποτε, όμως, που όλη τη γη θα τη κάνει ο Θεός να μην έχει σύνορα και θα ζούμε άσπροι, μαύροι, κίτρινοι, τότε θα συμβεί αυτό που λέει στον Ησαΐα «τα μαχαίρια, τα σπαθιά θα γίνουν εργαλεία για τη γη» και θα έχει μερίδα και η φυλή μου κάτω από τον ήλιο! Θα ζούμε όλοι σε μια γη χωρίς σύνορα και θα έχουμε αγάπη. Τη στιγμή αυτή θα γίνω κύκνος αλλά θα παρακαλέσω το Θεό να με κάνει σκούρο, να μην ξεχάσω από την ομορφιά μου και χάσω την αγάπη του. Αλληλούια

«Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει» και «η αγάπη όλα τα υπομένει»… Τι είναι για εσάς η αγάπη;
Από τη Γραφή βγήκε και αυτό… Τον ορισμό της αγάπης τον γράφει στους Κορινθίους «η αγάπη δεν φθονεί, η αγάπη δεν αυθαδιάζει, δεν επαίρεται, δεν ασχημονεί, δεν ζητεί τα εαυτής». «Ξέρεις τι έχω κάνει εγώ για σένα; Αυτό αυτό…». Η αγάπη δεν ζητάει τέτοια πράγματα, είναι ο πρώτος καρπός του πνεύματος. Δεν είμαι θρησκόληπτος, ο Θεός δεν θέλει να λατρεύεται έτσι. Την αγάπη δεν τη βοήθησαν οι θρησκευτικοί ηγέτες που μιλάνε για αγάπη με λεφτά. Τα ζευγάρια δεν έχουν σωστή διαπαιδαγώγηση. Έχουν καταλάβει οι γυναίκες τι σημαίνει να είναι γυναίκες και το ίδιο οι άνδρες; Η γυναίκα, λέει η Γραφή, πρέπει να σέβεται τον άνδρα της και ο άνδρας πρέπει να αγαπάει τη γυναίκα του, όπως αγάπησε ο Χριστός την εκκλησία και έδωσε τη ζωή του. Άρα ο άνδρας πρέπει να δίνει τη ζωή του για τη γυναίκα. Το έχουμε καταλάβει αυτό; Εμείς βλέπουμε τη γυναίκα σαν σεξουαλικό εργαλείο, δεν ξέρουμε να την εκτιμήσουμε και προδίδουμε ο ένας τον άλλο. Εγώ δεν είδα μια γυναίκα να γεννήθηκε πόρνη. Η αιτία είναι πάντα ο άνδρας. Ακόμα και στο τραγούδι καταπληκτικές φωνές αντί να παρουσιάζουν φωνητικά προσόντα παρουσιάζουν σωματικά. Ποιο σύστημα τους βοηθάει να γίνουν έτσι; Αυτά τα παιδιά που βγαίνουν για να τραγουδήσουν ξεκινάνε με άλλα όνειρα και διαφθείρουν τα όνειρά τους και σκοτώνουν τα παιδιά αυτά. Αυτό το σύστημα το διεφθαρμένο.

Οι θρησκείες διχάζουν ή ενώνουν;
Εγώ είμαι μάρτυς του Ιεχωβά. Το προσπέκτους της ζωής είναι η Αγία Γραφή. Οι θρησκευτικοί ηγέτες μας έχουν βοηθήσει να μισούμε το Θεό. Αφού έχει φτιάξει τον Παράδεισο και την κόλαση, εγώ που είμαι σκούρος οπωσδήποτε στην Κόλαση θα πήγαινα… και είμαι και γύφτος! Δεν είναι έτσι, όμως. Ο Θεός δεν έχει αγάπη, είναι Αγάπη. Δεν έχει δικαιοσύνη, είναι Δικαιοσύνη. Άρα, δεν μπορεί να είναι αυτό. Γύφτος είμαι εγώ δεν είναι ο Θεός. Μέσα σε τέσσερις τοίχους να υπάρχει αυτός ο πλούτος και αυτοί που τον αντιπροσωπεύουν να φοράνε μήτρες με πολλά λεφτά, με σταυρούς που κοστίζουν απίθανα ποσά. Έχει ανάγκη από μένα ο Θεός το κεράκι της δραχμής; Οι θρησκείες διχάζουν. Έχετε δει κάποιο πόλεμο που δεν του ευλογούσανε τα όπλα; Για την Ελλάδα λέγανε «μπροστά πάει η Παναγία και πίσω ο στρατός», το ίδιο στην Ιταλία «μπροστά πάει η Μαντόνα και πίσω ο στρατός». Απλά η Ελληνίδα ήταν πιο έξυπνη και νικήσαμε τους Ιταλούς. Δεν μπορεί να είναι έτσι τα πράγματα. Το έχω τραγουδήσει «Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Χριστός μοιράσαν στον στρατό διπλή μερίδα δεν πρέπει να πεθάνει νηστικός αυτός που πολεμά για την πατρίδα. Μοιράσανε κρασί στη διμοιρία μεγάλο γλέντι σήμερα θα γίνει και ψέλνει δυνατά η χορωδία: και επί Γης ειρήνη, και επί Γης ειρήνη.». Έχω πει πράγματα που πειράξανε πολύ την πολιτεία.

Ποιος ο στόχος της ζωής;
Να ψάξουμε να βρούμε ποια είναι η αλήθεια… Η αλήθεια θα μας ελευθερώσει και βρίσκεται μόνο στην Αγία Γραφή.

Δημοσιεύθηκε στο «Καρφί» στις 18 Ιανουαρίου 2020

Τα σχόλια είναι κλειστά.