Ειδησεογραφικό site

Κωνσταντίνος Κόλλιας: «Δεν είναι λύση να φορολογήσεις τον καφέ και την μπίρα»

83

Τα εισπρακτικά μέτρα οδηγούν σε αδιέξοδο, επισημαίνει ο γνωστός οικονομολόγος, τονίζοντας ότι στην κυβέρνηση τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα

Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές στο ΤΕΕ έρχονται και οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) να στείλουν το δικό τους μήνυμα για τις επιλογές της κυβέρνησης και τις σχέσεις της με συγκεκριμένους κλάδους. Σήμερα στο «business stories» μιλάει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια αντιστάθηκε όσο λίγοι σε συγκεκριμένες πολιτικές. Οταν ένας οικονομολόγος λέει, λοιπόν, ότι οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι υποφέρουν, τότε αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει.

-Βρισκόμαστε έναν μήνα πριν από το τέλος της χρονιάς και η εικόνα στα δημοσιονομικά δείχνει υπέρβαση των στόχων στα έσοδα και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Εκτιμάτε ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση; Ξέρετε, η εικόνα αυτή τη στιγμή θυμίζει το γνωστό απόφθεγμα ότι οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι υποφέρουν. Διότι τα έσοδα για την ώρα δεν πηγαίνουν όσο άσχημα περιμέναμε, αλλά οι τζίροι στην αγορά πέφτουν.  Διότι τι να το κάνεις αν το κράτος εισπράττει, αλλά στο εννεάμηνο η πτώση στο γάλα είναι διψήφια και στα τρόφιμα συνολικά πάνω από 8%;  Οταν, δηλαδή, μειώνονται ανελαστικές δαπάνες των νοικοκυριών, τότε καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει πραγματικά στην οικονομία. Η κατάσταση, λοιπόν, στα φορολογικά της χώρας μοιάζει να είναι αδιέξοδη. Σχεδιασμός στο πόδι, προαναγγελίες παρεμβάσεων που δεν υλοποιούνται ή καθυστερούν, εισπρακτικά μέτρα που μειώνουν κατακόρυφα το εισόδημα των νοικοκυριών και τα έσοδα των επιχειρήσεων, ενώ αυξάνουν τη μαύρη αγορά, το λαθρεμπόριο και την παραοικονομία. Δείτε τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια με τα τσιγάρα, τα καύσιμα και με οποιονδήποτε άλλον κλάδο είδε τα προϊόντα του να επιβαρύνονται φορολογικά. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως το πάθημα δεν έχει γίνει μάθημα. Για μία ακόμη φορά επιλέξαμε την εύκολη λύση, να φορολογήσουμε ακόμα και τον καφέ και να αυξήσουμε τον φόρο στην μπίρα! Στην ουσία, μπαίνουμε όλο και περισσότερο στην κατάσταση που έχει στοιχίσει στην ελληνική οικονομία και το επιχειρείν: τον φαύλο κύκλο των εισπρακτικών μέτρων, της ύφεσης, της ανεργίας, των ελλειμμάτων και των νέων φόρων.

-Εχοντας θητεύσει ήδη τρία χρόνια ως πρόεδρος του Οικονομικού Επιμε­λητηρίου ζητάτε πάλι την ψήφο των οικονομολόγων. Τι σχεδιάζετε να κάνετε αν επανεκλεγείτε; Κάναμε μια πολύ έντονη και συνεπή δουλειά αυτή την τριετία. Δουλειά που νομίζω ότι έχει εισπραχθεί από τους οικονομολόγους, ανεξάρτητα από το σε ποια παράταξη ανήκουν ή υποστηρίζουν. Οι στόχοι μας για την επόμενη τριετία είναι ακόμα μεγαλύτεροι:

– Η προώθηση των απαραίτητων ενερ­γειών του ΟΕΕ ως Αρχής Εγγραφής για την παροχή της  ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς στα μέλη μας και τους λογιστές – φοροτεχνικούς. Το ΟΕΕ ήταν ο δεύτερος δημόσιος φορέας που η Πολιτεία καθόρισε ως αρμόδια αρχή τον Ιούνιο 2016 για την παροχή των εξ αποστάσεως ψηφιακών υπογραφών (άυλων ψηφιακών υπογραφών).

– Η νομοθέτηση των τροποποιήσεων του θεσμικού πλαισίου του φορέα μας, όπως εγκρίθηκε από τη σύνοδο των αντιπροσώπων μας και προωθήθηκε στο εποπτεύον υπουργείο.

– Η κατοχύρωση των οικονομολόγων στον δημόσιο τομέα με την πρόβλεψη στους υφιστάμενους  οργανισμούς του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, των Νομικών Προσώπων Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και των ΔΕΚΟ θέσεων ΠΕ Οικονομικού λόγω της αναγκαιότητας για ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών τους.

– Η πιστοποίηση νέων ειδικοτήτων του οικονομολογικού επαγγέλματος, όπως διαχειριστής αφερεγγυότητας, εσωτερικός ελεγκτής, οικονομολόγος μελετητής. Ηδη έχουμε καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για την άσκηση του επαγγέλματος του οικονομολόγου μελετητή, του διαχειριστή αφερεγγυότητας και του εσωτερικού ελεγκτή.

– Η γνώση των νέων πτυχιούχων για τις επαγγελματικές δυνατότητες του οικονομολόγου  που αναπτύσσονται στη σύγχρονη εποχή και η κατάρτισή τους σε νέους χώρους απασχόλησης με προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και ειδίκευσης.

– Η οργάνωση των οικονομολόγων σε επαγγελματικές ομάδες ώστε να είναι δυνατές η παρακολούθηση και η εξέλιξη των επαγγελματικών τους θεμάτων.

– Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την επιδότηση νέων οικονομολόγων επαγγελματιών και την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παροχή οικονομικών υπηρεσιών (μελέτες, λογιστικές – φοροτεχνικές υπηρεσίες, επενδυτικοί σύμβουλοι κ.λπ.).

– Η προσπάθεια εφαρμογής προγράμματος πρακτικής άσκησης των νέων οικονομολόγων σε τράπεζες, λογιστικά γραφεία, ελεγκτικές και άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, αντίστοιχου αυτού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών.

– Η συνέχιση του επιστημονικού έργου του ΟΕΕ με έρευνες και μελέτες που υποχρεούται να κάνει, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, στην παρέμβασή του στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της χώρας μας.

– Η ηλεκτρονική διασύνδεση του ΟΕΕ με τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΓΕΜΗ, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ κ.λπ.).

-Μπορεί οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας να αφορούν στον κλάδο των οικονομολόγων, έχουν όμως και πολιτική χροιά. Καταφέρατε να πείσετε συναδέλφους σας να βάλουν υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων;Πρέπει να σας πω ότι φέτος η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων κατεβάζει το πλέον αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο. Πιστεύω ότι η δουλειά που κάναμε όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της παράταξης στα συλλογικά όργανα του Επιμελητηρίου συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό ώστε το ψηφοδέλτιό μας να συγκεντρώσει υποψηφίους από όλους τους κλάδους που εκπροσωπεί (λογιστές – φοροτεχνικοί, τραπεζικά στελέχη, εφοριακοί, μελετητές, ορκωτοί ελεγκτές), ενώ έντονο είναι και πάλι το στοιχείο των νέων οικονομολόγων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.