Ειδησεογραφικό site

Κυβερνητικά στελέχη σε εμφύλιο σπαραγμό – Ο Ευκλείδης κρατά το κλειδί των αλλαγών

75

Αν και υπερηφανεύεται για την ηπειρώτικη καταγωγή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αγγλική νοοτροπία και συμπεριφορά και σίγουρα επέστρεψε στην Ελλάδα θέλοντας να διεκδικήσει το δικό του χώρο στην πολιτική σκηνή και ιστορία της χώρας.

Της Κατερίνας Καραδήμα

Έτσι, σύμφωνα τα όσα αποκαλύπτει στο βιβλίο του «Adullts in the room» ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρωθυπουργός δεν είχε συμπεριλάβει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο πρώτο κοινοβουλευτικό σχήμα, γεγονός που είχε προκαλέσει εκνευρισμό στον σημερινό υπουργό Οικονομικών.

Ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι όταν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να του ζητήσει εξηγήσεις, εκείνος απάντησε απαξιωτικά : «Γιάνη, ο Ευκλείδης μου μίλησε άσχημα. Χεστ…ν, άστον να βολοδέρνει στη Βουλή, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι βέβαιο πως τα όσα διάβασε για τις περίφημες αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάνη Βαρουφάκη, τα ανέλυσε με βρετανικό τρόπο.

Από το σπίτι του στον Άγιο Στέφανο και το υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετεί μεθοδικά τις ψηφίδες οικοδομώντας βήμα-βήμα το πολιτικό του μέλλον, αφού είναι γνωστό πως στην Ελλάδα… ήρθε για να μείνει.

Και μπορεί ανά καιρούς να έχουν ειπωθεί πολλά για τις σχέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον νυν υπουργό Οικονομικών, το βέβαιο είναι πως οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν περάσει από σαράντα κύματα, χωρίς όμως ποτέ και οι δύο να υπερβούν τα όρια. Είναι γνωστό πως ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο μόνος που στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής μετά από 2012 που έκανε προσωπική κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αργότερα δημιούργησαν την τάση των 53.

Βέβαια όλα μέχρι και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στο 27% το 2012, όπου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο απυρόβλητο στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Με τον Αλέξη Τσίπρα δεν είχε συντροφικές σχέσεις από το παρελθόν, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1993 και τα ελληνικά του μέχρι και σήμερα αποτελούν αιτία αρνητικών σχολίων σε βάρος του.

Δούλεψε πολύ πάνω στη γλώσσα, ώστε να ξεφορτωθεί τη βρετανική προφορά και να μπορεί να εκφραστεί με άνεση και στα ελληνικά.

Με την επιστροφή στην Ελλάδα, συνέχισε το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του, ενώ παράλληλα από το 2010 έγινε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι ριζοσπαστικές απόψεις που είχε από παιδί τον οδήγησαν στον Συνασπισμό, αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο κατέβηκε υποψήφιος για το ελληνικό Κοινοβούλιο στις εκλογές του 2004, στο νομό Πρεβέζης, από όπου κατάγεται η οικογένειά του -είναι απόγονος του στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου. Ο ίδιος σήμερα διατηρεί στην περιοχή σπίτι, φίλους και αρκετά στενούς δεσμούς.

Από την περίφημη τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργού Οικονομικών, όπου ο κ. Τσακαλώτος αφού ευχαρίστησε τον κ. Βαρουφάκη υπογράμμισε ότι ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών θα είναι δίπλα του «θα με βοηθάει και θα μου δίνει συμβουλές που θα τις χρειάζομαι», το βέβαιο είναι πως οι δύο άντρες δεν ξαναμίλησαν ποτέ, όσο για… συμβουλές ούτε λόγος.

Στην πορεία ο υπουργός Οικονομικών εξελίχτηκε στο νούμερο ένα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Κουμουνδούρου ως άτυπος επικεφαλής των + 53 και ενώ ποτέ δεν άσκησε ευθεία κριτική στον πρωθυπουργό, δεν διστάζει να δείξει τα… δόντια του, ακόμη και στους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

ΜΕΤΩΠΑ ΜΕ ΠΑΠΠΑ – ΦΙΛΗ

Ενδεικτική ήταν η κριτική που άσκησε εναντίον του κ. Παππά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού εξέφρασε τον προβληματισμό του για το συντονισμό της κυβέρνησης, άσκησε κριτική και για τη διαχείριση του θέματος των τηλεοπτικών αδειών, φερόμενος να έχει πει πω … έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, καλύτερα να μην είχε γίνει τίποτα εξαρχής με αυτή την ιστορία.

Είναι γεγονός πως η… κόντρα μεταξύ του άτυπου επικεφαλής των + 53 και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης καλά κρατεί ειδικότερα μετά από το γεγονός ότι ο κ. Παππάς, θα ήθελε ένα (σημαντικό) ρόλο στο οικονομικό επιτελείο -ακόμα και το υπουργείο Οικονομίας κάτι που φαίνεται ότι έχει γνωστοποιήσει και στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να φέρει επενδύσεις. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δεν δείχνει αποφασισμένος όσο φίλοι και αν είναι με τον Νίκο Παππά να του κάνει το χατίρι. Μη θέλοντας – εκτός των άλλων – να ενταθεί η διαμάχη και η αντιπαλότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και μάλιστα με δεδομένο την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μοιάζει να μη βλέπει με καλό μάτι έναν ακόμη πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νίκο Φίλη, ο οποίος μετά την αντικατάστασή του από το υπουργείο Παιδείας δραστηριοποιείται όλο και πιο συχνά στην ομάδα των +53 κάτι που προκαλεί ανησυχία στον άτυπο επικεφαλής της ομάδας που ασκεί κριτική στις κυβερνητικές επιλογές.

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως όταν ο πρώην υπουργός Παιδείας άσκησε κριτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (Φεβρουάριος 2010 «εμείς και οι άλλοι» τελείωσε και «όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε» υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν πια μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί, ο υπουργός Οικονομικών διαφώνησε με την άποψη του Νίκου Φίλη, αλλά επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «θα αφήσουμε το «αποτύπωμά» μας εάν έχουμε περισσότερο χρόνο (με έργο σε παιδεία, υγεία και ανθρωπιστική κρίση)».

Επίσης οι δύο άντρες μάλιστα σκαρφάλωσαν στην κορυφή της κομματικής ιεραρχίας κατά την ψηφοφορία για τη νέα κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (Οκτώβριος του 2016) με μόλις με 4 ψήφους διαφορά, συγκεκριμένα στην πρώτη θέση με 1.312 ψήφους βρίσκεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και στη δεύτερη, με 1308 ψήφους, ο Νίκος Φίλης.

Πάντως θεωρείται βέβαιο πως παρά τις εισηγήσεις για την ανάγκη ανασχηματισμού προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας διστάζει να λάβει τις όποιες αποφάσεις μιας και γνωρίζει πως ο ανασχηματισμός πέρα από τους εσωτερικούς κραδασμούς θα επιφέρει και προβλήματα στην τρίτη αξιολόγηση. Πληροφορίες κάνουν λόγο πως ο κ. Τσίπρας κρατά το χαρτί του ανασχηματισμού για τα δύσκολα, τα οποία όπως λένε δεν έχουν έρθει ακόμη.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Είναι κοινό μυστικό πάντως τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στην Ηρώδου Αττικού πως ο ανασχηματισμός- όποτε και αν γίνει – θα έχει ως βασική παράμετρο το όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θέλει να εγκαταλείψει την οδό Νίκης για κανέναν λόγο ειδικά τώρα που έστω και με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση… βγήκε τις αγορές.

Από την άλλη μεριά ο πρωθυπουργός μπορεί να μη διατηρεί στενή φιλία με τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος έχει πολύ καιρό να βρεθεί έστω και για λίγο στην πρωθυπουργική συντροφιά της Αίγινας, το βέβαιο είναι όμως πως οι δύο άντρες δύο χρόνια μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου φαίνεται πως έχουν βρει κοινό κώδικα επικοινωνίας με δεδομένο ότι για να βγει η χώρα από τα μνημόνια δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο η πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους Ευρωπαίους και κυρίως το γεγονός, όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς», οι δύο τους πρέπει να διατηρήσουν τη σχετικά καλή επικοινωνία τους- σχέση. Άλλωστε μια ενδεχόμενη ρήξη μεταξύ τους θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα όχι μόνο για την Κουμουνδούρου, αλλά για την πορεία της οικονομίας, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να χρεωθεί κανείς από τους δύο.

 

ΕΥΣΗΜΑ ΑΠΟ ΑΡΧΗΓΟΥΣ-ΣΟΪΜΠΛΕ

Επίσης είναι γνωστό πως ο υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει της εμπιστοσύνης όχι μόνο των Ευρωπαίων ομολόγων του αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και των αρχηγών κρατών, αφού όλοι ομολογούν όχι μόνο τη μεθοδική και οργανωμένη δουλειά αλλά τους χαμηλούς τόνους που διατηρεί ο κ. Τσακαλώτος.

Μάλιστα είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που λίγο καιρό πριν – Ιούνιο – που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε on the record δήλωσή του είπε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμπιστεύεται τον υπουργό των Οικονομικών του για να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, κάτι που δεν αξίζει στον κ. Τσακαλώτο. Είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει μεταδοτικότητα προς τους διαπραγματευτικούς του εταίρους».

Και αν ο νυν υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρειάστηκε την παρέμβαση του Γιάνη Βαρουφάκη και τις έντονες πιέσεις του εσωτερικού της Κουμουνδούρου προκειμένου να βρεθεί η ιδιόμορφη καρέκλα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις – και έτσι να κρατηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες- σήμερα είναι εκείνος που όχι θέλει να συνδέσει το όνομά του με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά κι εκείνος που κρατά το κλειδί του ανασχηματισμού όποτε και αν το αποφασίσει ο πρωθυπουργός…

Λέγεται μάλιστα πως την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε συνάντηση των δύο ανδρών όπου κυρίαρχο θέμα της συζήτησής τους δεν ήταν μόνα τα οικονομικά αλλά τα όσα ανά καιρούς προβληματίζουν τον κ. Τσακαλώτο στη συνεργασία του με συναδέλφους του στα διάφορα υπουργεία.

Άλλωστε ο ίδιος δεν δίστασε τόσο από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος όσο και σε πρόσφατες δηλώσεις του να ρίξει τα βέλη του, κάνοντας λόγο πως οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές διατηρούν την αβεβαιότητα και οδηγούν σε απώλεια αξιοπιστίας και συμμαχιών.

ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ

Πληροφορίες αναφέρουν, άλλωστε, πως την προηγούμενη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να κάνει μια κουβέντα μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι σχέσεις των δυο ανδρών σήμερα είναι καλύτερες από ποτέ παρά τις όποιες διαφωνίες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, ενώ ανά καιρούς έχουν στείλει το ίδιο μήνυμα τόσο προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου: Μαζί παίρνουμε τις αποφάσεις για τα μέτρα και πως κανείς δεν είναι πιο αριστερός…

Όσο για το μέλλον του υπουργού Οικονομικών, ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα γίνει… Βαρουφάκης. Παρά τα όσα γράφει στο βιβλίο του ο κ. Βαρουφάκης, το βέβαιο είναι πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν επέστρεψε στην Ελλάδα… για να βολοδέρνει.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.