Ειδησεογραφικό site

ΚΙΝΑΛ: Ψευδεπίγραφα τα σενάρια για μέτωπα και συμπράξεις

ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ
49

Οριστικό τέλος στα διακινούμενα σενάρια περί συμπόρευσης και ανοικτής γραμμής επικοινωνίας ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών βάζει η Χαριλάου Τρικούπη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα για κοινές δράσεις εντός κι εκτός Βουλής.
Είχαν προηγηθεί, τόσο το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στη Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ από το βήμα της Βουλής για συμπόρευση και δη στη βάση ενός προοδευτικού σχεδίου, που θα είναι «προγραμματική συμφωνία» για συνεργασία, όσο και οι διαρροές από «δεξιά» και «αριστερά» παπαγαλάκια, που κορυφώθηκαν μετά την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στο πολυπαιγμένο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, σενάριο του προοδευτικού μετώπου, που επανήλθε τις τελευταίες ημέρες, ήταν άμεση και κατηγορηματική, αντιμετωπίζοντας μάλιστα τις εν λόγω διαρροές, χωρίς καθυστέρηση και με συγκροτημένο τρόπο.
«Η επιλογή αυτόνομης πορείας και η σαφής ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική οριοθέτησή μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Είναι αδιαπραγμάτευτη δέσμευση και χωρίς αστερίσκους. Αν ήταν να γίνουμε το συμπλήρωμα οποιουδήποτε, θα το είχαμε κάνει προ πολλού», ξεκαθάρισαν με πολύ έντονο τρόπο κομματικές πηγές, παραπέμποντας ταυτόχρονα στην αδιαμφισβήτητη καταστατική απόφαση του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, που ορίζει την αδιαπραγμάτευτη αυτόνομη πορεία του κόμματος απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και απέναντι στον δημαγωγικό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όπως διαψεύστηκαν οι προ κορωνοϊού προφήτες, έτσι θα διαψευστούν και οι μετά κορωνοϊό προφήτες, που λανσάρουν και διακινούν σενάρια περί μετώπων και συμπράξεων», τόνισαν με νόημα ηγετικά στελέχη του κόμματος.
Την ίδια ώρα, η Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνοντας πως το τροπάρι της δήθεν σύμπλευσής της, που επαναλαμβάνουν μονότονα διάφοροι δεξιοί και αριστεροί ψάλτες με διάφορες αφορμές, που επανήλθε τις τελευταίες ημέρες, παραπέμπει, επίσης, στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή και ιδιαίτερα στην κατάληξή της, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι από την πρώτη στιγμή το ΚΙΝΑΛ επέλεξε έναν δικό του δρόμο. «…Για μας τους Σοσιαλιστές είναι φανερό ότι μέσα από αυτήν την κρίση δικαιώνονται αρχές και αξίες και για αυτούς παρουσιάζονται διάφορες απομιμήσεις». «Προσοχή λοιπόν στους μιμητές από συμφέρον, που κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο, το οποίο φαίνεται, όμως, μέσα στις πολιτικές τους», είπε ακόμα στην ομιλία της στη Βουλή.
Σχολίασε δε τα σενάρια εκλογών, λέγοντας πως «κόσμος καίγεται και σεις τον χαβά σας», τα οποία απέδωσε σε διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου και τα οποία ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε, δε διέψευσε, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τσιμπάει και πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, μιλώντας για δήθεν προοδευτικά μέτωπα». «Έχουμε χαράξει μια σταθερή αυτόνομη πορεία και δεν πρόκειται να αλλάξουμε απ’ αυτή. Γιατί έτσι θεωρούμε ότι είμαστε χρήσιμοι στον ελληνικό λαό και βαθιά προσηλωμένοι στις προσδοκίες κι ελπίδες των ανθρώπων, που αναζητούν έναν διαφορετικό δρόμο, μακριά από τη συντήρηση και τον λαϊκισμό», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά.
Οι ίδιες πηγές του ΚΙΝΑΛ τόνιζαν ακόμα ότι όλα τα σενάρια αυτά, περί συμπόρευσης και ανοικτής γραμμής, έχουν κυρίως δυο αιτίες.
Η πρώτη είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής ασκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας μια δημιουργική αντιπολίτευση, καταγράφοντας μια ουσιαστική διαφορά ποιότητας πολιτικού λόγου και παρεμβάσεων συγκριτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα έχει επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο με στοιχεία μετριοπάθειας.
Σε αντίθεση, όπως επισημαίνουν, με τον Αλέξη Τσίπρα, που αδυνατεί να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και βάζει σε πλειστηριασμό την αντιμετώπιση της κρίσης, που προκαλεί στην οικονομία ο κορωνοϊός, παρουσιάζοντας ένα πακέτο μέτρων στήριξης για την οικονομία, ύψους 26,3 δισ. ευρώ, η Φώφη Γεννηματά αποστασιοποιήθηκε από μυθεύματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι αυτά ξεπερνούν τις δυνατότητες της χώρας και μας βάζουν ξανά σε νέους κινδύνους.
Εξάλλου, όπως έχει φανεί όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, το κόμμα της επιχειρεί να ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση, που δεν έχει σχέση με τη μηδενιστική του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας στον δημόσιο διάλογο αναλυτικές, ρεαλιστικές, στοχευμένες και κοστολογημένες προτάσεις, ενώ δεν απαξίωσε τα μέτρα, που έχουν παρθεί από την κυβέρνηση, απλώς τα χαρακτήρισε ανεπαρκή. Γενικά, δηλαδή, συναίνεση σε όλα τα αναγκαία βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δυναμική αλλά πάντα αιτιολογημένη αντίδραση σε κάθε αδικία για τον κόσμο της εργασίας, τις επιχειρήσεις, τη νέα γενιά.
Η δεύτερη αιτία της «επίθεσης φιλίας» προς τη Χαριλάου Τρικούπη εκ μέρους της Κουμουνδούρου έχει να κάνει με τις «χαμηλές πτήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, αλλά και το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει γίνει πλέον ένας άβουλος και αμήχανος αρχηγός, που άγεται και φέρεται από τις τάσεις και συνιστώσες του κόμματός του, που δίνουν μάχη οπισθοφυλακής και χαρακωμάτων για το είδος της αντιπολίτευσης και την πασοκοποίηση ή όχι του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.