Ειδησεογραφικό site

Κεντροαριστερά: Η πρώτη από τις δυο τηλεμαχίες των υποψήφιων θα διεξαχθεί το βράδυ της Δευτέρας

113

Κλιμακώνεται ο προεκλογικός αγώνας στην Κεντροαριστερά εν όψει της 12ης Νοεμβρίου που θα λάβει χώρα ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του ηγέτη του νέου φορέα της.

του Χρήστου Δ. Δρούζια

Την ίδια στιγμή, οι μονομάχοι εργάζονται πυρετωδώς για την πρώτη από τις δύο τηλεμαχίες της Επιτροπής Αλιβιζάτου, η οποία θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα, στις 21:00, στο στούντιο της ΕΡΤ με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από περιφερειακά μέσα και συντονίστρια τη Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Οι εννιά υποψήφιοι αναμένεται να ανοίξουν το κουβάρι των θέσεων τους και να απαντήσουν σε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία και την ανάπτυξη, το κράτος, τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα, τις μετεκλογικές συνεργασίες, καθώς και εκείνα που αφορούν το αύριο της παράταξης, τη μορφή και τη φυσιογνωμία του νέου φορέα.

Παράλληλα, δεν θα διστάσουν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους ενώ θα επιδιώξουν να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της δικής τους υποψηφιότητας αλλά και να εξουδετερώσουν τα όπλα των αντιπάλων τους, προκειμένου να κερδίσουν το αναποφάσιστο κοινό.

Μια πρώτη πρόγευση, μάλιστα, πήραμε τις προηγούμενες ημέρες όταν Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης αντάλλαξαν αιχμηρές τροχιοδεικτικές βολές, με προσωπικές αναφορές, με αφορμή μιαν αναφορά του πρώτου για τον τρόπο άσκησης πολιτικής του δεύτερου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης «δεν μπορεί να ηγηθεί μιας παράταξης με όρους lifestyle», με την απάντηση να μην αργεί να έρθει από το Ποτάμι, που έκανε λόγο για κατηγορία «δανεισμένη από τη λασποθήκη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» ενώ θέση στη διαμάχη πήρε και ο Γιάννης Μανιάτης, λέγοντας ότι το σχόλιο Καμίνη ήταν ανεπίτρεπτο.

ΤΟ ΣΠΟΤΑΚΙ ΡΑΓΚΟΥΣΗ

Την ίδια στιγμή η κίνηση του Γιάννη Ραγκούση να δημοσιοποιήσει στα social media ένα επιθετικό σποτάκι, με το οποίο υποστήριξε ότι οι συνυποψήφιοί του Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά ετοιμάζονται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε ενδεχόμενη κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσε την αντίδραση στελεχών, που εκφράστηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και του Γιάννη Μανιάτη, που απάντησε με σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για απαράδεκτο σποτ.

Σε αυτό το σκηνικό οι τηλεθεατές, καθώς και όσοι Κεντροαριστεροί ψηφοφόροι δεν είναι «ταγμένοι» σε κάποιον υποψήφιο, θα έχουν την ευκαιρία στο debate να ακούσουν όλους τους υποψήφιους σε μια πρόσωπο με πρόσωπο αναμέτρηση.

Ήδη οι συσκέψεις στα επιτελεία είναι πυρετώδεις, όπου οι μονομάχοι παίρνουν μέρος σε εντατικά «φροντιστήρια» ώστε να είναι έτοιμοι να απαντήσουν ακόμη και σε δύσκολες και μη αναμενόμενες ερωτήσεις είτε των δημοσιογράφων είτε ακόμη και των αντιπάλων τους.

Από τη μέχρι τώρα στρατηγική και επικοινωνιακή τακτική των υποψηφίων προκύπτουν μερικά συμπεράσματα για το πώς οι υποψήφιοι αναμένεται να κινηθούν, οι οποίοι θα προσέλθουν με βασικό στόχο να αποφύγουν τα λάθη που συνήθως κοστίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο της θα ποντάρουν σε αυτά που θεωρούν ότι υπερτερεί έναντι των αντιπάλων της ενώ θα επιλέξει να κινηθεί θεσμικά, επιδιώκοντας να θυμίσει τις πρωτοβουλίες της να ανοίξει το «παιχνίδι» και να επιμείνει στην ενότητα του κατακερματισμένου χώρου της Κεντροαριστεράς. Θα προσπαθήσει να πείσει τη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να την εμπιστευτούν εκ νέου, θέτοντας διλλήματα που αφορούν στο ποιός εγγυάται την ενότητα του νέου φορέα. Θα αναφερθεί στην πρόταση του σχεδίου Ελλάδα ενώ σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες είναι βέβαιο ότι θα επιμείνει μέχρι κεραίας στη γραμμή των ίσων αποστάσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για την επόμενη μέρα ενώ θα επιδιώξει να αναδείξει το αμιγώς μεταρρυθμιστικό του προφίλ, προκειμένου να απευθυνθεί πρωτίστως στο εκσυγχρονιστικό ακροατήριο, καθώς και στους ψηφοφόρους που βρίσκονται εκτός των κομματικών τειχών. Με την πρώτη ευκαιρία αναμένεται να αφήσει αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά που δεν δέχτηκε την ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά και εναντίον του Γιώργου Καμίνη για τον διπλό ρόλο του δημάρχου και αρχηγού πολιτικού φορέα.

Η «ΑΝΑΝΑΝΕΩΣΗ» ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τα ένσημα της Ευρωβουλής και το νεαρό της ηλικίας, θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να περάσει το μήνυμα για ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος, επιμένοντας στη ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης. Με την πρώτη ευκαιρία θα φορτίσει την αντιπαράθεση ως πόλεμο γενεών, προβάλλοντας τη δική του γενιά ως τη χτυπημένη από την κρίση. Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν κατείχε κυβερνητικές ή κρατικές θέσεις, θα του δώσει τη δυνατότητα να διατυπώσει αυστηρή κριτική για τα πεπραγμένα παλαιότερων ετών, επαναλαμβάνοντας την επιλογή μεταξύ «νέου» και «παλιού».

Ο Γιώργος Καμίνης είναι βέβαιο ότι θα απευθυνθεί τόσο στο αντισυριζαίικο όσο και στο ευρύτερο προοδευτικό ακροατήριο. Θα επιχειρήσει να δείξει ότι μπορεί να ενώσει ενώ στην περίπτωση που ρωτηθεί για τις μετεκλογικές συνεργασίες, θα κρατήσει και ο ίδιος διακριτές αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, επαναλαμβάνοντας τα περί προγραμματικής βάσης.

Ο Γιάννης Μανιάτης θα προσπαθήσει να «κεφαλοποιήσει» το κυβερνητικό του παρελθόν, θυμίζοντας το έργο που άφησε ως υπουργός σε κρίσιμα υπουργεία, όπως το Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και τις τομές που προώθησε στο πλαίσιο των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Σαμαρά – Βενιζέλου. Αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να στοχεύσει εκ νέου κατά της ηγεσίας της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, εμμένοντας στο επιχείρημα πως ό,τι είχαν να δώσουν, το έδωσαν.

Ο Γιάννης Ραγκούσης θα επιχειρήσει να έχει στη συζήτηση σαφή αντιδεξιό προσανατολισμό, όπως και στην πρώτη τηλεμαχία, σε μια προσπάθεια να ερεθίσει τα αντανακλαστικά, κυρίως, ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν στο ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα απαντήσουν οι συνυποψήφιοί του στις επιθέσεις που εξαπέλυσε τις προηγούμενες ημέρες εναντίον τους.

Τα επιτελεία των υποψηφίων των Απόστολου Πόντα, Κωνσταντίνου Γάτσιου και Δημήτρη Τζιώτη επενδύουν σημαντικά στο ντιμπέιτ της Δευτέρας, καθώς θεωρούν ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκειμένου οι υποψήφιοί τους να γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους προς τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.