Ειδησεογραφικό site

Κατρίνης: Να επεκταθεί η επιστρεπτέα και να έρθει ρύθμιση 120 δόσεων με «κούρεμα»για τους συνεπείς

38

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΚΙΝΑΛ καταγράφει το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά λόγω της πανδημίας και του παρατεταμένου lockdown

Την επέκταση της επιστρεπτέας ενίσχυσης και νέα ρύθμιση χρεών με γενναίο κούρεμα για τους συνεπείς οφειλέτες ζητά ο κ. Μιχάλης Κατρίνης από το υπουργείο Οικονομικών με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και τομεάρχης Ανάπτυξης του κόμματος καταγράφει το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά λόγω της πανδημίας και του παρατεταμένου lockdown, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως:

«- ο πέμπτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει διαθέσιμα 1,5 δις ευρώ για 700.000 επιχειρήσεις, ποσό που δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς, αφού το Νοέμβριο δόθηκαν 50% περισσότερα χρήματα (2,2 δις) σε 35% λιγότερες επιχειρήσεις (458.000).

– οι οφειλές προς την εφορία φτάνουν ήδη τα 106 δις ευρώ.

– θα πρέπει να πληρωθούν την 1η Μαϊου φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 δις ευρώ που βρίσκονται σε αναστολή και το μέτρο των 12 ή των 24 δόσεων κρίνεται ανεπαρκές».

Ο κ. Κατρίνης υποστηρίζει πως « Η κυβέρνηση προσπαθεί να αγοράσει χρόνο ενώ στην αγορά και στην οικονομία επιχειρήσεις και νοικοκυριά αισθάνονται αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον τους» και προτείνει «Χρειάζεται επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής , τα 2,2 δις που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για ολόκληρο το 2021, δεν επαρκούν ενώ θα πρέπει, από εδώ και πέρα, το 70% του ποσού να μην συνδέεται με την υποχρέωση επιστροφής και να μην επιστραφεί το 50% των τριών πρώτων κύκλων. Κανείς επίσης δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στο μεγάλο πρόβλημα διόγκωσης των οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων προς το δημόσιο. Το μέτρο των 12 ή των 24 δόσεων αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι ανεπαρκές. Χρειάζεται μια γενναία ρύθμιση 120 δόσεων που θα περιλαμβάνει και κούρεμα της οφειλής κατά 30% για όσους είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους»

Τα σχόλια είναι κλειστά.