Ειδησεογραφικό site

Κάτω τα χέρια από το ’81

182

Λαομπαίχτες, θεομπαίχτες, τυχοδιώκτες, γυρολόγοι, εισοδιστές και άλλοι τυχάρπαστοι, κάτω τα χέρια από το ’81 και από τους δημιουργούς του.
Το ’81 έχει την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου, τη σφραγίδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ και την επικύρωση του 48% του ελληνικού λαού. Το ’81 έχει τη συνυπογραφή του Γιάννη Αλευρά, του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, της Μελίνας Μερκούρη, του Γιώργου Γεννηματά, του Λευτέρη Βερυβάκη, του Αναστάση Πεπονή, του Αντώνη Λιβάνη, για να περιοριστούμε σε ορισμένους από τους απελθόντες. Ήλθε ως αποτέλεσμα σκληρών αγώνων του ΠΑ.ΣΟ.Κ και είναι κληροδότημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, με αταλάντευτη ιδεολογική πορεία, είχε στόχο την κατάκτηση και τη διαμόρφωση ανώτερων μορφών οργάνωσης της ελληνικής κοινωνίας.
Ιστορικό του πλαίσιο, η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη η οποία έχει ταυτιστεί σ’ αυτόν τον τόπο με ασυμβίβαστους δημοκρατικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και εθνικούς αγώνες με γνώμονα το συμφέρον του λαού και του Έθνους. Μαζί του και οι ριζοσπαστικότερες δυνάμεις του αριστερού κινήματος.
Η εθνική συμφιλίωση είναι το κορυφαίο γεγονός που έκλεισε το χάσμα δεκαετιών και ταυτόχρονα αποτέλεσε τη μήτρα της κοινωνικής αναγέννησης του τόπου, που άλλαξε τις κοινωνικές δομές, κατεδάφισε τείχη και δημιούργησε συνθήκες μιας νέας ανασύνθεσης κοινωνικών ισορροπιών.
Η Εθνική Λαϊκή Ενότητα ήταν επίσης μια μεγάλη κατάκτηση.
Το έργο του ’81 αγκαλιάζει όλες τις κοινωνικές τάξεις του λαού και περισσότερο τις ασθενέστερες. Δικαιώνει το μόχθο όλων των εργαζομένων ανθρώπων, αλλά και των απόμαχων της δουλειάς.
Παρέλαβε το ΠΑ.ΣΟ.Κ μισθούς και συντάξεις εξαθλίωσης και με ραγδαίες αναπροσαρμογές στην αρχή και σταδιακές βελτιώσεις στη συνέχεια, κατέστησε ανθρώπινους τους μισθούς και τις συντάξεις με παράλληλη καθιέρωση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).
Το κοινωνικό κράτος, το κράτος πρόνοιας, ήταν στην υπηρεσία όλων εκείνων που είχαν ανάγκη προστασίας. Ο αναπηρικός κόσμος, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, η μητρότητα, βρίσκουν την προστασία του κράτους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), όνειρο γενιών και γενιών, παρά τις αντιδράσεις του μεγαλοϊατρικού κατεστημένου, γινόταν πραγματικότητα.
Σταχυολογούμε μερικά από τα επιτεύγματά του επιγραμματικά:
• Η Εθνική Ανεξαρτησία, για την οποία αγωνίστηκαν γενιές και γενιές κατοχυρώθηκε.
• Η Ελευθερία και Δημοκρατία, για την οποία αγωνίστηκε ο λαός μας, εμπεδώθηκε.
• Οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, βρίσκουν την προστασία τους στο νόμο 1264 που είναι ο δημοκρατικότερος νόμος της Ευρώπης.
• Η κοινωνική δικαιοσύνη, όραμα γενιών και γενιών, γινόταν πράξη, μετατοπίζοντας εθνικό πλούτο από τις οικονομικά ισχυρότερες τάξεις, στις οικονομικά ασθενέστερες.
• Η ισότητα των δύο φύλων, μετά από τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, ήταν η μεγαλύτερη κατάκτηση του φεμινιστικού κινήματος.
Αυτό σε ελάχιστες γραμμές είναι το ’81, που θέλουν να οικειοποιηθούν οι σημερινοί λεηλάτες και τότε αδυσώπητοι πολέμιοί του. Βρήκαν μάλιστα την ευκαιρία να υλοποιήσουν το στόχο τους με την ανίερη συμμαχία με τη Δεξιά του Πατρός, (εκλεκτικές συγγένειες γαρ) το βρώμικο ’89, για να διαμοιράσουν τα ιμάτιά του. Όμως δεν το κατάφεραν.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ παρά τη λυσσαλέα κατασυκοφάντηση και την παραπομπή του Ανδρέα στο Ειδικό Δικαστήριο, επανήλθε στην εξουσία το 1993 με 46% και συνέχισε το δημιουργικό έργο με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρώτη φάση και τον Κώστα Σημίτη στη συνέχεια.
Το συνονθύλευμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ματαιοπονεί. Όποιες μεθόδους, τεχνάσματα και συνιστώσες κατασκευάσει, θα αποτύχει οικτρά.
Τελευταία παριστάνει την κεντρώα τάση και η ακροδεξιά απόφυση των ΑΝΕΛ (Β. Κόκκαλης, Χρυσοβελώνη κλπ). Τί κωμικό αλήθεια!
Την ίδια ατυχία θα έχει και η όποια απόπειρα επιχειρηθεί από τη νεοφιλελεύθερη δεξιά. Οι αποστάτες εξαντλήθηκαν κ. Μητσοτάκη.
Όλοι τους να έχουν υπόψη τη γνωστή ρύση: Σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν.
Υ.Γ1: Ποιος σας είπε κ. Τσίπρα ότι οι άσωτοι υιοί ( Ραγκούσηδες, Κοτσακάδες, Μαριλίζες, Τζουμάκες), έχουν κληρονομικά δικαιώματα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ; Αποκληρωμένοι είναι, λόγω ασωτίας. Τα δικαιώματα, ιδεολογικά, πολιτικά ανήκουν στη Δημοκρατική Παράταξη και τους πολίτες που έμειναν συνεπείς.
Υ.Γ2 : Το εύρος της Δημοκρατικής Παράταξης με κοινωνικούς πολιτικούς και ιστορικούς όρους, είναι τεράστιο. Θα ήταν χρήσιμο να προστεθεί στο ΚΙΝ.ΑΛ-ΠΑ.ΣΟ.Κ, Προοδευτική, Δημοκρατική Παράταξη.

*Παναγιώτης N. Κρητικός
Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, και π. Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.