Ειδησεογραφικό site

Καμίνης στο Politico: Παραμύθι το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ

43

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αθήνα, όπως η διαχείριση προσφυγικού, αλλά και τις εξελίξεις στο χώρο της ελληνικής κεντροαριστεράς συζήτησε με τον Γιώργο Καμίνη ο Ryan Heath, αρχισυντάκτης για ευρωπαϊκά θέματα του Politico.

Η συνέντευξη του κ. Καμίνη μεταδόθηκε μέσα από το δημοφιλές podcast του του κορυφαίου αμερικανικού διαδικτυακού ειδησεογραφικού περιοδικού, EU Confidential.

Τι πέτυχα στο δήμο Αθηναίων

Η συζήτηση επικεντρώθηκε αρχικά στη θητεία του κ. Καμίνη ως δήμαρχος. «Ήσαστε υποψήφιος για το τίτλο του καλύτερου δήμαρχου της χρονιάς, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα από μόνο του, αλλά εσείς για ποιο επίτευγμα είστε πιο περήφανος από τη στιγμή που γίνατε δήμαρχος, σε μια περίοδο δύσκολη για την Αθήνα;», ρώτησε ο Ryan Heath.

«Kαταφέραμε να κάνουμε αυτά που δεν έκανε το ελληνικό κράτος. Μετατρέψαμε το έλλειμμα, που παραλάβαμε, σε πλεόνασμα και έχουμε τη δυνατότητα να φροντίσουμε τους οικονομικά αδύναμους της Αθήνας και την ίδια ώρα, να χρησιμοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για την πόλη, ώστε να εφαρμόσουμε τις αλλαγές για την επόμενη δεκαετία, για την Αθήνα του 2030», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Παραμύθι το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με το «αφήγημα επιτυχίας» που προσπαθεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καμίνης απάντησε ότι αυτό είναι «παραμύθι». «Αυτό που πρέπει να κάνουν στην κυβέρνηση είναι να φέρουν επενδύσεις, στη χώρα και σιγά σιγά δούμε ανάπτυξη και οι άνεργοι να αρχίσουν να βρίσκουν δουλειές. Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση λέει ότι η ανεργία μειώνεται, λόγω των θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης στις οποίες ο κόσμος πηγαίνει για να επιβιώσει. Δεν υπάρχει λοιπόν ανάπτυξη στη χώρα και δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να φέρει την ανάπτυξη. Γι’ αυτό λέω ότι είναι ένα παραμύθι. Νομίζω, ότι θα έχουμε εκλογές το 2018, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να γίνουν κανονικά το 2019. Αν το δικό μας κεντροαριστερό εγχείρημα πετύχει, η κυβέρνηση θα επισπεύσει τις εκλογές, γιατί θα βρεθεί σε κατάσταση πανικού», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και σε ερώτηση του Ryan Heath για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έβλεπαν τη μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ και δεν ήθελαν να υποστηρίξουν ένα συντηρητικό κόμμα όπως η ΝΔ, ο κ. Καμίνης ανέφερε: «Η υποψηφιότητά μου μπορεί να τους φέρει πίσω. Μπορούμε να τους ξανακερδίσουμε. Δεν έχω καμία σχέση με το παρελθόν. Δεν υπήρξα ποτέ μέλος του ΠΑΣΟΚ, παρά το ότι το έχω ψηφίσει αρκετές φορές. Η πορεία μου είναι εκτός κομματικών συστημάτων και δεν έχω εμπλακεί σε εσωκομματικές διαμάχες. Πιστεύω ότι μπορούμε να φέρουμε αυτούς τους ψηφοφόρους πίσω και να συσπειρώσουμε τον κόσμο σε έναν πολύ ζωτικό και κρίσιμο χώρο. Νομίζω ότι μπορώ να το κάνω».

Σχετικά με το αν υπάρχει χώρος για τη νέα παράταξη στο πολιτικό σκηνικό, ο δήμαρχος Αθηναίων ότι απέναντι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητισμό της Δεξιάς, η νέα Δημοκρατική παράταξη μπορεί να εκφράσει ένα ξεκάθαρο προοδευτικό στίγμα. «Αλλωστε ο μεγάλος διαχωρισμός (summa divisio) πλέον είναι ανάμεσα στην Πρόοδο και τη Συντήρηση. Αυτό το συναντάμε παντού στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Καμίνης.

Για το brain drain

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στο ζήτημα των νέων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης. «Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουμε σχεδόν 500.000 νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα, μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν, να τους φέρουμε πίσω. Και για να τους φέρνουμε πρέπει να αλλάξουμε όλα. Πρέπει επίσης να γίνουν και κάποιες συμβολικές κινήσεις, όπως π.χ. να τους δώσουμε το δικαίωμα να ψηφίζουν. Πρέπει επίσης να διευρύνουμε την οικονομία μας. Χρειάζεται ν’ ανοίξουμε τις αγορές μας αλλά και να βάλουμε πλαίσια ώστε να μην αφήνουμε κανέναν πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.