Ειδησεογραφικό site

Καυστικό ερώτημα από το National Geographic: Πλανήτης ή πλαστικό;

748

Το δίλημμα που θέτει το περιοδικό και στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι μας – Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη ζημιά του προκαλεί η εκτεταμένη χρήση πλαστικού στη Γη

Η δύναμη της φωτογραφίας να μεταδίδει με μία μόνο εικόνα περίπλοκα νοήματα και να γεννά πληθώρα συναισθημάτων, αποτελεί ένα «εργαλείο» που το περιοδικό National Geographic χρησιμοποιεί αποτελεσματικά από την εποχή της ίδρυσής του.

Δεκάδες εξώφυλλα του γνωστού περιοδικού έχουν μείνει στην ιστορία για τον απλό και συνάμα ευθύ τρόπο με τον οποίο «αιχμαλωτίζουν» τις ομορφότερες, αλλά και τις πιο προβληματικές περιοχές του πλανήτη μας, τη ζωή των κατοίκων του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κάθε είδος επηρεάζει το άλλο, σε ένα οικοσύστημα όπου τα πάντα συνδέονται.

Στο πιο πρόσφατο εξώφυλλο του περιοδικού, για το τεύχος Ιουνίου, δεν βρίσκουμε μια φωτογραφία, αλλά ένα έργο τέχνης «γροθιά στο στομάχι». Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από την εντύπωση που έχει ήδη προκαλέσει, το εξώφυλλο της αναποδογυρισμένης πλαστικής σακούλας πρόκειται να συμπεριλαμβάνεται για χρόνια στη λίστα με τα πιο «δυνατά» εξώφυλλα του εμβληματικού εντύπου.

Με την πρώτη ματιά, στην εικόνα που φιλοτέχνησε ο Μεξικανός καλλιτέχνης Jorge Gamboa, ο θεατής διακρίνει την κορυφή ενός παγόβουνου. Στη συνέχεια όμως παρατηρεί ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αναποδογυρισμένη σακούλα στη θάλασσα.

«Πλανήτης ή πλαστικό;» είναι το ερώτημα που θέτει το περιοδικό στον τίτλο του για να αποκαλύψει στη λεζάντα ότι τα δισεκατομμύρια κιλά πλαστικού που καταλήγουν κάθε χρόνο στον ωκεανό είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου».

Η εικόνα, μαζί με τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που περιλαμβάνει το περιοδικό, αντανακλούν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ζημιά που κάνουμε στον πλανήτη μας και στο ζωικό βασίλειο μέσω της υπέρμετρης κατανάλωσης πλαστικού.

Με την έκτακτη αρχισυνταξία της πρώην ναυτικού Ellen MacArthur, το τεύχος Ιουνίου εγκαινιάζει την εκστρατεία «Planet or Plastic» του National Geographic που αναμένεται να κρατήσει πολλά χρόνια και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση για το σημαντικό αυτό πρόβλημα που κοντεύει να «πνίξει» τον πλανήτη μας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.