Ειδησεογραφικό site

ΥΠΟΙΚ: Απορρίφθηκε από τους δανειστές η πρόταση εξαγοράς «κόκκινου» δανείου από τους δανειολήπτες

30

Απορρίπτει το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν μερίμνησε να προστατεύσει τους δανειολήπτες, δίνοντάς τους το δικαίωμα να εξαγοράσουν το «κόκκινο» δάνειό τους πριν καταλήξει στα funds.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική πλευρά είχε υποβάλει τέτοια πρόταση, όμως απορρίφθηκε από τους δανειστές.

Ειδικότερα, οι παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν:

  • Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούσε εξαρχής θέση των δανειστών και αυτό αποτυπώθηκε στην συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μπουν αυστηροί κανόνες στην αγορά των δανείων για να προστατευθούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες δανειοληπτών και αυτό επετεύχθη.
  • Kατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη-εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις.
  • Στην περίπτωση της Κύπρου, στην οποία αναφέρονται τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι δανειστές είχαν απορρίψει επίσης αντίστοιχες προτάσεις με αποτέλεσμα να είναι στη διακριτική ευχέρεια (που έτσι κι αλλιώς ισχύει και στην ελληνική περίπτωση) της Τράπεζας να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους δανειολήπτες.
  • Σύμφωνα με την ψηφισμένη νομοθεσία η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη δώδεκα μήνες πριν από τη πώληση του δανείου του.
  • Τέλος, στην πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Τ.τ.Ε., προβλέπεται η δυνατότητα ο δανειολήπτης να καταβάλει μετρητά για την εξαγορά του δανείου του σε ποσοστό της ονομαστικής του αξίας.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα «Αγορά» στο πρωτοσέλιδο θέμα της, επικαλείται και δημοσιεύει επιστολή του εκπροσώπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, δεν υπήρξε κανένας μνημονιακός περιορισμός και καμία παρέμβαση από τους δανειστές που να υπαγόρευσε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία για τη σύνταξη τόσο της αρχικής όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου και, στο πλαίσιο αυτό, δεν αντιμετώπισαν κανέναν προκαταρκτικό περιορισμό» επισημαίνεται, σύμφωνα με την «Αγορά», στην επιστολή που απέστειλε η Κομισιόν σε Ελληνίδα δικηγόρο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.