Ειδησεογραφικό site

ΥΠΟΙΚ: Απειλεί με λουκέτα – Σαφάρι στα μεγάλα τουριστικά νησιά

39

Θορυβήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών από το κύμα φοροδιαφυγής στα μεγάλα τουριστικά νησιά και για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, ετοιμάζονται για μπαράζ ελέγχων και «λουκέτα» σε όσους συστηματικά δεν εκδίδουν αποδείξεις.

Μετά από ευρεία σύσκεψη του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς για το πώς θα αντιμετωπιστεί καίρια η μικρομεσαία φοροδιαφυγή, ο Γ. Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθούν οι ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν «λουκέτο» σε όσους φοροδιαφεύγουν καθ’ υποτροπήν. Όπως διευκρίνισε, οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν πρόκειται να εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους, κλείνοντας καταστήματα ακόμα και για 30 ημέρες- όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις- και θα δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους κατά τον πρώτο έλεγχο διαπιστώνεται ότι δεν εκδίδουν τα προβλεπόμενα παραστατικά. Εάν οι ίδιοι πιάνονται στα πράσα- κατά το κοινώς λεγόμενο- για δεύτερη φορά, τότε θα μπαίνει «λουκέτο» για 48 ώρες, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται σε όσους παρεμποδίζουν τον έλεγχο.

Με δεδομένο ότι τα πρόστιμα για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις έχουν ελαχιστοποιηθεί και δεν αποτελούν, πλέον, φόβητρο αλλά μάλλον κίνητρο φοροδιαφυγής, η ΓΓΔΕ πέρα από την ενεργοποίηση των διατάξεων για τα «λουκέτα», θα φτιάξει «μαύρη» λίστα, στην οποία θα μπαίνουν όσοι εντοπίζονται με μεγάλες αποκλίσεις τζίρου. Συγκεκριμένα, εάν οι εισπράξεις που παρουσιάζουν τις ημέρες των ελέγχων είναι πολύ διαφορετικές από τις υπόλοιπες ημέρες, τότε θα μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα και θα οδηγούνται σε τακτικό έλεγχο. Τα κριτήρια, τα όρια αποκλίσεων και οι ελεγκτικές διαδικασίες θα οριστούν με σχετική εγκύκλιο, στην οποία θα ληφθούν υπόψιν οι πρακτικές που ακολουθούν ελεγκτικές μονάδες άλλων χωρών.
Έχοντας ήδη χαθεί ο Ιούνιος, η ΓΓΔΕ ετοιμάζεται να δώσει οδηγίες για «κύμα» προληπτικών ελέγχων, με στόχο να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, με μόνο παρήγορο το ότι οι εισπράξεις ΦΠΑ από τα μεγάλα αστικά κέντρα κάλυπταν ως το Μάιο τις απώλειες από τους τουριστικούς προορισμούς.

Στη σύσκεψη με τους φορείς τέθηκαν στο τραπέζι προτάσεις που συνέκλιναν στο ότι μόνο μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να υψωθεί ανάχωμα στη φοροδιαφυγή, χωρίς να απαντηθεί, πάντως, το γιατί έχει καθυστερήσει τόσο η νομοθέτηση για τη χρήση πλαστικού χρήματος, που εκκρεμεί από το Φθινόπωρο. Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος παρατήρησε, μάλιστα, ότι είναι μύθος πως αποτελεί εμπόδιο το ύψος των προμηθειών, καθώς αυτές διαμορφώνονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κοινή ήταν, επίσης, η διαπίστωση- τουλάχιστον μεταξύ των φορέων- ότι όσο ανεβαίνουν οι φορολογικοί συντελεστές και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, τόσο ενισχύεται το κίνητρο της φοροδιαφυγής, κάτι που επεσήμανε και στον Α. Τσίπρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ από το βήμα της χθεσινής πανηγυρικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου. Σημειώνεται ότι με την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, πλέον η Ελλάδα μαζί με τη Φινλανδία είναι στο υψηλότερο σκαλί της Ευρωζώνης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.