Ειδησεογραφικό site

ΗΠΑ: Φουντώνει η κόντρα Τραμπ-FBI για σχέσεις με τη Μόσχα

39

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Τραμπ – FBI προκαλεί η εμπιστευτική έκθεση του επιτελείου του αμερικανού προέδρου, που αμφισβητεί την ακεραιότητα της υπηρεσίας.

Η έκθεση, που συνέταξε ο πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής, Ντέβιν Νούνες, κατηγορεί το FBI για μεροληπτική στάση στην έρευνα για την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016. Το κείμενο της έκθεσης βρίσκεται στο Λευκό Οίκο, που αναμένεται ότι θα δώσει «πράσινο φως» για να δοθεί στη δημοσιότητα.

Η έκθεση, σύμφωνα με μέλη του Κογκρέσου που την έχουν διαβάσει, συμπεραίνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI έκαναν κατάχρηση εξουσίας για να πάρουν την άδεια να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες του διπλωματικού συμβούλου της ομάδας Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ. Ο Πέιτζ θεωρήθηκε ύποπτος για κατασκοπεία, λόγω των επαφών του με ρώσους αξιωματούχους.
Το FBI εγκατέλειψε τη διακριτική του στάση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι λαμβάνει υπ’ όψιν τις υποχρεώσεις του για να πάρει άδεια για έρευνα και δείχνει σεβασμό στις διαδικασίες, που εποπτεύονται από  υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι ως προς τις ουσιαστικές παραλείψεις γεγονότων που επηρεάζουν κατά ουσιαστικό τρόπο την ακρίβεια της έκθεσης», αναφέρει το FBI, διευκρινίζοντας ότι είχε «περιορισμένη πρόσβαση» στο έγγραφο.

Για κατασκευασμένο μέσο μιλούν οι Δημοκρατικοί 

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η έκθεση είναι κατασκευασμένο μέσο. Στόχος της είναι να πλήξει την έρευνα, υπό τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, για την πιθανή συνέργεια ανάμεσα στη Ρωσία και το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατεία.

Σύμφωνα με τον Άνταμ Σιφ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών, ο Νούνες είχε στείλει στο Λευκό Οίκο μία εκδοχή της ρεπουμπλικανικής έκθεσης με ουσιαστικά αλλαγμένο κείμενο σε σχέση με εκείνο που εγκρίθηκε αρχικά από την Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τη Δευτέρα, η επιτροπή ενέκρινε να δημοσιευτεί έγγραφο τεσσάρων σελίδων, παρά την αντίθεση στάση του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης, που επικαλέστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες στην αντικατασκοπεία.

Ο ίδιος ο Τραμπ προανήγγειλε ότι η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Τζον Κέλι.

Τι περιλαμβάνει η έκθεση των Ρεπουμπλικανών

Η έκθεση αναφέρει ότι η παρακολούθηση στηρίζεται στην έρευνα του Κρίστοφερ Στιλ, μια έρευνα που οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτηρίζουν μεροληπτική,  διότι χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τους Δημοκρατικούς, που βρίσκονταν τότε στην εξουσία.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κατέληξαν ομοφώνως στο τέλος του 2016 ότι υπήρξε ανάμειξη της Μόσχας την εκλογική διαδικασία, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να αρνείται κάθε συνέργεια με το Κρεμλίνο.

Επίσης, το έγγραφο αναφέρει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπάθησε να πλήξει το κύρος του Τραμπ, λόγω των συμπαθειών του FBI με τους δημοκρατικούς.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ, που διερευνά τις σχέσεις Τραμπ με τη Ρωσία πλησιάζει επικίνδυνα τον αμερικανό πρόεδρο. Ο ανακριτής θέλει να πάρει κατάθεση από τον Τραμπ για να διαπιστώσει εάν προσπάθησε να παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης, με την αποπομπή του αρχηγού του FBI.

Τα σχόλια είναι κλειστά.