Ειδησεογραφικό site

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας…

45

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Δεν οδηγεί πουθενά ο πόλεμος των ανακοινώσεων με αφορμή την καταστροφή που άφησε πίσω της η πυρκαγιά στην Αττική. Φτάσαμε στο σημείο να… μετράμε ποια καταστροφή ήταν μεγαλύτερη…

Η κυβέρνηση έκανε την αρχή προφανώς αντιλαμβανόμενη ότι η απουσία κάθε επίσημου φορέα στις κρίσιμες ώρες ήταν παραπάνω από αντιληπτή. Άργησαν να γυρίσουν από τις παραλίες και ο πρωθυπουργός και οι περισσότεροι αξιωματούχοι. Και στη συνέχεια προσπάθησαν  να…  πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα. Από τη μια έφταιγαν αδίστακτοι εμπρηστές και καλά οργανωμένα σχέδια και από την άλλη ανακαλύφθηκε ότι… δεν έγινε και τίποτε τελικά… τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Ή όπως θεωρούν ότι πάει ο συνειρμός, αποφεύχθηκαν χάρης την έγκαιρη επέμβαση του κράτους…

Μόνο που την κρίσιμη ώρα, μόνο ο… Ψινάκης ήταν παρών, μαυρισμένος και με γυαλί ηλίου βραδιάτικα, αφιχθείς από το ερημονήσι της Μυκόνου (από την οποία… τσακίστηκε, λέει, να γυρίσει μόλις τον ειδοποίησε η Δούρου), με ηρωικό τρόπο μια και οι συγκοινωνίες με τη Μύκονο ως γνωστόν είναι αρκετά… αραιές. Δεν βαριέστε όμως, σε αυτή τη χώρα καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, οπότε τον δήμαρχο Ηλία βρήκαν εύκαιρο τα κανάλια και εκείνος έδωσε το δικό του σόου.

Όμως παρά το γεγονός ότι δεν μπορείς εύκολα να παραμένεις απαθής όταν σε δουλεύουν, οι ανακοινώσεις των υπόλοιπων κομμάτων μάλλον δεν προσέθεσαν τίποτε το χρήσιμο στην όλη υπόθεση πέραν της συνέχισης μίας κοκορομαχίας. Δυστυχώς, το πρόβλημα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών είναι πολύ ευρύτερο της αποσύνθεσης που όντως έδειχνε η κυβέρνηση το τελευταίο δεκαήμερο. Καθώς η έννοια «κλειστόν λόγω διακοπών» ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που συνέβαινε στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ούτε ένας πίσω, έτσι, για… σκοπιά… όχι ότι θα γινόταν κάτι διαφορετικό αν ήταν όλοι επί ποδός. Λέμε τώρα…

Αν τα πολιτικά κόμματα επιθυμούν να προσθέσουν απόψεις, ιδέες, προτάσεις και πιθανές λύσεις στο μείζον ζήτημα αρχικά της πρόληψης των πυρκαγιών και στη συνέχεια της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισής τους, δεν θα ήταν κακό να συγκροτηθεί ένα «όργανο» διακομματικό, με τη συμμετοχή και των αρμόδιων φορέων και ειδικών,  το οποίο να μελετήσει προτάσεις και να προσπαθήσει να δώσει λύσεις. Λύσεις με διάρκεια και όχι με «μπαλώματα». Άλλωστε, η διασφάλιση της εθνικής περιουσίας από τις πυρκαγιές δεν είναι υπόθεση ενός μόνο. Ας το αντιληφθούν αυτό στην κυβέρνηση και ας ζητήσουν προτάσεις. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν.

Όμως τι τα θέλετε; Είμαστε άξιοι της μοίρας μας σε αυτή τη χώρα. Εδώ και πολλές δεκαετίες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν θέματα που δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση. Η περίπτωση της πρόληψης – αντιμετώπισης των πυρκαγιών είναι ένα εξ αυτών. Εδώ έφτασε το ίδιο το κράτος κάποτε  να κάνει το ολέθριο σφάλμα να πάρει την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης από τα δασαρχεία και να την δώσει στην πυροσβεστική… Και μην τα μπερδεύουμε. Άλλο ο ηρωισμός, άλλο η εξειδίκευση. Αλλά αν το ανοίξουμε το ζήτημα… θα φτάσουμε πολύ μακριά. Μέχρι τις προμήθειες των μέσων πυρόσβεσης και τις στρατηγικές επιλογές…

Τέλος πάντων, για να γυρίσουμε στις φωτιές, όσο δεν γίνεται συνείδηση στον καθένα, από την κορυφή μέχρι τον απλό πολίτη στη γειτονιά, το χρέος που έχει για την προστασία της δημόσιας περιουσίας, δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει τίποτα. Όσες μεταρρυθμίσεις και αν ψηφιστούν στη βουλή…  Είναι και θέμα νοοτροπίας, πέραν των ικανοτήτων…

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.