Ειδησεογραφικό site

Η ρελάνς της Φώφης για ενιαίο φορέα στην ευρύτερη Κεντροαριστερά

78

Νέα δεδομένα στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς σηματοδοτεί η απόφαση της Φώφης Γεννηματά για ιδρυτικό συνέδριο και εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση της παράταξης.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε συγκεκριμένα βήματα για την ίδρυση νέου ενιαίου πολιτικού φορέα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Εισηγήθηκε η εκλογή επικεφαλής του νέου σχήματος, η οποία θα γίνει με βάση το μητρώο που δημιουργείται, στις αρχές του 2018, να προηγηθεί του ιδρυτικού συνεδρίου, προσδιορίζοντας ως χρονική κατάληξη όλων των διαδικασιών τις αρχές του επόμενου έτους, υπό την αίρεση απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ

Ταυτόχρονα απηύθυνε κάλεσμα στο σύνολο του χώρου, προς όλα, δηλαδή, τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστερά, φωτογραφίζοντας εμμέσως το Ποτάμι και την «Ώρα Αποφάσεων» των Διαμαντοπούλου- Ραγκούση – Φλωρίδη.

Η εν λόγω κίνηση, σύμφωνα με συνομιλητές της, κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να υπάρξει υπέρβαση της εσωκομματικής κρίσης που ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και να θέσει τα υπόλοιπα κόμματα και κινήσεις του χώρου προ των ευθυνών τους.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η μορφή που θα πάρει ο νέος σχηματισμός θα είναι το επόμενο πεδίο μάχης, καθώς τόσο μεταξύ όσο και εντός των συνιστωσών της ΔΗΣΥ εκφράζονται διαφορετικές απόψεις.

Έτσι, μετά το προγραμματισμένο συνέδριο του Ιουνίου, οι συνιστώσες που συγκροτούν τη ΔΗΣΥ θα κληθούν να πάρουν ξεκάθαρες αποφάσεις, αν δηλαδή προτιμούν έναν πολυκομματικό φορέα ή μια λύση τύπου Επινέ, με άμεση αυτοδιάλυση των κομμάτων και δημιουργία νέου ενιαίου φορέα.

ΣΥΜΦΩΝΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει έντονα το ΠΑΣΟΚ, καθώς στο έκτακτο συνέδριο θα πρέπει αποφασίσει και το ίδιο για τον τρόπο της μετεξέλιξής του. Μια συζήτηση καθόλου εύκολη, καθώς το εσωτερικό του φαίνεται να είναι μοιρασμένο.

Από τη μια πλευρά βρίσκονται στελέχη, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γραμματέας του κόμματος Στέφανος Ξεκαλάκης κ.ά., που τάσσονται υπέρ μιας διαδικασίας τύπου Επινέ, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται εκείνα που θεωρούν ότι το Κίνημα δεν έχει κλείσει τον κύκλο του και δεν πρέπει να διαλυθεί προς χάριν κάτι νέου.

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς» σημειώνει ότι «το ζητούμενο είναι η συγκρότηση του νέου φορέα και η αποσαφήνιση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του» και εξηγεί ότι «πρώτα θα φτιάξουμε το νέο κόμμα και μετά θα μας απασχολήσει το ζήτημα εκλογής της ηγεσίας».

Από την πλευρά της η ηγεσία του κόμματος φαίνεται να προκρίνει το πολυκομματικό σχήμα, ενώ με τη γραμμή της φαίνεται να συμπλέει το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡ

Είναι ενδεικτικό ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξέφρασε διαφορετική άποψη από τη Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «η εκλογή επικεφαλής από τη βάση αφορά τον ενιαίο φορέα που πρέπει να δημιουργηθεί με Ιδρυτικό Συνέδριο εντός του 2017 και όχι έναν ομοσπονδιακό πολυκομματικό φορέα που άλλωστε αποτελεί ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο».

«Πρώτα δημιουργείς τον ενιαίο φορέα μέσω Ιδρυτικού Συνεδρίου και αμέσως μετά προχωρείς σε εκλογή επικεφαλής του από τη βάση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ με τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ συμβαδίζουν και οι «Κινήσεις Πολιτών».

Την ίδια στιγμή η πρόταση Γεννηματά αναμένεται να επηρεάσει τη στρατηγική όλων των υπόλοιπων φορέων ή προσώπων που κινούνται εκτός ΔΗΣΥ, που θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις, ως προς τις επόμενες κινήσεις τους.

ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Από την πλευρά του Ποταμιού, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Σταύρο Θεοδωράκη, που απέρριψε το ενδεχόμενο να προσχωρήσει στη ΔΗΣΥ, τονίζοντας ότι «ο λαός ψήφισε Ποτάμι», ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Δημήτρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει Κεντροαριστερά με την ένταξη του ενός κόμματος στο άλλο».

Στελέχη της Σεβαστουπόλεως, που δεν θα ήταν αντίθετα με ένα ελληνικό «Επινέ», θεωρούν ότι η πρόταση της Φώφης Γεννηματά έχει ως στόχο την ενίσχυση της ΔΗΣΥ και όχι μια νέα διαδικασία που θα πρέπει να αφορά έναν νέο φορέα και ένα άλλου τύπου συνέδριο.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της «Ώρας Αποφάσεων» σημειώνουν ότι η αναγέννηση του προοδευτικού χώρου είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη που έχουν κουράσει την κοινωνική βάση της ευρύτερης παράταξης.

Παραπέμπουν μάλιστα σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του χώρου τάσσεται υπέρ ενός νέου κόμματος, με εκλογή αρχηγού από τη βάση, ώστε να συμμετέχουν και οι ίδιοι οι πολίτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η «Ώρα Αποφάσεων», που συνεχίζει κανονικά τον προγραμματισμό της και συγκροτεί πυρήνες ανά τη χώρα, ξεκαθαρίζει ότι στην περίπτωση που οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης γίνουν πιο συγκεκριμένες, θα κινηθεί με βάση το πλαίσιο θέσεων – προτάσεων που έχει καταθέσει.

Σχετικά με την πρόταση της Φώφης Γεννηματά στη Δημοκρατική Ευθύνη χαρακτηριστικά απαντούν ότι «ποτέ στην ιστορία του ανθρώπου άνθρωποι ή παρατάξεις που οδήγησαν στην αποδιάρθρωση μιας κοινωνίας δεν ήταν οι ίδιοι που την ξαναέκτισαν». Εκφράζουν έτσι την άρνησή τους να συμπράξουν με τα σημερινά κόμματα υπό τις σημερινές λογικές και ηγεσίες, χωρίς όμως να αποκλείουν τη συζήτηση με σχήματα και πρόσωπα που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με της Δημοκρατικής Ευθύνης σε πολιτική υγεία και ποιότητα.

ΤΟ ΝΕΟ ΕΒΛΗΜΑ

Άλλο ένα ζήτημα που θα τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης εν όψει συνεδρίου έχει να κάνει με το έμβλημα του νέου φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της ομάδας εργασίας που έχει αναλάβει να επεξεργαστεί τις προτάσεις, έχουν πέσει δύο προτάσεις. Η πιο προωθημένη έχει να κάνει με την επιλογή νέου σήματος, ενώ στον αντίποδα, το σημερινό έμβλημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ως έχει.

Η πρώτη πρόταση φέρεται να υποστηρίζεται από στελέχη της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών, ενώ η δεύτερη από τη Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να «δύσει» και θα βρεθεί τρόπος έτσι ώστε να είναι παρών στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.