Ειδησεογραφικό site

Η κυβέρνηση υποθηκεύει τα εθνικά συμφέροντα

86

Ικανοποίηση ή ανησυχία για την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ; Η ΕΕ είναι Συμμαχία χωρών, που πρέπει να υπερασπίζεται τα μέλη της με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν είναι διαιτητής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου από τη μια πλευρά και Τουρκίας από την άλλη.

Γράφει ο Γιάννης Μαγκριώτης, πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δηλώνει ότι: Είναι ικανοποιημένη από την ισορροπημένη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ;

Πέραν του ότι οι λεκτικές διπλωματικές ακροβασίες αποκαλύπτουν τη δυσμενή για Ελλάδα και Κύπρο απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μια απόφαση στην οποία, μάλιστα, συμφώνησαν οι δύο χώρες, μια προσεκτική ανάγνωση και σύγκριση με τις προηγούμενες αποφάσεις του Δεκεμβρίου και του Οκτωβρίου του 2020 δείχνουν το αδιέξοδο της εξωτερικής μας πολιτικής.

Η απόφαση λέει επίσης ότι: Η ΕΕ είναι ικανοποιημένη από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, και γι’ αυτό δίνει εντολή στην Κομισιόν, μέχρι τη Σύνοδο του Ιουνίου, να έχει ετοιμάσει πρόταση για τη συμφωνία με την Τουρκία στα δύο μεγάλα θέματα, τους πρόσφυγες – μετανάστες, που είναι στο έδαφός της, και την επικαιροποίηση και αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.

 

Η Τουρκία, δηλαδή, έχει σχεδόν συγχωρεθεί για την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου, για το άνοιγμα των Βαρωσίων και πολλά ακόμη και η ΕΕ της ζητάει ουσιαστικά να μην κάνει και άλλα, τουλάχιστον, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, για να προωθήσει τη θετική ατζέντα μαζί της.

 

Επίσης, στην απόφασή της η ΕΕ, με μια απλή καταγραφή της διαφωνίας της για την απόφαση του Ερντογάν να αποδεσμεύσει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του 2011, για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, δείχνει να ξεπερνά και αυτό το πρόβλημα.

 

Οι 150.000 πολιτικοί κρατούμενοι, ουσιαστικά, ο έλεγχος με κάθε μέσο του συνόλου σχεδόν των ΜΜΕ, η φυλάκιση της ηγεσίας του Κουρδικού κόμματος και η παραγγελία από την ελεγχόμενη δικαιοσύνη να διαλυθεί το Κουρδικό κόμμα, με στόχο να κερδίσει τις εκλογές, δηλαδή, η απόλυτη κατάλυση του κράτους δικαίου, επίσης δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα την ΕΕ.

 

Οι νεοθωμανικές της αντιλήψεις με τις επεμβάσεις στις κρίσεις από την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική μέχρι τον Καύκασο, επίσης δεν φαίνεται να την προβληματίζουν ιδιαίτερα.

Οι στρατηγικές συμμαχίες που έχει αναπτύξει σε κρίσιμους τομείς με τα αυταρχικά καθεστώτα του Ιράν και της Ρωσίας, όπως και οι σχέσεις της με τζιχαντιστικές ομάδες, επίσης δεν την ενοχλούν ιδιαίτερα.

 

Ναι, αυτή η Τουρκία βρίσκεται σε καλό δρόμο, δήλωσαν οι 27 ηγέτες των χωρών της ΕΕ, μεταξύ αυτών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Μακρόν!!!

 

 

Η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η χώρα μας, η Κύπρος, τα εθνικά μας συμφέροντα βρίσκονται μπροστά σε μεγάλους κινδύνους, αν συνεχίσει την ίδια πολιτική, που τη διακρίνουν η προχειρότητα και η αποσπασματικότητα. Πιστεύει πως καλύπτεται προς το παρόν επικοινωνιακά στο εσωτερικό της χώρας από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ και την παρουσίαση των γεγονότων από τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας μας. Κερδίζει η ίδια πολιτικό χρόνο, υποθηκεύει, όμως, τα εθνικά συμφέροντα.

Έστω, τώρα, πρέπει με εθνική συνεννόηση να διαμορφωθεί μια άλλη εθνική στρατηγική, που θα στηρίζεται πρωτίστως στην ειλικρίνεια, στη σωστή ανάλυση των εξελίξεων και στον επανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων της εξωτερικής μας πολιτικής.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.