Ειδησεογραφικό site

Η κυβέρνηση κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα…

81

 

 

Φθινόπωρο εξελίξεων μπορεί να χαρακτηριστεί το φετινό για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο γνωρίζει καλά πως το τρίμηνο που ακολουθεί θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της κυβέρνησης.

Της Κατερίνας Καραδήμα

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που ταλαιπώρησαν τη χώρα, αλλά και την Ηρώδου Αττικού -τόσο για τη διαχείρισή τους όσο και για τις διακοπές των κυβερνώντων, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις- πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποτελούν τρία θέματα: δημοσκοπήσεις, ανάδειξη νέας ηγεσίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς και κοινωνικές αντιδράσεις.

Η κοινωνική αγανάκτηση που θα… εισπράξει από τις πληρωμές της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και των δόσεων του ΕΝΦΙΑ που ξεκινούν είναι μόνο ένα μέρος από τη δημοσκοπική κατρακύλα που χαρακτηρίζει το κυβερνών κόμμα με δεδομένη τόσο την ανεργία όσο και την -παρά την πρώτη έξοδο στις αγορές- κάκιστη εικόνα που υπάρχει στην οικονομία και την κοινωνία.

Επίσης, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να καταβάλουν το νέο χαράτσι του ΕΦΚΑ, ενώ κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι και οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το μείγμα μοιάζει εκρηκτικό αφού ούτως ή άλλως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων βρίσκεται στο «κόκκινο».

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Ισχυρός πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και για την Κουμουνδούρου είναι το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το οποίο, αν και στο παρελθόν είχαν ως κυρίαρχο σύνθημα το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», τώρα αντίθετα με τις ρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση σταματά το κυνηγητό των συμβολαιογράφων στα δικαστήρια αφού όλα θα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή. Αν και η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξει απώλεια ακινήτων πρώτης κατοικίας, πολλοί μιλούν για ντόμινο κατασχέσεων σε στιλ Ισπανίας.

Το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα είναι μεγάλο και κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης, καθώς το «ψαλίδι» που θα μπει σε κοινωνικά επιδόματα δεν μπορεί να αντισταθμιστεί εύκολα. Σε ό,τι αφορά μάλιστα την τρίτη αξιολόγηση -παρά τη σιωπή της συγκυβέρνησης είναι βέβαιο πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν με άγριες διαθέσεις ζητώντας την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα υπάρξουν πιέσεις για νέα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις μεταρρυθμίσεις να σημειωθεί ότι οι εταίροι ζητούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό και στον απεργιακό νόμο.

Από την πλευρά πάντως των κυβερνώντων δεν αποκλείεται για μία ακόμη φορά το Μαξίμου να συνδέσει τη λύση για το χρέος με τις πολιτικές εξελίξεις -γερμανικές εκλογές- με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος και το κλείσιμο της αξιολόγησης να καθυστερήσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ΤΡΙΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Είναι γεγονός πάντως πως η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόζει τον κανόνα «μια αξιολόγηση το χρόνο», όμως και από την πλευρά του το ΔΝΤ ενδέχεται όχι μόνο να ζητήσει επιπλέον μέτρα ή αλλά και να μην στηρίξει την «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης τον Αύγουστο του 2018.

Έτσι, το επόμενο χρονικό διάστημα θα πυκνώσουν οι συσκέψεις που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό και το επικοινωνιακό επιτελείο  προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι θετικοί δείκτες της ανεργίας και της οικονομικής ανάκαμψης με ζητούμενο να ανακτηθεί από την κυβέρνηση ένα προβάδισμα ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο.

Το γεγονός ότι οι θετικές συνέπειες από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι δυνατόν να φανούν μέσα σε ένα στενό δημοσιονομικό και φορολογικό περιβάλλον είναι ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του Μαξίμου εν όψει και της ΔΕΘ. Μάλιστα, λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ την πόρτα του Μαξίμου θα περάσει τις επόμενες ημέρες όλο το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να ενημερωθεί -άρα και να τσεκάρει- ο πρωθυπουργός από τον καθένα ξεχωριστά για το έργο που έχει ή δεν έχει παραχθεί.

Είναι κοινό μυστικό πάντως το μήνυμα που έχει στείλει στους υπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πλέον δεν υπάρχει η «δικαιολογία» της αξιολόγησης με τον πρωθυπουργό να απαιτεί το έργο ανά τομέα να τρέξει και το κάθε χαρτοφυλάκιο να γίνει παραγωγικό, ώστε να σηματοδοτηθεί η στροφή στην καθημερινότητα.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Παράλληλα, παρά τη στήριξη με το… γάντι, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του παρακολουθούν στενά και με έντονο ενδιαφέρον το θέμα της υπόθεσης του ναρκοπλοίου Noor 1, στην οποία εμπλέκεται  ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος με το βλέμμα στραμμένο τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.

Είναι γνωστό πως ο κ. Πάνος Καμμένος πρόκειται να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα συζητηθεί το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Παρά τις όποιες διαφωνίες και αντιρρήσεις μάλλον είναι δεδομένη η στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -τόσοι «μνημονιακοί» νόμοι γαρ- οι οποίοι θα συμμορφωθούν με τη γραμμή του Μαξίμου και θα απορρίψουν την πρόταση της ΝΔ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναμένεται να παραστεί για την ίδια υπόθεση ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής -μετά από το αίτημα του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη το οποίο έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση- όπου και θα εξαναγκαστεί σε πολύωρη κατάθεση από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Αλλά και το θέμα του Γιάνη Βαρουφάκη πλανάται στους διαδρόμους του Μαξίμου με δεδομένο πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών απλώς το τελευταίο διάστημα απολαμβάνει την καλοκαιρινή ραστώνη και γεμίζει τις μπαταρίες του προκειμένου να ενοχλήσει ξανά τους πρώην συντρόφους του. Να σημειωθεί εδώ πως η Νέα Δημοκρατία απειλεί με εξεταστική επιτροπή, ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατέθεσε ήδη αίτημα να κληθεί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να διαφωτίσει για τα όσα ισχυρίζεται. Η ιδέα πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει δηλώσεις από το κανάλι της Βουλής μοιάζει να αποτελεί έναν ακόμη εφιάλτη για τους ενοίκους του Μαξίμου.

Όμως και η δυναμική του εγχειρήματος ανάδειξης νέας ηγεσίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς και η πιθανότητα η ΔΗΣΥ να αναδειχτεί ένας ισχυρός τρίτος πυλώνας του πολιτικού συστήματος δεν αφήνουν αδιάφορο τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη με δεδομένη την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ίδιος προσωπικά να αποτελέσουν τον κυρίαρχο – σχεδόν μοναδικό εκπρόσωπό της. Μάλιστα για μία ακόμη χρονιά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί και φέτος στο δείπνο των Σοσιαλιστών Ηγετών που διοργανώνει ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν σε μια προσπάθεια του Μαξίμου να συνεχίσει τις επαφές του με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και να πιέσει τα εγχώρια κόμματα που ανήκουν σε αυτόν τον χώρο.

Στο μεταξύ στο κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν η οξύτητα των κοινωνικών αντιδράσεων (κυρίως για συνδικαλιστικά και εργασιακά ζητήματα) που θα σημειωθούν μέσα στο φθινόπωρο να μην είναι τόσο μεγάλες ώστε να προκαλέσουν πρόβλημα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επιβαρύνοντας την ήδη κακή  δημοσκοπική του εικόνα.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑ

Έτσι ο πρωθυπουργός  θα επιχειρήσει μέσω της ομιλίας του στη ΔΕΘ (9-10 Σεπτεμβρίου) να μιλήσει για «ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», «ανάπτυξη», «το όραμά του μετά την έξοδο από τα μνημόνια ημέρα» και θα αναφερθεί στα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, από όπου θα επιχειρήσει να υποσχεθεί -και αυτός όπως και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί- μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας στον απόηχο της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της συμμαχίας τους εν όψει του πρώτου φθινοπωρινού Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου και της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης.

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.