Ειδησεογραφικό site

Το Μαξίμου εκπαιδεύει τους βουλευτές σε στρουθοκαμήλους και χαμαιλέοντες, για να ανέβουν τον… Γολγοθά!

61

 

Η εξέλιξη αυτή έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας καθώς η κυβέρνηση έχει τεράστια κόπωση και οι βουλευτές δείχνουν να δυσανασχετούν με το μεγάλο βάρος του πακέτου, ανοίγοντας και εσωκομματικά θέματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις που θα ενταθούν καθώς αναμένεται σύγκρουση με τα ισχυρά σωματεία της Επιχείρησης που είχαν λάβει ρητές διαβεβαιώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ όλη την προηγούμενη περίοδο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει αυτή η κυβέρνηση την πώληση μονάδων.

Του Γιάννη Χρηστάκου

Η κυβέρνηση ενημερώνει τους βουλευτές – προκειμένου να τους ηρεμήσει μεταβάλλοντάς τους σε… στρουθοκαμήλους και χαμαιλέοντες με πρώτον τον «σύντροφο» Σκουρλέτη – και τα στελέχη της ότι υπάρχουν σημαντικά «αντίμετρα» για το κλείσιμο της αξιολόγησης όπως η μείωση του φόρου σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης.

 

Επίσης έδωσε μάχη για να διατηρήσει το επίδομα θέρμανσης αφού βέβαια πρώτα αύξησε το ειδικό τέλος στα καύσιμα. Αυτή η αξιολόγηση είναι ο πρώτος σταθμός της οδικής διαδρομής για την τελική συμφωνία η οποία και θα περιλαμβάνει όλα τα δύσκολα μονοπάτια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οι σταθμοί για να φτάσει η κυβέρνηση εκεί μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι να συμφωνηθεί το νέο τετραετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να συμπεριληφθεί η ελάφρυνση του χρέους, να ψηφιστούν όλα αυτά από τη Βουλή και να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο συνολικό νέο πρόγραμμα προσαρμογής για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτή τη φάση, της αξιολόγησης, θα ψηφιστούν και μέτρα που περιλαμβάνονται στα επόμενα στάδια όπως το ασφαλιστικό που δεν ήταν στα προαπαιτούμενα (υποτίθεται ότι είχε κλείσει με το νόμο Κατρούγκαλου). Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Λόγω των μέτρων που έρχονται εμπροσθοβαρώς, η κυβέρνηση ζήτησε να υπάρχουν και τα αντίμετρα τώρα, για να μπορεί να το περάσει από τους βουλευτές της και να έχει ένα αφήγημα για τους επόμενους δύσκολους μήνες ως την τελική συμφωνία.

 

 

Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

 

Σε Γολγοθά εξελίσσεται, καθώς οδεύουμε προς το Πάσχα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το άτυπο Εurogroup της 7ης Απριλίου. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει τουλάχιστον σε τρία κορυφαίας σημασίας θέματα που φέρνουν νέα τεράστια βάρη στους πολίτες και απομένουν οι λεπτομέρειες ενός οδικού χάρτη για να γίνει σαφές τι ακριβώς υπάρχει στον ορίζοντα για την επόμενη περίοδο. Στην ουσία, συμφωνία για όλα τα εκκρεμή θέματα που να περιλαμβάνει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα που όλα δείχνουν ότι θα επεκταθεί, δεν υπάρχει ακόμα. Αυτά που έχουν συμφωνηθεί είναι μέρος της αξιολόγησης που εκκρεμεί και αναμένεται να υπάρξει η τεχνική συμφωνία ώστε να αποτελέσει προπομπό για την τελική και συνολική συμφωνία. Ωστόσο υπάρχει ακόμα μεγάλο πρόβλημα με την επιμονή του ΔΝΤ να υπάρξει τώρα και η ψήφιση των ομαδικών απολύσεων και μάλιστα με αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% χωρίς φυσικά να χρειάζεται η προέγκριση από το κράτος.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που συνεχώς επικαιροποιείται αφού ήδη έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που θα έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι και έκτοτε τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας βυθίζονται με αποτέλεσμα να επηρεάζονται όλοι οι στόχοι. Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για τα τρία μεγάλα θέματα που βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας.

 

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

Το δεύτερο είναι η ΔΕΗ, με την πώληση μονάδων και μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και το τρίτο σχετίζεται με τη μείωση του αφορολόγητου που θα κυμανθεί κάτω από τα 6.000 ευρώ.

Το πρώτο αφορά στις συντάξεις και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η περικοπή τους θα αντανακλά στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι περικοπές στις συντάξεις θα είναι ακόμα πιο αιματηρές και διαρκείς έως ότου φτάσουν και στο 2% του ΑΕΠ, με το «μαχαίρι» να μπαίνει κάθε χρόνο μέχρι τη λήξη του τετραετούς μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Για τις συντάξεις έχουν συζητηθεί και κάποια «αντίμετρα» όπως η μείωση της εισφοράς για φάρμακα, τα οποία όμως μηδενίζονται από το τελικό ποσό που θα καταβάλλεται στους δικαιούχους μετά τις περικοπές.

Προτεραιότητα στο σφαγείο της συμφωνίας δανειστών και κυβέρνησης είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις του Δημοσίου και ακολουθούν αυτές του πρώην ΤΕΒΕ και του ΙΚΑ.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ

 

Ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης για την πορεία της διαπραγμάτευσης σχετικά με τα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα που αναμένεται να ψηφιστούν και τα περίφημα «αντίμετρα» έκαναν οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.