Ειδησεογραφικό site

Οι επιφυλάξεις της Φώφης – Η on line ψήφος να μην εξελιχθεί σε talent show- το δίλημμα της επιτροπής Αλιβιζάτου

91

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Στην τελική ευθεία για την εκλογική μάχη μπαίνουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, καθώς την Παρασκευή έληξε και επίσημα η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων.

Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κινούνται πλέον με πυρετώδεις ρυθμούς, οργανώνοντας τη στρατηγική και τα επιτελεία τους.

Εκτός κούρσας έμεινε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος που τελικά δεν έκανε το μεγάλο βήμα, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα με ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε τελικά να μην μπει στο στίβο της μάχης για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, επιθυμώντας να εμφανιστεί ο ίδιος και το κόμμα του ως εγγυητές της ενότητας της παράταξης.

 

«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΓΙΩΡΓΟ

Στη συνεδρίαση του προσωρινού εθνικού συμβουλίου του ΚΙΔΗΣΟ, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως «ήρθε ως στρατιώτης και δεν ενδιαφέρεται για θέσεις αλλά για την ανασυγκρότηση του χώρου», ζητώντας ταυτόχρονα την εξουσιοδότηση των μελών του οργάνου για τις τελικές αποφάσεις ως προς τη στάση του κόμματος στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς.

Από την πλευρά τους, οι Κινήσεις των Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θα τοποθετηθούν συνολικά στο ζήτημα των υποψηφιοτήτων με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής, η οποία θα συνεδριάσει την προσεχή εβδομάδα.

Η επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου, αφού προηγουμένως οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν τις 1.000 υπογραφές από επτά περιφέρειες της χώρας, με τουλάχιστον 50 υπογραφές από κάθε μια από αυτές, καθώς και το παράβολο των 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες οι υποψήφιοι έχουν ριχτεί στη μάχη των υπογραφών, τηλεφωνώντας σε στελέχη και κομματικά μέλη, που τους ζητούν να υπογράψουν για την υποψηφιότητά τους.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υπογράψουν αίτηση-δήλωση, στην οποία θα τονίζεται ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα παραμείνουν στο εγχείρημα του νέου φορέα, που θα πάρει σάρκα και οστά στο ιδρυτικό συνέδριο.

Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, οι πολίτες θα καταβάλλουν εισφορά 4 το πολύ ευρώ, όπου το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΑΓΚΑΘΙ»

Την ίδια στιγμή παραμένει το «αγκάθι» της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, το οποίο εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Δηλαδή παράλληλα με τις παραδοσιακές κάλπες να στηθούν και ηλεκτρονικές, προκειμένου να ανοίξει η εκλογή και σε μη παραδοσιακούς κομματικούς ψηφοφόρους.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία, ενώ θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τους υποψηφίους που δεν διαθέτουν κομματικούς στρατούς.

Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η εξ αποστάσεως ψήφος θα εκτινάξει τη συμμετοχή στα ύψη, φέρνοντας στην κάλπη, κυρίως, νέους ψηφοφόρους, που δεν προέρχονται από τους κομματικούς μηχανισμούς.

Το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε στην επιτροπή Αλιβιζάτου, που συνεδρίασε την Τρίτη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απόφαση, με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ να βάζουν τη δική τους κόκκινη γραμμή, θέτοντας ως προϋπόθεση την υποχρεωτική με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε προγενέστερο χρόνο, για την παραλαβή του απαραίτητου μυστικού κωδικού.

Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο τεχνικό αλλά και πολιτικό, λέγοντας με νόημα ότι «είμαστε πολιτικό κόμμα και όχι talent show», συμπληρώνοντας ότι ο τρόπος που προτείνουν διασφαλίζει τη διαδικασία από τις μαζικές ψήφους, που μπορούν να κινητοποιήσουν οι μηχανισμοί.

Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργου Καμίνη και του Γιάννη Μανιάτη επεσήμαναν ότι το αδιάβλητο της εξ αποστάσεως ψήφου μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς την αυτοπρόσωπη παραλαβή του pin.

Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης προχώρησαν σε ξεκάθαρη παρέμβαση υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τονίζοντας ότι τη θεωρούν κομβικής σημασίας, αφού έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους να πάρουν μέρος στη διαδικασία, καθώς και στους πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εμφανίστηκε πεπεισμένος για το αδιάβλητο της διαδικασίας και άφησε αιχμές εναντίον όσων εκφράζουν ενστάσεις, ενώ σημείωσε πως «ο φοιτητής που βρίσκεται στη Βέρνη ή στο Εδιμβούργο θα πρέπει να μπορεί να ψηφίζει από τον υπολογιστή του».

Ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, θέμα δημοκρατίας, προσθέτοντας πως «το κύρος και η αξιοπιστία της επιτροπής Αλιβιζάτου, μαζί με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, είναι δύο γεγονότα πρωτόγνωρα για την πολιτική στην Ελλάδα που καθιστούν τις εξελίξεις στη δημοκρατική παράταξη καινοτόμες και μοναδικές».

Ο Γιάννης Μανιάτης υποστήριξε ότι «είναι πολιτική μας υποχρέωση να πάμε τον διάλογο σε κάθε σπίτι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να φέρουμε όσο πιο πολλούς συμπολίτες μας στην κάλπη», ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι «οι εύλογες επιφυλάξεις για την ασφάλεια του συστήματος πρέπει να μας οδηγήσουν στη λήψη των αναγκαίων διασφαλίσεων, σε καμία περίπτωση στην απόρριψη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

Η εξ αποστάσεως ψηφοφορία αποτελεί ένα από τα στοιχήματα που θέλει να κερδίσει ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος μετά από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής, απέστειλε επιστολή προς τρεις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να ζητηθούν τεχνικές και οικονομικές προσφορές, τόσο για το «online» σύστημα, προκειμένου να αποφευχθούν διπλοψηφίες, όσο και για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία.

Από την απάντησή τους θα εξαρτηθεί αν μπορούν να στηθούν και «ηλεκτρονικές κάλπες» ή αν η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μόνο με τον συμβατικό τρόπο της προσέλευσης στην κάλπη.

Μετά τις απαντήσεις των εταιρειών αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η «επιτροπή Αλιβιζάτου», ενώ στην περίπτωση που δεν βρεθεί συμφωνία, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στους υποψηφίους, οι οποίοι θα κληθούν λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

ΤΑ ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Την ίδια στιγμή ανοιχτό παραμένει και το θέμα της δημοσιοποίησης των στοιχείων των ψηφοφόρων που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει ότι «τόσο για την ψηφοφορία σε κάλπη όσο και την “ηλεκτρονική ψήφο” θα ισχύουν κοινές προϋποθέσεις συμμετοχής (υπογραφή δήλωσης εγγραφής και παροχή συναίνεσης για ανάρτηση του καταλόγου ψηφισάντων σε ειδική ιστοσελίδα, καταβολή οικονομικού αντιτίμου)», διαφωνώντας με την πρόταση του Ποταμιού να καταστραφεί η λίστα των φίλων μετά την ανάδειξη του αρχηγού.

Ένα άλλο ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι τα ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, καθώς δεν ελήφθησαν αποφάσεις και η «Επιτροπή» δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων. 

Έτσι, δεν φαίνεται να υιοθετείται η πρόταση για διεξαγωγή 13 ντιμπέιτ, δηλαδή ένα σε κάθε περιφέρεια της χώρας, ωστόσο η «επιτροπή» θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την διεξαγωγή μιας τουλάχιστον τηλεοπτικής συζήτησης με όλους τους υποψηφίους πριν από τον πρώτο γύρο και μιας ακόμη ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους υποψηφίους, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα «περπατήσει» η πρόταση του Γιάννη Μανιάτη για θεματικές συζητήσεις.

Εν τω μεταξύ, δεν θα συμμετάσχει στις διεργασίες εκλογής ηγεσίας και σύστασης του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς η Δημοκρατική Ευθύνη, η οποία υποστηρίζεται από τον Αλέκο Παπαδόπουλο.

Σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από την ίδρυσή της είχε ξεκαθαρίσει ότι ούτε συμμετέχει στις διεργασίες αυτές ούτε υποστηρίζει κάποιον από τους επίδοξους επιγόνους.

Στον αντίποδα, θετικά είναι τα μηνύματα από την «Ώρα Αποφάσεων» των Διαμαντοπούλου – Φλωρίδη.

Το περασμένο Σάββατο συνεδρίασε η εθνική συντονιστική επιτροπή, η οποία παρά τους έντονους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν από στελέχη της πολιτικής κίνησης, αποφάσισε να σταθεί θετικά στο εγχείρημα της ίδρυσης νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και την εκλογή αρχηγού που βρίσκονται σε εξέλιξη, διατηρώντας ωστόσο τις σοβαρές επιφυλάξεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παρέμβουν πολιτικά όταν θα έχουν ξεκαθαριστεί από την επιτροπή Αλιβιζάτου όλοι οι όροι διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας.

Μέχρι όμως τις τελικές αποφάσεις Αλιβιζάτου και τις ανακοινώσεις των υποψηφίων, η Φώφη Γεννηματά παράλληλα με την προετοιμασία της για την κάλπη συνεχίζει τη δομική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ την ίδια στιγμή το επιτελείο της δουλεύει πυρετωδώς, εξειδικεύοντας πτυχές του «Σχεδίου Ελλάδα» για την επίσκεψή της στη ΔΕΘ.

Στο μεταξύ, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων, οι οποίοι αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να καταθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους προς τη βάση της παράταξης, η οποία και θα κρίνει ποιος θα είναι αυτός που θα ηγηθεί του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Η «ΑΓΩΝΙΑ» ΤΟΥ ΖΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες εξελίξεις και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Κεντροαριστερά, έχουν θορυβήσει το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό, καθώς μια επιτυχία του εγχειρήματος μπορεί άμεσα να αποτελέσει τον χώρο υποδοχής δυσαρεστημένων από την κυβερνητική πολιτική ψηφοφόρων και να επιταχύνει την κατάρρευσή του.

Κύκλοι, μάλιστα, της Χαριλάου Τρικούπη χαρακτήρισαν τη σπουδή του πρωθυπουργού να καπηλευτεί μέσω άρθρου του την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, προκειμένου να φλερτάρει με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ως ένδειξη της απόλυτης νευρικότητας και του πανικού που τον έχει καταλάβει.

Η παρέμβασή του μάλιστα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ αποτέλεσε κόκκινο πανί για το ΠΑΣΟΚ, με τη Φώφη Γεννηματά να κάνει λόγο για «ύβρη» και «πανικό» του πρωθυπουργού μπροστά στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.

Εν τω μεταξύ, έντονες αντιδράσεις και διχασμό προκάλεσε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενδεικτικό της διαφοροποίησης ήταν κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα που απηχεί τις απόψεις της ομάδας των «53» και με το οποίο τηρούνται σαφείς αποστάσεις.

Την ίδια στιγμή, η εμπλοκή του Γιώργου Καμίνη και Σταύρου Θεοδωράκη στο εγχείρημα και στη διεκδίκηση της ηγεσίας, καθώς και η απόφαση της «Ώρας Αποφάσεων» να συμμετέχει διακριτικά στη δημιουργία του νέου φορέα, είναι σαφές ότι οδηγούν στον επαναπατρισμό μεταρρυθμιστικών ψηφοφόρων που είχαν μετακινηθεί στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα σχόλια είναι κλειστά.