Ειδησεογραφικό site

Η αποδόμηση της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ από τους «53»: Σεξιστής, φιλοπόλεμος και επικίνδυνος ο Τραμπ

39

Πλήρης είναι η διαφοροποίηση της ομάδας των «53» του ΣΥΡΙΖΑ από την επίσημη κυβερνητική γραμμή, τόσο για τα Μνημόνια όσο και για κορυφαίες πολιτικές κινήσεις, όπως η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και την κυβέρνησή του, απορρίπτοντας ουσιαστικά τους πανηγυρισμούς του Μαξίμου για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε ο πρωθυπουργός στην Ουάσινγκτον.

Σε κείμενο-«φωτιά» που εξέδωσαν, με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ασκούν δριμεία κριτική στην ηγεσία, ξεκαθαρίζοντας τις διαφωνίες τους και επισημαίνοντας ότι η απόφαση του οργάνου «δεν ήταν ομόφωνη, καθώς όχι μόνο τα μέλη των 53, αλλά και άλλα μέλη της ΠΓ, εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις σε μια σειρά θέματα».
Οι «53» επισημαίνουν ότι, «σε κάθε περίπτωση, το κείμενο της απόφασης δεν ανταποκρίνεται στα συμπεράσματα και τον πλούτο του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στην 5ωρη συνεδρίαση του οργάνου».

Σύμφωνα με το κείμενο των «53», μεταξύ άλλων, διαφωνίες εκφράστηκαν στα εξής ζητήματα:

– Οι 53 και άλλα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, υποστήριξαν ότι το κείμενο δεν αποτυπώνει αυτό που πολλές φορές συλλογικά έχουμε πει πως το Μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας και η πολιτική μας χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις, στην κατεύθυνση της προστασίας – υπεράσπισης των τμημάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την εφαρμογή τους.

– Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, πέρα από το γεγονός ότι δεν έγινε καμία συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία, οι 53 θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη διπλωματικών επαφών στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, οφείλει να στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα, που δίνουν μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή, φιλοπολεμική, ξενοφοβική, σεξιστική και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Κατά Μουζάλα για το προσφυγικό

Οι «53» αμφισβητούν ευθέως και την πολιτική του Γιάννη Μουζάλα στο προσφυγικό, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» στην εσωκομματική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ξεκάθαρα υποστηρίχθηκε, όχι μόνο από τους 53 αλλά σχεδόν ομόθυμα, η επικέντρωση σε άμεσες κινήσεις που θα επαναφέρουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στις αφετηριακές θέσεις του κόμματος, αυτές που συνέβαλαν στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Συγκεκριμένα οι 53 υποστήριξαν:

Α. Άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά για τις ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με παιδιά, ασυνόδευτα και όσους έχουν πάρει τρίπτυχο.

Β. Ομόφωνα, ως φαίνεται, η ΠΓ κατέληξε στην πρόταση να περάσει η αρμοδιότητα, που αφορά στη φιλοξενία και προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων αποκλειστικά στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Γ. Κανένας μετανάστης – μετανάστρια δεν πρέπει να βρίσκεται σε κέντρο κράτησης, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς. Σε καμία περίπτωση η κράτηση δεν μπορεί να αφορά ανήλικους.

Δ. Επαναφορά, με νομοθετική πρωτοβουλία, του προηγούμενου πλαισίου για τις επιτροπές ασύλου.

Ε. Άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν σε δομές και ιδιαίτερα στα νησιά εν όψει μάλιστα και του χειμώνα.

ΣΤ. Άμεση υλοποίηση του προγράμματος επανένωσης οικογενειών και μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις».

Τα σχόλια είναι κλειστά.