Ειδησεογραφικό site

Η απάντηση της ΕΡΤ στο εμπάργκο της Νέας Δημοκρατίας

121

Η ΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση για το εμπάργκο που επέβαλε η ΝΔ, μετά την τοποθέτηση του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη – «Η ΕΡΤ θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών»

Ανακοίνωση για το εμπάργκο που επέβαλλε η ΝΔ στην ΕΡΤ, μετά το σχόλιο του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα, που ανέφερε ότι ακούγοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν σαν να άκουγε «θεωρητικό του φασισμού».

Αν και η ανακοίνωση δεν αναφέρεται στον επίμαχο χαρακτηρισμό του κ. Καψώχα, η ΕΡΤ επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία «δικαιούται να απαγορεύει στους εκπροσώπους της να συμμετέχουν σε ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για την πλήρη ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας». Ωστόσο, προσθέτει ότι θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών, ακριβώς όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Αναφορικά με τα σχόλια για το κόστος των ενημερωτικών εκπομπών, η ΕΡΤ παραπέμπει στη Διαύγεια, όπου έχουν αναρτηθεί τα σχετικά οικονομικά στοιχεία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΡΤ αναφέρει: 

«Η ΕΡΤ υποχρεούται εκ του νόμου να καλύπτει με τρόπο αναλογικό τις δραστηριότητες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ειδικότερα, βάσει του άρθρου 3 του Ν. 4173/2013, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν.4324/2015, προβλέπεται σαφώς ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση «μεριμνά για την παρουσίαση θεμάτων και δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και των παραγωγικών τάξεων».

Βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία δικαιούται να απαγορεύει στους εκπροσώπους της να συμμετέχουν σε ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για την πλήρη ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας. Είναι αυτονόητο ότι η ΕΡΤ θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών ακριβώς όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Όσον δε αφορά στα σχόλια για το κόστος των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ, υπενθυμίζεται για μία ακόμη φορά ότι όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι αναρτημένα στη Διαύγεια. Σημειώνεται επίσης, ότι πρόσφατα κατετέθησαν επισήμως στη Βουλή, στο πλαίσιο ερώτησης προς τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ, αναλυτικά στοιχεία για τα παραπάνω, καθώς και για το κόστος κάλυψης δραστηριοτήτων των κομμάτων».

Τα σχόλια είναι κλειστά.