Ειδησεογραφικό site

Η αισχροκέρδεια, ο κορωνοϊός και ο «ταμίας»

239

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, που αναγκάζονται είτε να πωλούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, είτε να τα πετούν στις χωματερές. Ενδεικτικό είναι ότι σε λαϊκή αγορά στη Γλυφάδα, ντομάτες που οι έμποροι είχαν αγοράσει από παραγωγούς της Κρήτης προς 0,15 και 0,20 ευρώ, πωλούνταν σε ορισμένους πάγκους ακόμη και προς 2,50 ευρώ!

Οι παραγωγοί «δείχνουν» ως υπεύθυνη για τον επερχόμενο αφανισμό τους, την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση με την οποία απαγορεύει στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές άλλης περιφέρειας «προς ΟΦΕΛΟΣ τον Ανταγωνισμό, τα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, τους ΕΜΠΟΡΟΥΣ και 60 με 80 ντόπιους Επαγγελματίες Πωλητές σε κάθε Λαϊκή Αγορά», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγωναγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών».

Και ποιοι είναι αυτοί που χάνουν, εκτός φυσικά από τους παραγωγούς; «Αποτέλεσμα της απαγόρευσης αυτής είναι οι Καταναλωτές να ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ σήμερα την ΑΝΟΔΟ των ΤΙΜΩΝ, την ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ και σε πολύ σύντομο διάστημα την ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Προϊόντων», σημειώνουν οι παραγωγοί και κάνουν «ΕΚΚΛΗΣΗ την ύστατη στιγμή προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης, Εμπορίου, Γεωργίας ΝΑ ΑΡΟΥΝ την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ της συμμετοχής των Παραγωγών από άλλες Περιφέρειες, ώστε να ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ των Προϊόντων μας και των ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ μας που συνεχίζονται» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Φαίνεται ότι κάποιοι, που είναι μαθημένοι στη λαμογιά από τα παλιά χρόνια, οι οποίοι έχουν διασυνδέσεις με τους εμπόρους αλλά και πολιτικές γνωριμίες καθώς έχουν αλλάξει τα κόμματα σαν τα πουκάμισα, βρήκαν την ευκαιρία τώρα με τον κορωνοϊό, να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αεριτζήδων, αντί να προστατεύσουν τους σοβαρούς επαγγελματίες. Ποιοι είναι αυτοί που παίζουν παιχνίδια εις βάρος του ιδρώτα των παραγωγών και της τσέπης των καταναλωτών;

Φαίνεται ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, είτε λόγω φόρτου εργασίας είτε επειδή είναι νέος στο συγκεκριμένο υπουργείο, δεν έχει ενημερωθεί σωστά και κάποιοι προδίδουν την εμπιστοσύνη του, εξυπηρετώντας άλλα συμφέροντα, γιατί έτσι είναι μαθημένοι να κάνουν. Ας ρωτήσει ο Υπουργός να μάθει, ποιος είναι ο «ταμίας», όπως αποκαλεί η αγορά και ειδικότερα η λαχαναγορά, έναν συγκεκριμένο παράγοντα. Και ο λόγος που του έχουν αποδώσει αυτό το χαρακτηρισμό, είναι προφανής. Και όταν ενημερωθεί, ξέρει πολύ καλά ο Υπουργός τι πρέπει να κάνει.

Μέχρι τότε όμως ο «ταμίας» και κάποιοι άλλοι θα συνεχίζουν το παραεμπόριο και την αισχροκέρδεια εις βάρος του καταναλωτή και των παραγωγών. Προϊόντα που φεύγουν από το χωράφι αντί πινακίου φακής και πωλούνται χρυσάφι στους πάγκους των λαϊκών αγορών. Μάλιστα, κάποιοι αλλοδαποί, Αλβανοί και Πακιστανοί – και φυσικά δεν έχουμε πρόβλημα με την εθνικότητά τους, αλλά με τις πρακτικές που εφαρμόζουν ορισμένοι – εκμεταλλεύονται την κατάσταση αυτή και έχουν νοικιάσει τους μισούς πάγκους των λαϊκών αγορών.

Θα μπορούσε να βρεθεί άλλη λύση, ώστε και να μην κλέβουν οι διάφοροι το εισόδημα των παραγωγών, που αναγκάζονται να πωλούν τα προϊόντα τους προς 0,15 και 0,20 ευρώ και να τα βλέπουν στους πάγκους προς 2 και 2,5 ευρώ, ένα κόστος που φυσικά μετακυλίεται στον καταναλωτή. Όλα τα προϊόντα θα έπρεπε να πηγαίνουν στη λαχαναγορά και από να διατίθενται στις λαϊκές αγορές και στα καταστήματα, είτε να διερευνηθούν οι λαϊκές αγορές σε περισσότερους δρόμους και εκτάσεις, αλλά και περισσότερες ημέρες, ακόμη και τις Κυριακές, ώστε να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός των καταναλωτών.
Απαραίτητη προϋπόθεση να τεθεί όρος από το κράτος στους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης σούπερ-μάρκετ ξενοδοχείων που θα ενισχυθούν από τα κυβερνητικά μέτρα, δάνεια και ενισχύσεις, ταυτόχρονα να εξοφλήσουν υποχρεωτικά όλες τις επιταγές που έχουν ήδη εκδώσει στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας

Τα σχόλια είναι κλειστά.