Ειδησεογραφικό site

Η αφετηρία και η διαδρομή της Κεντροαριστεράς

165

Η κεντροαριστερά στην Ελλάδα έχει την αφετηρία της στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στα πλαίσια των τότε κοινωνικών συνθηκών, απέκτησε τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά.
Σε αντιδιαστολή με το συντηρητισμό και τον παλαιοκομματισμό εκείνης της εποχής, έγιναν οι μεγάλες κοινωνικές και αγροτικές μεταρρυθμίσεις, και οι ριζοσπαστικές τομές στη διοίκηση και τους θεσμούς. Ανορθώθηκε το κράτος και ασκήθηκε εξωτερική πολιτική εθνοκεντρικού χαρακτήρα.
Στη συνέχεια η Κεντροαριστερά με τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου αποκτά κοινωνικότερο περιεχόμενο με μέτρα εργατικής προστασίας και αργότερα ο Νικόλαος Πλαστήρας της έδωσε ευρύτερο πολιτικό πλάτος και μεγαλύτερο κοινωνικό βάθος με την εθνική και πολιτική συμφιλίωση του Λαού μετά από τις τραυματικές εμπειρίες του Εμφυλίου Πολέμου.
Στην εποχή του Γεωργίου Παπανδρέου, η Κεντροαριστερά παίρνει τα αδρά χαρακτηριστικά μαζικού Λαϊκού Κινήματος και μέσα από τους Ανένδοτους Αγώνες έχει για στόχους την αποκατάσταση των θεσμών, την απρόσκοπτη λειτουργία της Δημοκρατίας, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάκτηση των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων του Λαού. Συνέχεια αυτής της αγωνιστικής έκφρασης της Κεντροαριστεράς υπήρξε η παθητική και ενεργητική αντίσταση κατά της δικτατορίας από τις δυνάμεις της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, η οποία έδωσε εκατοντάδες στελέχη στον Αγώνα (Εθνική Αντίσταση Παναγούλη, ΕΚΔΑ, ΔΕΚΑ, ΠΑΚ, Δημοκρατική Άμυνα κ.α).
Η μεταπολίτευση δίνει στην Κεντροαριστερά την πολιτική της έκφραση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που την αποτελούν αναζητούν την ανάλογη πολιτική και ηγετική έκφραση με εκείνα τα στοιχεία που είχε πάντοτε η Κεντροαριστερή παράταξη. Και κυρίως, με το φιλολαϊκό χαρακτήρα τον οποίο επιβεβαιώνει με πράξεις και όχι με λόγια, καθώς και με εθνοκεντρική εξωτερική πολιτική. Η Κεντροαριστερά στην εποχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ, λειτούργησε πολιτικά κατά της μισαλλοδοξίας, και υπέρ της συμφιλίωσης.
Οικονομικά, λειτούργησε υπέρ της δικαιότερης κατανομής του εθνικού εισοδήματος, με στόχο τη γενναία βελτίωση του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, και υπέρ της ισόρροπης και ισομερούς ανάπτυξης. Λειτούργησε για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Κοινωνικά, η Κεντροαριστερά, δηλαδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ, λειτούργησε υπέρ της προνοιακής πολιτικής, με κύριους άξονες την κοινωνικοποίηση της υγείας, την προστασία των αναξιοπαθούντων και τη δημιουργία της κοινωνίας της Αλληλεγγύης.
Εθνικά, η Κεντροαριστερά, λειτούργησε, με αίσθημα υψηλού πατριωτισμού και σθεναρής υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων με τους αναγκαίους τακτικούς ελιγμούς της συγκυρίας, αλλά χωρίς ενδοτισμούς και υποχωρητικότητες επί της ουσίας.
Σήμερα, η Κεντροαριστερά εκφράζεται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ και από κανένα άλλο.
Ο κ. Τσίπρας και η «Προοδευτική Συμμαχία» που επιβουλεύονται το χώρο της Κεντροαριστεράς, είναι μακριά νυχτωμένοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κομμουνιστογενής αριστερά και ο κ. Τσίπρας με ολοκληρωτικό DNA, πολέμησαν με μίσος τη Δημοκρατικής Αριστερά. Αυτό λέει η ιστορία. Δεν έχουν καμία σχέση με τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό όπως αυτός εκφράσθηκε, κινήθηκε και εξελίχθηκε στη μακρά διαδρομή και στα πλαίσια του Κοινοβουλευτισμού. Αυτόν τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό τον υπερασπίστηκε ο λαός με αποτελεσματικότητα όταν αυτός απειλήθηκε και από τους δύο ολοκληρωτισμούς. Ο κ. Τσίπρας τους ξέρει και τους δύο. Τον έναν απέξω και τον άλλον από μέσα.
Αυτή την Κεντροαριστερά, το Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, δεν θα σας τον χαρίσουμε κ. Τσίπρα.

*Παναγιώτης N. Κρητικός
Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, και π. Αντιπρόεδρος της Βουλής

Τα σχόλια είναι κλειστά.