Ειδησεογραφικό site

Handelsblatt: Αδικαιολόγητοι φόβοι για νέα ευρωκρίση

49

Αδικαιολόγητες θεωρεί τις ανησυχίες για νέα όξυνση της κρίσης στην Ευρωζώνη η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι οι επενδυτές εκμεταλλεύθηκαν τα υψηλά επιτόκια των ομολόγων των λεγόμενων «χωρών της κρίσης», τα οποία εξελίχθηκαν σε σχετικά ασφαλή «επενδυτικά λιμάνια». Η συνεχιζόμενη πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ωστόσο, περιόρισε το ενδιαφέρον των επενδυτών, σημειώνει.

«Γι’ αυτό δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι επενδυτές χρησιμοποίησαν τελευταία την αδυναμία πληρωμής της πορτογαλικής επιχειρηματικής οικογένειας που εμπλέκεται στην τράπεζα Espirito Santo, ως αφορμή για να αποκομίσουν κέρδη με τα πορτογαλικά ομόλογα. Και ταυτόχρονα πούλησαν ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, υπογραμμίζει η εφημερίδα, «οι φόβοι για νέες κρίσεις είναι περιττοί και η κατάσταση στις αγορές έχει δικαιολογημένα εξομαλυνθεί αισθητά». Η Handelsblatt εκτιμά ότι στην έσχατη περίπτωση η Πορτογαλία θα είχε την απαιτούμενη ρευστότητα για να στηρίξει η ίδια την τράπεζα Espirito Santo και ως εκ τούτου «το αξιόχρεο της Πορτογαλίας δεν κινδυνεύει».

Καταλήγοντας, η αρθρογράφος σημειώνει: «Τα ομόλογα των νότιων χωρών της Ευρωζώνης δεν είναι μεν “ασφαλή λιμάνια”. Μίνι κρίσεις θα προκύπτουν διαρκώς. Ωστόσο, η τάση της συγκλίνουσας απόδοσης στα ομόλογα της Ευρωζώνης είναι ακέραιη και ως εκ τούτου (σ.σ. ακέραιη) είναι και η αγορά ομολόγων».

Πηγή: Deutsche Welle

Τα σχόλια είναι κλειστά.