lazosΤου Πέτρου Λάζου

Η κυβέρνηση «διαρρηγνύει τα ιμάτιά της» ότι η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής είναι «εύκολη» και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Επειδή, κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, είναι εύκολη η εκπλήρωση των προαπαιτουμένων και δεν περιλαμβάνονται δημοσιονομικά θέματα.

Δυστυχώς, για τους Έλληνες, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την κυβέρνηση, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αρκετά διαφορετικά. Σε βαθμό που να δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες για το εάν και κατά πόσον, οι αρμόδιοι υπουργοί και ο Μεγάλος Ηγέτης, έχουν αντιληφθεί ποια ακριβώς είναι τα προαπαιτούμενα, την σημασία τους και το τι ακριβώς χρειάζεται να γίνει για να υλοποιηθούν…

Ας δούμε όμως καλύτερα, με περισσότερες λεπτομέρειες, ορισμένα από τα 45 προαπαιτούμενα:

Α. Δημοσιονομική πολιτική. Χρειάζεται να νομοθετηθεί η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική του κράτους. Δηλαδή απαιτείται να ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2017-2020. Για το οποίο, ως γνωστόν, υπάρχει διαφωνία ως προς το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Και οι εταίροι είναι κάθετοι: «3,5%/ έτος και βλέπουμε». Το Δ.Ν.Τ. διαφωνεί αλλά δεν είναι αρνητικό. Απλά επιμένει (πολύ έντονα) ότι στην περίπτωση κατά την οποία παραμείνει το 3,5% θα πρέπει να παρθούν πολύ αυστηρότεραδημοσιονομικά μέτρα.

Εάν πάντως, το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο δεν θεωρείται ότι είναι απόλυτα σχετικό με δημοσιονομικά μέτρα, ειλικρινά δεν ξέρω τι θα μπορούσε να είναι…

Β. Βελτίωση της είσπραξης φορολογικών οφειλών και δημοσίευση νέας λίστας με τους μεγάλους φοροοφειλέτες. Αν αυτό σας μοιάζει μέτρο εύκολο και με ευρεία αποδοχή, σκεφτείτε: «Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο».

Γ. Έναρξη σταδιακής εφαρμογής σχεδίου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Κατά την κυβέρνηση, αυτό δεν αφορά τα δημοσιονομικά. Μάλλον έχουν βρει στην οδό Νίκης κάποιο λεφτόδεντρο. Αλλιώς δεν εξηγείται η κυβερνητική αισιοδοξία. Διότι κονδύλια δεν υπάρχουν. Οπότε είτε θα έρθει νέα σειρά φόρων και περικοπών, είτε «καλοδεχτείτε τον κόφτη, που έρχεται»…

Δ. Πλήρης εφαρμογή της πρώτης εργαλειοθήκης του Ο.Ο.Σ.Α. για τα μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι φαρμακοποιοί θα δεχθούν αυτό το προαπαιτούμενο, με απέραντη χαρά. Και η κυβέρνηση θα μπορέσει να το ψηφίσει στην Βουλή, αβρόχοις ποσίν. Ο υπουργός κύριος Δρίτσας άραγε τι να σκέφτεται για το συγκεκριμένο;

Ε. Κλειστά επαγγέλματα. Θα πρέπει να νομοθετηθούν απελευθερώσεις κάποιων αγορών. Συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωση να συμφωνηθεί με την Quadriga  ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των «προστατευμένων» δραστηριοτήτων των μηχανικών. Εδώ να δείτε χαρά που θα κάνουν οι μηχανικοί της χώρας. Είμαι σίγουρος ότι οι μηχανικοί-βουλευτές της κυβέρνησης, θα το ψηφίσουν πετώντας από την πολύ χαρά για το μέτρο. Απορία: ο κύριος Σπίρτζης θα κλαίει αυτήν την φορά ή απλά θα δηλώσει την μεγάλη του στεναχώρια;

ΣΤ. Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων. Στο συγκεκριμένο σημείο είναι σίγουρο ότι ο κύριος Πάνος Καμμένος και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. θα τρέξουν να το ψηφίσουν. Όποιος αμφιβάλλει γι’ αυτό, ας παραιτηθεί…

Ζ. Υιοθέτηση νομοθεσίας για εισαγωγή νέου μόνιμου σχεδίου κινητικότητας, στο Δημόσιο. Πανεύκολο. Το κόμμα θα κυνηγά τους βουλευτές, μην τυχόν και ξεχαστούν και δεν παρευρίσκονται για να το ψηφίσουν. Τόσο ασήμαντο είναι για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (που είχε κάνει σημαία την κατάργηση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων προεκλογικά, θυμίζω)…

Η. Καθορισμός και θεσμοθέτηση της νομοθεσίας δευτέρου επιπέδου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ναι, καλά διαβάζετε. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα προσδιορίσει και θα θεσμοθετήσει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Που είναι εκείνα τα χρόνια που το κόμμα θεωρούσε την αξιολόγηση «βδελυρό νεοφιλελεύθερο μέτρο». Όπως καταλαβαίνετε και αυτό είναι μέτρο το οποίο περνά με τεράστια ευκολία από την Κοινοβουλευτική ομάδα. Θα στηθούν στην ουρά οι κυβερνητικοί βουλευτές, για να προλάβουν ποιος θα πρωτοψηφίσει. Αμέ!

Θ. Εργατικά και συναφή. Εναρμόνιση της εργατικής νομοθεσίας με τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε. Εδώ να δείτε ευκολία και άνεση στο πέρασμα του μέτρου. Ειδικά για κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (θου Κύριε…)

Το Δ.Ν.Τ. τηρεί σκληρότατη στάση ζητώντας ανυποχώρητα, την θεσμοθέτηση των μαζικών απολύσεων (σωστά βέβαια, καθώς χωρίς να ισχύουν, σοβαρή επένδυση στην Ελλάδα δεν έρχεται). Καθώς δε οι Ευρωπαίοι, θέλουν απαραίτητα να παραμείνει στο Πρόγραμμα, δεν αναμένεται να του χαλάσουν χατίρι. Ο σύντροφος Κατρούγκαλος επιμένει ότι θα το αντιμετωπίσει. Ο καθένας μπορεί να κάνει την πρόβλεψή του, για το ποιου η θέληση θα επικρατήσει. Εμπειρία, δόξα τω Θεώ, διαθέτουμε άφθονη. Ειδικά οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά, την επιτυχία που σημειώνει ο υπουργός Εργασίας απέναντι στους τεχνοκράτες του Ταμείου…

Στο πλαίσιο της εναρμόνισης υπάγεται και η συνέχιση της ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων απέναντι στις κλαδικές. Επίσης ένα μέτρο το οποίο οι βουλευτές της κυβέρνησης θα λατρέψουν…

Όπως θα πράξουν και για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Προβλέπεται οι συνδικαλιστές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- πρώην του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – να οργανώνουν ομάδες εργασίας, οι οποίες θ’ αναλάβουν να πείσουν τους βουλευτές, για την αναγκαιότητα του μέτρου…

Ι. Επιλογή του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου. Μέχρι τέλους 2016 θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Πανεύκολο. Η αρχική προθεσμία έληγε την 30η Ιουνίου. Ακόμη δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτά δε του Εποπτικού, τα μάθαμε πριν λίγες μόλις μέρες…

Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το μενού περιλαμβάνει ακόμη: πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 20% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, θέματα κτηματολογίου (λείπουν κάμποσα κονδύλια ίδιας συμμετοχής, για την ολοκλήρωση έως το 2020. Οι κακοί Σαμαροβενιζέλοι τα είχαν προγραμματίσει και συγκεντρώσει αλλά τα έφαγε η «αξιοπρεπής Βαρουφακειάδα»), υψηλότερες τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα (με ελεύθερο διαγωνισμό) και εταιρείες ύδρευσης, εφαρμογή του νόμου για τα Logistics, αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα, τρίτη εργαλειοθήκη Ο.Ο.Σ.Α., πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στο πλαίσιο των Ανεξαρτήτων αρχών  κ.ά.

Όπως βλέπετε, πρόκειται για απλούστατα θέματα τα οποία θα ολοκληρωθούν σε λίγες ημέρες. Και τα οποία οι βουλευτές και η κομματική βάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι κατενθουσιασμένοι και αδημονούν να τα περάσουν. Θα περάσουν πανεύκολα. Ή, όπως είπε στο Capital.gr κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος των Βρυξελλών, «Θα είναι ένας περίπατος στο πάρκο» (It’ll be a walk in the park). Μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι…

Σ.Σ. Στο Συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εκλέχτηκαν ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής:

1ος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

2ος ο Νίκος Φίλης, υπουργός Παιδείας

4ος ο Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας

7ος ο Παύλος Πολάκης αν. υπουργός Υγείας

Αυτό, προφανώς, σημαίνει ότι το κόμμα επικροτεί πλήρως και συμφωνεί απόλυτα με την κατάσταση στην οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία και τα Νοσοκομεία. Έτσι δεν είναι;

*Αναδημοσίευση από το Capital.gr.