Ειδησεογραφικό site

Γεννηματά: Σιγοβράζει το αίτημα προοδευτικής διακυβέρνησης

119

«Αφήσατε τα σχολεία να λειτουργούν με 25-30 μαθητές ανα τάξη στα σχολεία ενώ εξελίχθηκε σε φιάσκο οι δωρεάν παροχή μασκών» είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας επέρριψε για μια ακόμα φορά η κυρία Φώφη Γεννηματά κατά την συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

Παράλληλα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης καθώς όπως υποστήριξε αποτελεί «αίτημα που σιγοβράζει» στην κοινωνία. Να σημειωθεί ότι την ανάγκη νέας προοδευτικής διακυβέρνησης είχε θέσει νωρίτερα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Πιο αναλυτικά η κυρία Γεννηματά εκτίμησε ότι «θα ζήσουμε κοσμογονικές αλλαγές. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια. Χρειάζεται σχέδιο και δράσεις σε όλα τα επίπεδα και το εμβόλιο δεν αρκεί. Είναι το βαρύ πυροβολικό αλλά το πεζικό μας οι στρατιώτες είναι το προσωπικό στην πρώτη γραμμή. Δεν θα σταματήσω να υπερασπίζομαι το ΕΣΥ. Δεν μπορεί να μείνει η κοινωνία κλειδωμένη στα σπίτια της. Κάθε λοκ ντάουν κοστίζει στην οικονομία και στις ανθρώπινες σχέσεις. Κοστίζει στην Δημοκρατία και στα δικαιώματα όλων μας. Αλλά κυρίως των πιο ευάλωτων. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το αίτημα των πολιτών να πάρει την ζωή του πίσω με ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος τιμής το συμβόλαιο του Κινήματος Αλλαγής. Αυτή είναι και η αποστολή της προοδευτικής διακυβέρνησης και το αίτημα που σιγοβράζει στους πολίτες που επιθυμούν μια νέα αλλαγή».

Αναφορικά με την πανδημία είπε ότι «Την μάχη με την πανδημία ή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα την χάσουμε μαζί. Ο εχθρός είναι ένας: ο κορωνοϊός. Δεν επενδύουμε στην καταστροφή. Είμαστε δύναμη κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης. Για να είμαστε χρήσιμοι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Καμία συγκάλυψη και αποσιώπησης. Τα λάθη κόστισαν και κοστίζουν ανθρώπινες ζωές» ενώ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε «Η αυτοκριτική σημαίνει γενναιότητα. Δεν έχετε το θάρρος να αναγνωρίσετε όσα βλέπει ο ελληνικός λαός. Πρόσφατες οι δηλώσεις υπουργών σας για το πως φτάσαμε στην τραγωδία της Θεσσαλονίκης. Δεν πήρατε κανένα μέτρο. Δεν αξιοποιήσατε τις παρεμβάσεις μας. Σας αρκούν νομίζετε οι κραυγές των ΜΜΕ της λίστας Πέτσα για να πειστούν οι πολίτες ότι όλα πάνε καλά. Κάνετε λάθος».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ασκώντας κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς της πανδημίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το Μέγαρο Μαξίμου αρνήθηκε να υιοθετήσει τις προτάσεις του κόμματός της για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, στοχευμένα τεστ ανα περιφέρεια και εξειδικευμένα μέτρα για το άνοιγμα του τουρισμού. Υπενθύμισε ότι το ΚΙΝΑΛ είχε πρώτο θέσει στον δημόσιο διάλογο την υποχρεωτική χρήση μάσκας ενώ έκρουε εγκαίρως τον κώδωνα κινδύνου για επέλαση δεύτερου κύματος πανδημίας ζητώντας μέτρα για αποφυγή συνωστισμού σε ΜΜΜ και σχολεία.

«Αφήσατε τα σχολεία να λειτουργούν με 25-30 μαθητές ανα τάξη ενώ εξελίχθηκε σε φιάσκο οι δωρεάν παροχή μασκών» είπε.

«Προτείναμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα για ενίσχυση νοσοκομείων Βορείου Ελλάδας, για αποφυγή συνωστισμού σε εκκλησίες. Πάρτε την απόφαση να εντάξετε το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά» υπογράμμισε σε άλλο σημείο τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

«Η πολιτική του βλέποντας και κάνοντας έχουν παρενέργειες. Οι παλινωδίες τα μπρος πίσω είναι πολλές. Στις 4.11.2020 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευδε το ενδεχόμενο λοκ νταουνΈπεσε έξω, καθώς 3 ημέρες μετά ανακοινώθηκε λοκ νταουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ καυτηρίασε και τον εμβολιασμό αξιωματούχων κατά προτεραιότητα.

«Αυτή δεν είναι εικόνα στοιχειωδώς σοβαρής κυβέρνησης» είπε.

Η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι έχουμε «μπροστά μας 2 προκλήσεις. Η πρώτη αφορά το ασφαλές άνοιγμα με διασφάλιση αποφυγής τρίτου κύματος. Η δεύτερη αφορά τον έγκαιρο εμβολιασμό».

Πιο αναλυτικά για το άνοιγμα της οικονομίας πρότεινε «πρέπει να υπάρξει σχέδιο, όχι μόνο γκάζι, φρένο και στροφή. Ποιο δρόμο θα διαλέξουμε; Το βλέποντας και κάνοντας ή το ράβε ξήλωνε; Θα είναι καταστροφικό το λοκ νταουν ακορντεόν. Προτείνουμε στοχευμένο άνοιγμα. Υπάρχουν περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο από αυτές πρέπει να ξεκινήσει το άνοιγμα της οικονομίας. Παράλληλα θα γίνονται στοχευμένα τεστ αλλά και θα ληφθούν μέτρα αποσυμφόρησης των σχολικών αιθουσών. Επίσης, πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε στήριξη του ΕΣΥ. Άμεσα να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό. Αδιανόητη η συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης για ένταξη ανθρώπων του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επίσης, να γίνουν ανοικτά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Υπάρχουν καταγγελίες από την Κοζάνη που είναι από τον Οκτώβριο σε λοκ ντάουν πως καταμετρούνται κρούσματα με 15-20 ημέρες καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται σωστά η ιχνηλάτιση και άρα οι αποφάσεις λαμβάνονται με λανθασμένα στοιχεία. Ποιος έχει την ευθύνη γι αυτό; Η αντιπολίτευση και οι πολίτες ή η κυβέρνηση; Ακούσαμε ότι βάλατε την Αργολίδα σε λοκ νταουν. Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα δείχνουν 2 και 3 κρούσματα. Προφανώς έχετε άλλα στοιχεία. Ο ΕΟΔΥ αν τα είχε θα τα είχε αναρτήσει. Που είναι αυτά τα στοιχεία; Ποιος τα έχει; Εκτιμούμε πως τα μέλη της επιτροπής δεν έχουν όλα τα στοιχεία. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι υπάρχει ένα ενιαίο μητρώο κρουσμάτων» επίσης για τον εμβολιασμό ζήτησε άμεσα «μαζικούς εμβολιασμούς» ενώ υποστήριξε ότι είναι θετική η πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμών.

«Δική μας πρόταση από τις 08/01 ήταν το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τις μετακινήσεις» είπε.

Για τον ρυθμό των εμβολιασμών είπε ότι είναι χαμηλός και «λειτουργεί εις βάρος της υγείας των πολιτών και της οικονομίας. Εμβόλια υπάρχουν τα οποία σε συνδυασμό με το ασφαλές άνοιγμα θα έδιναν οξυγόνο στην οικονομία και την κοινωνία. Γιατί δεν εμβολιάζετε με πιο γρήγορους ρυθμούς; Απαιτείται διαφάνεια στην σειρά εμβολιασμών».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εκτίμησε ότι «θα ζήσουμε κοσμογονικές αλλαγές. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια. Χρειάζεται σχέδιο και δράσεις σε όλα τα επίπεδα και το εμβόλιο δεν αρκεί. Είναι το βαρύ πυροβολικό αλλά το πεζικό μας οι στρατιώτες είναι το προσωπικό στην πρώτη γραμμή. Δεν θα σταματήσω να υπερασπίζομαι το ΕΣΥ. Δεν μπορεί να μείνει η κοινωνία κλειδωμένη στα σπίτια της. Κάθε λοκ ντάουν κοστίζει στην οικονομία και στις ανθρώπινες σχέσεις. Κοστίζει στην Δημοκρατία και στα δικαιώματα όλων μας. Αλλά κυρίως των πιο ευάλωτων. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το αίτημα των πολιτών να πάρει την ζωή του πίσω με ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος τιμής το συμβόλαιο του Κινήματος Αλλαγής. Η αποστολή της προοδευτικής διακυβέρνησης αυτή είναι και το αίτημα που σιγοβράζει στους πολίτες που επιθυμούν μια νέα αλλαγή

Τα σχόλια είναι κλειστά.