Ειδησεογραφικό site

Γεννηματά: Ο νόμος για την Πολιτική Προστασία έξι μήνες μετά την ψήφισή του είναι ανενεργός (video)

33

Συνεχίζοντας τις διαδικασίες προς την Συνδιάσκεψη, το Κίνημα Αλλαγής διοργανώνει την τρίτη διαδικτυακή του συζήτηση με θέμα: «Προκλήσεις για την Πολιτική Προστασία στην μετα-κορωνοϊό εποχή».

Η συζήτηση ξεκινά με ομιλία της Φώφης Γεννηματά ενώ θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο βουλευτής Γ. Καμίνης με συντονιστή τον Παν. Καρκατσούλη γραμματέα του Τομέα Πολιτικής Προστασίας

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Εισαγωγική ομιλία: Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος Κινήματος Αλλαγής.
Χαιρετισμός: Παρασκευής Μίχου Γενική Διευθύντρια Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ομιλητές:

Γιώργος Καμίνης, Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής, Υπεύθυνος για θέματα Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη.
Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής Κινήματος Αλλαγής, εισηγητής του προγράμματος RescEU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Λίνα Λιάκου, Διευθύντρια για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή του Δικτύου για την Ανθεκτικότητα των Πόλεων (Global Resilient Cities Network).
Στέφανος Σπανέας, Αντιστράτηγος ε.α Πυροσβεστικού Σώματος, Χημικός Μηχανικός.
Manos M. Tentzeris, Ken Byers Professor in Flexible Electronics, School of Electrical and Computer Engineering, Georgia Tech, USA
Συντονιστής: Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης, π. Βουλευτής, Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Προστασίας στο Κίνημα Αλλαγής.
Γεννηματά: Ανενεργός ο νόμος για την Πολιτική Προστασία, 6 μήνες μετά την ψήφισή του
«Στην διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας από τον Covid-19, αναδείχθηκε σε όλες τις χώρες ο σημαντικός ρόλος των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας. Και σε αντικείμενα, μη παραδοσιακά, πέρα από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες που είχαμε συνηθίσει» επεσήμανε στην εισήγησή της η Φώφη Γεννηματά.

Οπως σημείωσε, η μεγάλη αλλαγή στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, παγκοσμίως, είναι η μετάβαση από την διαχείριση των φυσικών καταστροφών στην προστασία της δημόσιας ασφάλειας.

«Η έννοια της δημόσιας ασφάλειας αποτελεί την ομπρέλα υπό την οποία ομαδοποιούνται οι σύγχρονοι κίνδυνοι και απειλές» είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ για να προσθέσει ωστόσο: «Όμως μια πολιτική δημόσιας ασφάλειας πρέπει να αποτυπώνει με τρόπο απολύτως σαφή το εύρος και τα όρια των αρμοδιοτήτων της και να συμβαδίζει με την ύπαρξη ισχυρών μηχανισμών διαφάνειας.

Αλλιώς η «δημόσια ασφάλεια» μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για πολιτικές και ενέργειες ουσιαστικά αντίθετες προς το πνεύμα και τον σκοπό της».

Η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε ότι στη χώρα μας επιπλέον, παρουσιάζονται σοβαρές επικαλύψεις με άλλες πολιτικές που διαχειρίζονται τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη (επικουρούμενα από μια ντουζίνα νομικών προσώπων και οργανισμών με επικαλυπτόμενες και συχνά, δυσδιάκριτες αρμοδιότητες) και μεγάλη υστέρηση σε πόρους συγκριτικά με άλλες χώρες. «Στη χώρα μας , ο νόμος 4662/2020Ο έξι μήνες μετά την ψήφισή του, παραμένει ανενεργός στα βασικά του σημεία» είπε χαρακτηριστικά.

Οπως εξήγησε για το ΚΙΝΑΛ η Πολιτική Προστασία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια κεντρική πολιτική που αφορά τις ζωές και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών, ιδίως, δε, εκείνων που βρίσκονται σε μειονεκτική κοινωνική και οικονομική θέση. Γι’ αυτό και, ήδη, από το 1995 με τον νόμο 2344 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, θέσαμε τις βάσεις για μια σύγχρονη πολιτική διαχείρισης κινδύνων. Συνεχίσαμε, το 2002, με το ν. 3013 με τον οποίο δημιουργήσαμε την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η οποία αποτελεί, έκτοτε, την κεντρική οργανωτική δομή του όλου συστήματος. Συνεχίσαμε, το 2003, με το Γενικό Σχέδιο «Ξενοκράτης» το οποίο, με συμπληρώσεις και μικρο-τροποποιήσεις, αποτελεί το βασικό επιχειρησιακό σχέδιο που διαθέτουμε και σήμερα.

Όμως, η ταχύτητα των αλλαγών τόσο στο παγκόσμιο όσο και στο εθνικό επίπεδο, επιβάλλει μια διαρκή εγρήγορση για την υιοθέτηση των βέλτιστων λύσεων. Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει πολλά. Είναι αναμφίβολα υποχρέωση του κράτους ο κεντρικός σχεδιασμός αντιμετώπισης κρίσεων και ο συντονισμός και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο διακυβέρνησης. Είναι όμως επίσης απαραίτητο τα σχέδια αυτά να εξειδικεύονται και να εφαρμόζονται στο επίπεδο του Δήμου.

Γεννηματά: Πρέπει να αλλάξουν πολλά και στην Πυροσβεστική
Η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. «Πολιτικές που δίχασαν, που διαίρεσαν και περιθωριοποίησαν το Σώμα, πρέπει να κοπούν με μαχαίρι. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί πεδίο πελατειακών διευθετήσεων και τοπικισμών. Όπως δεν μπορεί να συνεχίζουν να υπάρχουν εξαιρέσεις και αδιαφάνεια στην εξέλιξη και τον εργασιακό βίο των πυροσβεστών» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ η κυβέρνηση, στο νόμο που πέρασε για την πολιτική προστασία και την αναδιοργάνωση του πυροσβεστικού σώματος υποσχέθηκε την αντικειμενική καταγραφή των απειλών και κινδύνων σε κάθε γεωγραφική περιοχή και τη συνακόλουθη κατανομή των ανθρώπινων και λοιπών πόρων αλλά «δυστυχώς, αυτό δεν έχει συμβεί, μέχρι τώρα. Όσο, όμως, αυτό δεν γίνεται και υιοθετείται μια εμπειρική εκτίμηση της επικινδυνότητας θα διαιωνίζεται η προβληματική κατάσταση που ισχύει σήμερα. Θα εξακολουθούμε να έχουμε αλλού κενά και ελλείψεις κι αλλού υπεράριθμους».

Τέλος, η Φώφη Γεννηματά είπε πως η Ενωμένη Ευρώπη στηρίζεται κατά προτεραιότητα στην αλληλεγγύη και χρειάζεται γρήγορα αντανακλαστικά. «Δυστυχώς αυτό δεν το είδαμε και στην πανδημία. Πιστεύουμε, όμως, ότι με την συνεχή βελτίωση και ενίσχυση σε μέσα και δυνατότητα του «RescEU», του ευρωπαϊκού προγράμματος για την Πολιτική Προστασία, θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «εμείς συμμετέχουμε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μέσα από την ομάδα των Socialists and Democrats ενεργά από την αρχή του προγράμματος στον σχεδιασμό του και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή του»

Τα σχόλια είναι κλειστά.