Ειδησεογραφικό site

Γαλλία: Ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων σε Σηκουάνα – Φόβοι για πλημμύρες

34

Ανησυχία για νέες πλημμύρες στη Γαλλία δημιουργεί η άνοδος της στάθμης των υδάτων στο Σηκουάνα και στο Ρήνο. Σε Παρίσι και Στρασβούργο, εφαρμόζονται νέα μέτρα πρόληψης, ενώ 23 διαμερίσματα παραμένουν σε πορτοκαλί συναγερμό.

Σήμερα, στη γέφυρα ντε λ’ Αλμά, το νερό έφτασε πάνω από τα γόνατα του διάσημου αγάλματος του Ζουάβου. Από αύριο, το τμήμα της  γραμμή C του σιδηροδρομικού δικτύου RER που περνά μέσα από το Παρίσι θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η SNCF.

Η στάθμη των υδάτων αναμένεται να φτάσει την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο, το οποίο αναμένεται να είναι ίδιο με αυτό του Ιουνίου του 2016, όταν το ύψος των υδάτων είχε φτάσει στα περίπου 6,10 μέτρα, διευκρίνισε η υπηρεσία Vigicrues.


Εκτροπή νερών στο νότιο Στρασβούργο

Την ίδια ώρα η συνεχιζόμενη άνοδος της στάθμης των υδάτων του Ρήνου, μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και το λιώσιμο των χιονιών, ανάγκασε τις αρχές να εκτρέψουν τα νερά σε μια αποξηραμένη έκταση στο νότιο Στρασβούργο.

«Οι σημερινές συνθήκες στον Ρήνο επιβεβαιώνουν την ανάγκη να γεμίσει με νερό η έκταση του Ερστάιν για να αποφευχθεί μια πλημμύρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νομαρχία του Κάτω Ρήνου.

Το πρωί, η στάθμη του ποταμού είχε ανέβει στα 4,82 μέτρα στο ύψος του υδρομετρικού σταθμού του Κελ-Κρόνενχοφ, στην γερμανική όχθη του Ρήνου, ακριβώς απέναντι από το Στρασβούργο.

Τα έργα εκτροπής στην αντιπλημμυρική έκταση 6.000 στρεμμάτων και περιεκτικότητας 7,78 εκατ. Κυβικών μέτρων ξεκίνησε το πρωί και θα διαρκέσει όλη την ημέρα. Η νομαρχία ζήτησε από τους πολίτες να μην προσεγγίζουν τις όχθες του ποταμού.

Προβλήματα κυρίως στην ανατολική Γαλλία 

Την ίδια ώρα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας, κυρίως στα ανατολικό τμήμα της χώρας από άνοδο της στάθμης των υδάτων των ποταμών. Στο Σοσό, στο Ντουμπ, είχε διακοπεί σήμερα το απόγευμα η λειτουργία του εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας PSA όταν πλημμύρισε μια από τις τοπικές μονάδες της που βρίσκεται κοντά σε έναν παραπόταμο του Ντουμπ.

Ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης μεγάλων πλημμυρών από την υπερχείλιση του ποταμού χάρη στα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Διακοπή κυκλοφορίας στη νοτιοδυτική Γαλλία 

Σε κάποιες οδικές αρτηρίες στη νοτιοδυτική Γαλλία, η κυκλοφορία έχει διακοπή. Όμως δεν χρειάστηκε παρέμβαση πυροσβεστικής. Στις Άλπεις, οι ισχυρές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με το λιώσιμο των χιονιών ανάγκασαν πολλές κοινότητες να αποφασίσουν να παραμείνουν σήμερα κλειστά τα σχολεία τους.

Πάντως, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo France διατήρησε σήμερα για 23 διαμερίσματα τον πορτοκαλί συναγερμό που έχει επιβάλει για τον κίνδυνο πλημμυρών και κάλεσε τους κατοίκους τους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για «επικίνδυνα φαινόμενα».

Αυτό αφορά κυρίως τις περιοχές με ποτάμια της ανατολικής Γαλλίας ως τις Άλπεις, του ανατολικού και του βόρειου τμήματος της περιοχής του Παρισιού, της Νορμανδίας και της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.