Ειδησεογραφικό site

FT: Η Ελλάδα αναζητά ρευστό από τη δημόσια υγεία

21

Για επιδρομή από την κυβέρνηση στα ταμεία της δημόσιας υγείας στο κυνήγι ρευστότητας κάνει λόγο σε δημοσίευμά τους οι Financial Times επισημαίνοντας πως ζητήθηκε από αξιωματούχους του εθνικού συστήματος υγείας να παραδώσουν αποθεματικό 50 εκατομμυρίων για την καταβολή οφειλών σε εργαζομένους στον τομέα υγείας.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι νωρίτερα μέσα στον μήνα υπήρξε απρόσμενη παρακράτηση 150 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό για τις νοσοκομειακές προμήθειες. Αξιωματούχος χαρακτηρίζει αυτές τις δύο κινήσεις «πρωτοφανείς».

Επιπλέον αναφέρεται πως έως τώρα η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει 600 εκατομμύρια ευρώ από ρευστό κρατικών οργανισμών, όπως το μετρό, τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ. Άλλα 300 εκατομμύρια από κοινοτικές επιδοτήσεις για αγρότες διοχετεύθηκαν στην πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων, προσθέτει το δημοσίευμα επικαλούμενο ανθρώπους που έχουν ενημερωθεί για τη διαχείριση της κρίσης ρευστότητας.

Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως δεν είναι πολύ πιθανό να υπάρξει άμεση απόφαση για την επιστροφή των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θέλει η Ελλάδα, αλλά και ότι ακόμα και αν τα χρήματα επιστραφούν θα μπορούν να προορίζονται μόνο για διασώσεις τραπεζών και όχι για το γενικό ταμείο.

Καθώς λοιπόν, παρατηρείται μια έλλειψη προόδου, έχει αρχίσει να επιταχύνεται από ορισμένους η προετοιμασία για την περίπτωση να ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό σχολιάζει ο αρθρογράφος και η Κομισιόν έχει αρχίσει να επανεξετάζει την κοινοτική νομοθεσία για την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και η ΕΚΤ ενημερώνει τις ελληνικές τράπεζες πως καθιστά νομικά δεσμευτικό το όριο που είχε θέσει στη συμμετοχή τους στην έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι τυχόν αδυναμία αποπληρωμής των 450 εκ. της δόσης προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου δε θα είναι απαραίτητα καταστροφική, καθώς δε λογίζεται άμεσα ως αθέτηση πληρωμής – αν και η Ελλάδα θα χάσει το δικαίωμα χρηματοδότησης από το Ταμείο, από το οποίο θα προερχόταν το μισό της τελικής δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος διάσωσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.