Ειδησεογραφικό site

Φώφη Γεννηματά: Αυτοί που κατηγόρησαν τον Ανδρέα προσπαθούν να τον αντιγράψουν

94

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και ο υποψήφιος των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για την προεδρία της ΕΕ έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους συνέδρους – Αυλαία με εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου
Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων έδωσε το παρών ολόκληρη σχεδόν η οικογένεια Παπανδρέου. Πρώτος ήταν ο Αντρίκος, δίπλα του η κόρη του Γιώργου Παπανδρέου Μαργαρίτα, μετά ο πρώην πρωθυπουργός και ο γιος του Ανδρέας και στο τέλος ο Νίκος Παπανδρέου, που είναι και υποψήφιος για την Ευρωβουλή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικό αφιέρωμα από τη Συμφωνική Μαντολινάτα Ελλάδος και στη συνέχεια πήραν τον λόγο η Φώφη Γεννηματά και ο Φρανς Τίμερμανς.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στη χθεσινή σεισμική δόνηση λέγοντας πως «ήταν… προσεισμός» και παρουσίασε το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Επισήμανε πως στην διαδρομή του πολεμήθηκε όσο κανένας άλλος .

«Από τα πρώτα του βήματα οι χουντικοί θύλακες στο στρατό επιχείρησαν να τον εμπλέξουν σε συνωμοσίες. Τον κατηγόρησαν ως «αριστερά της αριστεράς» για να τον περιθωριοποιήσουν. Τον είπαν δημαγωγό και λαοπλάνο. Και προς το τέλος προσπάθησαν να θίξουν την ηθική του υπόσταση. Όλα έπεσαν στο κενό» είπε χαρακτηριστικά.

Και έφθασε στο σήμερα:

«Αυτοί που τον κυνήγησαν τον μνημονεύουν. Αυτοί που τον κατηγόρησαν προσπαθούν να τον αντιγράψουν. Αυτοί που τον διέβαλαν τον αναγνωρίζουν.

Κι αυτοί που προσπάθησαν να ξαναγράψουν την ιστορία απέτυχαν. Η ιστορία εκδικείται τους παραχαράκτες και περιγελά τους αντιγραφείς γιατί αυτό που καταγράφει είναι η ζωντανή ιστορική πράξη»

«Συνεχίζουμε στο δρόμο του» τόνισε και αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές:

«Έχουμε μέτωπο με την ακροδεξιά και το λαϊκισμό. Βάζουμε φρένο στην πολιτική της διαρκούς λιτότητας που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή δεξιά.

Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, όπως έλεγε και ο Ανδρέας, δεν χωράει απλά μέσα στο Μάαστριχτ. Εμείς οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δίνουμε τη μάχη για την ψυχή και το μέλλον της Ευρώπης με μια προοδευτική ατζέντα, ένα νέο κοινωνικό Συμβόλαιο με επικεφαλής τον Φρανς, που είναι σήμερα μαζί μας».

Και έκλεισε την ομιλία της με δυο λόγια για τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Ο Φρανς Τίμερμανς είναι θιασώτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαχητής του κράτους δικαίου, ένας άνθρωπος που έχει εργαστεί σκληρά για να υπερασπίσει τις αξίες της Ευρώπης. Ένας Ολλανδός με … μεσογειακό ταπεραμέντο και … ελληνική ψυχή: ο … αυριανός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο σοσιαλιστής Φρανς Τίμμερμανς»

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι στον Όλυμπο δίπλα στον Μιτεράν, τον Μπραντ και τον Πάλμε» ξεκίνησε την παρέμβασή του ο υποψήφιος του ΕΣΚ και εξέφρασε τον θαυμασμό του στον ελληνικό πολιτισμό. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη και στα διδάγματα του δεύτερου για τον πόλεμο Αθηνών και Σπάρτης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον αγώνα του Ανδρέα Παπανδρέου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών και ζήτησε να σηκωθούν όρθιοι όσοι ήταν στο Πολυτεχνείο. Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον Κώστα Λαλιώτη να σηκωθεί, αλλά ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίθηκε.

Φθάνοντας στο σήμερα ο Φρανς Τίμερμανς εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου θα υπέφερε με όσα περνά ο ελληνικός λαός. Η πολιτική πρέπει να βάλει τέλος στη λιτότητα, τόνισε. Μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη δύναμη της Ελλάδας και να αλλάξουμε την Ευρώπη, προσέθεσε, δείχνοντας τους νέους που ήταν πίσω του.

Να είστε ενωμένοι, ήταν η συμβουλή του προς τα μέλη του συνεδρίου και κέρδισε το χειροκρότημά τους. «Είστε ενωμένοι, τότε θα νικήσουμε» κατέληξε.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ταινία για τον Ανδρέα Παπανδρέου και η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία από τη λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και τους Ηλία Ανδριόπουλο και Μανώλη Μητσιά

Τα σχόλια είναι κλειστά.