Ειδησεογραφικό site

Financial Times: Ζημιά για την ελληνική κυβέρνηση η απόφαση του ΣτΕ

83

Ως «οπισθοδρόμηση που προκαλεί ζημιά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτηρίζουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες οι Financial Times, σε ανταπόκριση με τίτλο «Το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο μπλοκάρει το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με άνθρωπο με γνώση των διαβουλεύσεων στο ΣτΕ, ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός στη βάση του ότι η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση των εμπορικών τηλεοπτικών σταθμών ανήκει στο ΕΣΡ και όχι στην κυβέρνηση.

Ο αναλυτής του συμβουλευτικού οίκου διαχείρισης ρίσκου Eurasia Group Μουϊτάμπα Ράχμαν σχολιάζει ότι «η απόφαση θα βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση άμυνας με έντονο τρόπο, καθώς όχι μόνο θα υπονομεύσει την αντικαθεστωτική ρητορική της κυβέρνησης, αλλά θα δώσει παράλληλα στην αντιπολίτευση την ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν ήταν ξεκάθαρο κατά πόσο θα γίνει άμεση ανάκληση των τεσσάρων αδειών που δημοπρατήθηκαν πρόσφατα, αλλά σίγουρα θα αποτραπεί, τουλάχιστον προσωρινά, το κλείσιμο των υπολοίπων ιδιωτικών καναλιών που είχαν μείνει εκτός αδειών, με 2.000 θέσεις εργασίας να απειλούνται.

Η ήττα της κυβέρνησης στο θέμα των αδειών, σύμφωνα με τους FT, αναμένεται να οδηγήσει σε επίσπευση του ανασχηματισμού. Αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ λέει στην εφημερίδα ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να μην αλλάξει, αλλά ορισμένα παλαιότερα στελέχη εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν με νεότερα μέλη του κόμματος, με στενές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό.

Παρά το πλήγμα που υπέστη, ο κ. Παππάς θα μείνει στην κυβέρνηση, αν και ενδεχομένως με άλλο χαρτοφυλάκιο, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η ανταπόκριση κλείνει με την παρατήρηση του κ. Ράχμαν ότι «καθώς αυτός ο νόμος ήταν το μωρό του κ. Παππά, θα είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα διατηρήσει τη θέση του, όταν ο Τσίπρας προχωρήσει στον ανασχηματισμό – αυτό είναι πιθανότατα θετικό για τις μεταρρυθμίσεις και τους πιστωτές, καθώς ο Παππάς ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από την κωλυσιεργό προσέγγιση της κυβέρνησης έναντι των Βρυξελλών».

Τα σχόλια είναι κλειστά.