Ειδησεογραφικό site

Ερντογάν: Μπλοκάραμε ανάπτυξη συριακών δυνάμεων στο Αφρίν μετά από συνομιλίες με τον Πούτιν

37

Χθες ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί για τη Συρία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Άγκυρα

Η Τουρκία απέτρεψε ενδεχόμενη ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο βορειοδυτικό καντόνι Αφρίν, έπειτα από συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους θα αρχίσουν να πολιορκούν την πόλη Αφρίν τις επόμενες ημέρες, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την επίθεση που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα για την εκδίωξη μιας κουρδικής πολιτοφυλακής από τα νότια σύνορά της.

Υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πως επιτεύχθηκε συμφωνία προκειμένου να εισέλθει ο συριακός στρατός στο Αφρίν και να πολεμήσει εναντίον των Τούρκων. Χθες το πρωί συριακά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές θα εισέλθουν στο Αφρίν «εντός ωρών» — αν και κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.
«Η (συριακή ανάπτυξη) σταμάτησε χθες… Σταμάτησε», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους έπειτα από μια ομιλία στο κοινοβούλιο.

Στην ερώτηση αν η ανάπτυξη συριακών δυνάμεων σταμάτησε έπειτα από συνομιλίες με τον Πούτιν, ο Ερντογάν είπε: «Ναι, σταμάτησε έπειτα από εκείνες τις συνομιλίες».

Χθες ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί για τη Συρία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Άγκυρα. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών τους στη Μόσχα στις 14 Μαρτίου.

Σε ομιλία του σε μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του ΑΚ, ο Ερντογάν υποσχέθηκε επίσης πως η πολιορκία της Αφρίν θα ξεκινήσει σύντομα.

«Η πολιορκία του κέντρου της πόλης Αφρίν θα ξεκινήσει γρήγορα τις επόμενες ημέρες. Με αυτό τον τρόπο, η εξωτερική βοήθεια στην περιοχή και στην πόλη θα αποκλειστεί, αλλά και η τρομοκρατική οργάνωση δεν θα έχει τα μέσα να διαπραγματευθεί με κανέναν», είπε.

Ο Ερντογάν έχει πει επανειλημμένα πως η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει από την επιχείρησή της στο καντόνι Αφρίν της Συρίας, την οποία εξαπέλυσε για να εκδιώξει τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από τα νότια σύνορά της.

Τα σχόλια είναι κλειστά.