Ειδησεογραφικό site

Έργα και ημέρες Τραμπ: Ο επεισοδιακός πρώτος χρόνος της προεδρίας του

102

 

Της Μαλένας Παππά

Αμφιλεγόμενος για πολλούς, ιδιοφυής για τον ίδιο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμπληρώνει σήμερα, 20 Ιανουαρίου, ένα χρόνο διακυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο πρώτος χρόνος της προεδρίας του έχει μέχρι στιγμής αποδειχτεί ιδιαίτερα επεισοδιακός σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, οι Αμερικανοί του αναγνωρίζουν τη συνεισφορά του στην οικονομία, στα εργασιακά και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.  Μερικές από τις πλέον χαρακτηριστικές στιγμές του:

1. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΜΕΝΟΣ 

Αν και αναμενόμενο για Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο να μην έχει ιδιαίτερα φιλομεταναστευτική πολιτική, ο Τραμπ αιφνιδίασε τους πάντες όταν μόλις μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του απαγόρευσε την είσοδο προσφύγων από 7 χώρες, κυρίως μουσουλμανικές, για 120 ημέρες. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έτσι θα  απέτρεπε την είσοδο τρομοκρατών. Αν και μετά το σάλο που προκλήθηκε, τα δικαστήρια ανέστειλαν την εφαρμογή του, ακολούθησαν άλλες δύο εκδοχές του αντιμεταναστευτικούδιατάγματος με την τελευταία να βρίσκεται σε εφαρμογή.

2. ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ 

Μέγα σκάνδαλο ξέσπασε στις ΗΠΑ τον Μάιο και μάλιστα στο νευραλγικό για τους Αμερικανούς θέμα, για παρασκηνιακές σχέσεις με την αιώνια αντίπαλη Ρωσία και πιθανή συνωμοσία κατά των ΗΠΑ.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση Τραμπ για αποπομπή του επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ που εκείνη την περίοδο ερευνούσε ενδεχόμενες σχέσεις Ρώσων αξιωματούχων με μέλη της προεκλογικής ομάδας Τραμπ, ώστε να αναδειχτεί νικητής των εκλογών.

Αν και ο Τραμπ επιμένει να χαρακτηρίζει “fake news” τη Ρωσική παρέμβαση στις Αμερικανικές εκλογές, το υπουργείο Δικαιοσύνης όρισε ειδικό εισαγγελέα, τον Ρόμπερτ Μιούλερ για να ερευνήσει την υπόθεση.

Το αποτέλεσμα έως τώρα ήταν να απαγγελθούν κατηγορίες για σειρά αδικημάτων σε μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί και ο ίδιος ο Τραμπ για κατάθεση.

3. ΕΚΤΟΣ… ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Τον Ιούνιο 2017 ο Τραμπ προκάλεσε παγκόσμιο “σεισμό” με την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού, την πρώτη οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Η συμφωνία είναι επικυρωμένη από 196 χώρες, με μοναδικούς αποστάτες Τραμπ και Άσαντ. Ο Τραμπ δικαιολόγησε τη στάση του κάνοντας λόγο για αδικία κατά των ΗΠΑ και πρόσφατα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής. Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει ότι δεν υφίσταται κλιματική αλλαγή και ότι πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας. Χαρακτηριστικό σχόλιο του αρνητή της κλιματικής αλλαγής Τραμπ, ήταν ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ειρωνεύονταν την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς οι ΗΠΑ δοκιμάζονταν από πρωτοφανές πολικό ψύχος.

4. Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΜ 

Ένα ακόμη σοκ προκάλεσε ο πλανητάρχης τον Σεπτέμβριο από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την δριμεία επίθεσή του στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, “πυραυλάνθρωπο” Κιμ Γιονγκ Ουν, τον οποίο ειρωνεύτηκε και απείλησε να καταστρέψει τη χώρα του ολοσχερώς.

Έκτοτε, άρχισε ο πόλεμος μεταξύ των δύο ανδρών με συστηματικές “βολές” εκατέρωθεν, εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και ανταλλαγή φαρμακερών σχολίων.

Η κόντρα των δυο ηγετών κλιμακώνεται, με έντρομη την παγκόσμια κοινότητα να γίνεται μάρτυρας του τελευταίου για το 2017 επεισοδίου, όπου ο Κιμ περηφανεύτηκε για το κουμπί των πυρηνικών που έχει στο γραφείο του, προκαλώντας την αξέχαστη, παιδομορφική απάντηση Τραμπ: “Το δικό μου κουμπί είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο και δουλεύει”.

5. ΈΧΑΣΕ ΤΟ OBAMACARE – ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Αν και ηττήθηκε επανειλημμένως στην προσπάθειά του να καταργήσει τη νομοθεσία για την υγειονομική περίθαλψη του Ομπάμα, ο Τραμπκατάφερε την πιο σαρωτική φορολογική μεταρρύθμιση των τελευταίων 30 χρόνων.
Με τον νέο φορολογικό νόμο, μειώνονται οι φόροι κατά 1,5 τρις δολάρια, κίνηση που αναμένεται να τονώσει ακόμα περισσότερο την μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία, δίνοντας επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη και κίνητρα νέων επενδύσεων και επαναπατρισμού επιχειρήσεων.

Αν και άμεσα ευνοούμενοι είναι πρωτίστως επιχειρήσεις, αστική και μεσαία τάξη, θα υπάρξει γενικότερα θετικό αντίκτυπο στους πολίτες των ΗΠΑ.

6. ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ 

Έχοντας δεσμευθεί προεκλογικά για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα για το καυτό θέμα Ισραηλινών – Παλαιστινίων, ο Τραμπαποφάσισε τον Δεκέμβριο να δώσει τη λύση “ρίχνοντας λάδι στη φωτιά”.

Κόντρα στην καθιερωμένη πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με το Μεσανατολικό και παρά τις μάταιες προσπάθειες των συνεργατών του να τον μεταπείσουν, ο Τραμπ αναγνώρισε πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, προκαλώντας το ξέσπασμα βίαιων διαδηλώσεων.

7. ΤΕΣΤ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Το βιβλίο “Φωτιά και οργή” του Μάικλ Γουόλφ που έγινε ανάρπαστο στις ΗΠΑ, έβγαλε τον Τραμπ εκτός εαυτού.
Μετά τις αποκαλύψεις για τον “ βλάκα και τσαρλατάνο” πρόεδρο, τη σχέση του με τη Μελάνια, την Ιβάνκα και τη σύμβουλο Χικς, ο εξοργισμένος Τραμπ επιδόθηκε σε μπαράζ αναρτήσεων στο Τwitter, όπου επιχείρησε να αποδείξει τα νοητικά του προσόντα αυτοαποκαλούμενος “ιδιοφυής και πολύ σταθερός διανοητικά”.
8. ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ

Παγκόσμια “θύελλα” ξέσπασε από δήλωση του Τραμπ για το μεταναστευτικό, όπου αποκάλεσε “απόπατους” Αφρικανικές και Λατινοαμερικάνικες χώρες. Στον αντίποδα δήλωσε ότι θα ήταν καλοδεχούμενοι ως μετανάστες Νορβηγοί πολίτες, που για κακή του τύχη, απάντησαν με ένα “ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε”. Αργότερα ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, αλλά αρνήθηκε ότι έδωσε τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό.Έκλεισε 365 ημέρες στον Λευκό Οίκο και απομένουν 1.095 μέρες προεδρίας Τραμπ για να απολαύσουμε το μέγεθος της απρόβλεπτης ιδιοφυΐας του και της χοντροκομένης συμπεριφοράς του…

Τα σχόλια είναι κλειστά.