Ειδησεογραφικό site

Επικοινωνιακά παιχνίδια από τα επιτελεία Τσίπρα και Καραμανλή μετα την τηλεφωνική επικοινωνία

55

Μετά το δημόσιο έντονο φλερτ ανάμεσα στους καραμανλικούς και τον Αλέξη Τσίπρα, η αποκάλυψη ότι ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός είχαν δραματική τηλεφωνική επικοινωνία στην πιο κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού με τους δανειστές, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό.

Είναι ακόμη αβέβαιο εάν και πώς μπορεί να υπάρξει συνέχεια σε αυτή την ιδιόμορφη πολιτική σχέση των τελευταίων ετών, ανάμεσα στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ και τον κ. Τσίπρα, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την επόμενη μέρα στη ΝΔ με την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της.

Ωστόσο, επιβεβαιώνεται αφενός ότι Τσίπρας και Καραμανλής έχουν μία οικεία πολιτική σχέση, αφετέρου ότι γύρω από την υπόθεση, η οποία πλέον προκαλεί και μία αμηχανία στους πρωταγωνιστές και στις δύο πλευρές, επιχειρήθηκε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι και από τις δύο πλευρές.

Από τη μία ήταν η επιδίωξη του καραμανλικού στρατοπέδου -απ’ όπου προήλθε και η διαρροή- να αναδείξει τον πρώην πρωθυπουργό σε έναν ενεργό πολιτικό παράγοντα, παρά την αίσθηση της αποσπασιοποιημένης στάσης που εκπέμπει ο ίδιος. Η σχετική επιχείρηση εκφράζει τους μύχιους πόθους στελεχών και τμήματος της ΝΔ να επιστρέψει αργά ή γρήγορα στην ηγεσία της παράταξης ο κ. Καραμανλής. Και φυσικά αποδίδεται στην επιδίωξη των ίδιων παραγόντων να επηρεάσει όσο γίνεται περισσότερο την κομματική βάση, η στήριξη που παρείχε ο πρώην πρωθυπουργός στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη στη μάχη της διαδοχής.

Στο επικοινωνιακό παιχνίδι που στήθηκε συμμετείχε ασμένως και το Μέγαρο Μαξίμου, που επιβεβαίωσε την επαφή των δύο ανδρών, αναδεικνύοντας όμως περισσότερο το ρόλο του κ. Τσίπρα και την αδιαπραγμάτευτη επιδίωξή του «να στηρίξει με την επιλογή του τους αδύναμους Έλληνες», όπως πλασαρίστηκε από τους συνεργάτες του. Υπήρξαν μεν δύο διαφορετικές εκδοχές για τις λεπτομέρειες της συνομιλίας, όμως ο βασικός κορμός των όσων ειπώθηκαν είναι ίδιος, ενώ υπάρχουν και αποκλίσεις για την πρωτοβουλία της κίνησης, όπως και εάν καταλύτης ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς διέρρευσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ώθησε τον κ. Καραμανλή να σηκώσει το τηλέφωνο.

Στην πραγματικότητα η αποκάλυψη και ουσιαστικά η διπλή αυτή «διαφήμιση» της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ήταν το αποκορύφωμα μίας θεαματικής διαδικασίας προσέγγισης της καραμανλικής πτέρυγας με την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Άλλωστε πρόκειται για μία προσέγγιση που έχει ήδη κάνει μία διαδρομή, όπως επιβεβαιώθηκε με την επιλογή του κ. Παυλόπουλο από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά από το γεγονός ότι στο υπουργικό συμβούλιο βρίσκεται και ένας στενός άνθρωπος του πρώην πρωθυπουργού, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Μία κάποια φυσική συνέχεια αυτού του φλερτ, λένε ψύχραιμοι παρατηρητές, θα υπάρξει πιθανόν με την εκλογή του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ, υπό την έννοια ότι θα καταβληθούν προσπάθειες συναίνεσης σε ορισμένες κρίσιμες πολιτικές και δεν θα υιοθετηθεί η λογική μίας μετωπικής ρήξης και ενός ολοκληρωτικού πολέμου ανάμεσα στη συντηρητική παράταξη και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.