Ειδησεογραφικό site

Ένας χρόνος μετά τον πόλεμο των 44 ημερών

205

Ενας χρόνος συμπληρώνεται από τον πόλεμο των 44 ημερών στην περιοχή του Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν. Η σημερινή ημέρα αποτελεί την πρώτη επέτειο από τότε που η Αρμενία εξαπέλυσε τον πόλεμο των 44 ημερών εναντίον του Αζερμπαϊτζάν.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Αρμενία εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν. Ολοσχερώς ηττημένη στον πόλεμο των 44 ημερών, η Αρμενία αναγκάστηκε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, υπογράφοντας πράξη συνθηκολόγησης στις 10 Νοεμβρίου 2020. Το Αζερμπαϊτζάν αποκατέστησε την εδαφική του ακεραιότητα και εξεδίωξε τους κατακτητές από τα ιστορικά εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. 

Η διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση της πρώην σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ διήρκεσε περίπου 30 χρόνια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το 1993, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε τέσσερα ψηφίσματα που ζητούσαν την άμεση, πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, μια σειρά διεθνών οργανισμών με επιρροή, συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος των Αδεσμεύτων, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του ΟΑΣΕ, έχουν υιοθετήσει παρόμοια ψηφίσματα. Ωστόσο, η Αρμενία αγνόησε τις απαιτήσεις των κορυφαίων διεθνών οργανισμών. Κατ’αυτόν τον τρόπο, ο μόνος στόχος της Αρμενίας ήταν η διατήρηση του status quo και η ενίσχυση της κατοχής. Την τελευταία δεκαετία, η Αρμενία κατέστρεψε σκόπιμα τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, απειλώντας το Αζερμπαϊτζάν με νέο πόλεμο για νέα εδάφη. Οι συνεχείς προκλητικές και ανεύθυνες ενέργειες της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Αρμενίας τα τελευταία χρόνια αποσκοπούσαν στην υπονόμευση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Μόνο το 2020, πραγματοποιήθηκαν τρεις προκλήσεις μεγάλης κλίμακας που στο τέλος οδήγησαν σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας.

Σχεδόν 30 χρόνια ανεπιτυχούς διαπραγματευτικής διαδικασίας, πολλαπλές προκλήσεις από την Αρμενία και η στάση των διεθνών φορέων επιβεβαίωσαν ότι αυτό το ζήτημα δεν θα μπορούσε ποτέ να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Όλα αυτά είχαν σχεδιαστεί για να συμφιλιωθεί το Αζερμπαϊτζάν με την κατάσταση της κατοχής. Το Αζερμπαϊτζάν δήλωνε επανειλημμένα, ότι εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί ειρηνικά, η εδαφική ακεραιότητα θα αποκατασταθεί με όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα μέσα. Οι κανόνες και οι αρχές του διεθνούς δικαίου, ο Χάρτης του ΟΗΕ, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ιστορική δικαιοσύνη έδωσαν στο Αζερμπαϊτζάν το δικαίωμα να αποκαταστήσει την εδαφική του ακεραιότητα και το έκανε.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών, το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν εξασφάλισε την εφαρμογή των προαναφερθέντων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρασε στην ιστορία.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έχει μεγαλοπρεπή σχέδια για την ανασυγκρότηση και την αναβίωση της απελευθερωμένης περιοχής, έχουν ήδη ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας οικοδομικές εργασίες και βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοφανείς εργασίες αποκατάστασης στις απελευθερωμένες περιοχές. Ο κύριος στόχος είναι η επιστροφή των εσωτερικά εκτοπισθέντων ατόμων με ασφάλεια και προστασία στα σπίτια τους, την οποία λαχταρούν σχεδόν 30 χρόνια. Ωστόσο, η κύρια δυσκολία είναι ο μεγάλος αριθμός των ναρκών που έχουν τοποθετηθεί από την Αρμενία. Περίπου 150 πολίτες του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε εκρήξεις ναρκών μετά την υπογραφή της πράξης συνθηκολόγησης από την Αρμενία στις 10 Νοεμβρίου 2020. Επιπλέον, τα ναρκοπέδια επιβραδύνουν τη διαδικασία ανοικοδόμησης στις απελευθερωμένες περιοχές μαζί με την επιστροφή των εσωτερικά εκτοπισθέντων ατόμων στα σπίτια τους. Η απονάρκωση ναρκοπεδίων σε τόσο εκτενείς περιοχές απαιτεί πολύ χρόνο και πόρους. Η Αρμενία αρνείται να παράσχει τους χάρτες ναρκοπεδίων. Η Αρμενία έχει υποβάλει σε δύο περιπτώσεις χάρτες ναρκών μόνο τριών περιοχών στο Αζερμπαϊτζάν μετά από διαμεσολαβητικές προσπάθειες διεθνών εταίρων, ωστόσο τα έγγραφα σχετικά με τις θέσεις ναρκών που μοιράστηκε η Αρμενία, τα οποία προορίζονταν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με θέσεις 200.000 ναρκών δεν ήταν απολύτως ακριβή. Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν τα μισά από αυτά τα έγγραφα ήταν μόλις εν μέρει συμπληρωμένα, ενώ το ένα τέταρτο ήταν είτε εντελώς ψευδή, είτε δεν περιείχαν πληροφορίες. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποχρεώσει την Αρμενία να παράσχει στο Αζερμπαϊτζάν τους χάρτες των ναρκών όλων των απελευθερωμένων περιοχών. 

Σε αυτές τις περιοχές πραγματοποιείται σύγχρονος πολεοδομικός σχεδιασμός. Οι απελευθερωμένες περιοχές θα αποτελέσουν ζώνη πράσινης ενέργειας. Πρόσφατα, ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο «έξυπνο χωριό». Αυτό το έργο θα εφαρμοστεί πρώτα σε τρία χωριά της περιοχής Ζανγκιλάν και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Υπάρχουν επίσης διαφορετικά πιλοτικά έργα που υλοποιούνται στις περιοχές Αγκντάμ, Τζαμπραίλ, Φιζουλί και Χοτζαβέντ. Επιδεικνύοντας τη μοναδική εμπειρία του μετασχηματισμού, το Αζερμπαϊτζάν θα μετατρέψει μια κατεστραμμένη έκταση άνω των 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε έναν τόπο με ευημερία και υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Πρόσφατα, νέες εδαφικές διαιρέσεις στη χώρα εγκρίθηκαν με εντολή του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν. Μεταξύ των 14 οικονομικών περιφερειών, οι δύο οικονομικές περιφέρεις του Καραμπάχ και του Ανατολικού Ζανγκαζούρ καλύπτουν τα απελευθερωμένα εδάφη. Στην οικονομική περιφέρεια του Καραμπάχ, όλες οι περιφερειακές μονάδες, οι περιοχές της περιφέρειας του Καραμπάχ ενώθηκαν. Κατ’αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει πλέον μια εδαφική μονάδα που ονομάζεται Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, υπάρχει μόνο το Καραμπάχ. Ως αποτέλεσμα της κατασκευής του διαδρόμου Ζανγκαζούρ μέσω της Αρμενίας, ο οποίος θα συνδέει το Ανατολικό Ζανγκαζούρ και το Nαχιτσεβάν, θα προκύψουν νέες πραγματικότητες και ευκαιρίες στο δυναμικό διέλευσης της περιοχής.

Σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα ρεκόρ που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του διεθνούς αεροδρομίου στην πόλη Φουζούλι του Αζερμπαϊτζάν. Τα σχέδια κατασκευής διεθνών αεροδρομίων στις περιοχές Λατσίν και Zανγκιλάν βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα τελευταία 30 χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν ήταν πρωτοπόρος και συμμετέχων σε τεράστια περιφερειακά έργα ενέργειας και μεταφοράς με ευρύτερη περιφερειακή σημασία. Το Αζερμπαϊτζάν έχει κατασκευάσει όλες τις επικοινωνίες, αγωγούς, σιδηροδρόμους και έργα μεταφοράς μαζί με τους γείτονές του. Εξαιτίας της επεκτατικής πολιτικής της, η Αρμενία αυτο-απομονώθηκε και παρέμεινε μακρινός και παθητικός παρατηρητής αυτών των σπουδαίων έργων περιφερειακής ανάπτυξης. Το Αζερμπαϊτζάν πάντα δήλωνε ότι η Αρμενία θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτά τα έργα μόνο υπό έναν όρο, εγκαταλείποντας την πολιτική κατοχής και τις εδαφικές διεκδικήσεις της εναντίον των γειτόνων της.

Η Τριμερής Δήλωση της 10ης Νοεμβρίου 2020, έδωσε την ευκαιρία για εξομάλυνση των σχέσεων στην περιοχή με βάση νέες πραγματικότητες, συμπεριλαμβανομένων των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει ανοιχτά την ετοιμότητά του για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία και μόνη προϋπόθεση για αυτό είναι η αμοιβαία αναγνώριση της αμοιβαίας εδαφικής ακεραιότητας και η αναγνώριση των συνόρων. Αυτό θα ορίσει τις εργασίες οριοθέτησης στη συνοριακή γραμμή. Το Αζερμπαϊτζάν πιστεύει ότι το ζήτημα έχει επιλυθεί και πρέπει να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη απάντηση στις εκκλήσεις του Αζερμπαϊτζάν για ειρήνη στην Αρμενία. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Αρμενίας.

Ανάρ Χουσεΐνοβ

Πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν

Τα σχόλια είναι κλειστά.