Ειδησεογραφικό site

Εκτέλεση Κατσίφα: Δέκα μέρες μετά οι Αλβανοί λένε ότι θα παραδώσουν σήμερα τη σορό του

3.039

Αυτό μεταδίδουν αλβανικά ΜΜΕ μετά την αδικαιολόγητη και απάνθρωπη κωλυσιεργία – Παραμένουν τα ερωτήματα για τους χειρισμούς των Αλβανών πριν και μετά τη δολοφονία του 35χρονου

Μετά από την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία, αλλά και προκλητικότητα των αλβανικών αρχών, έγινε επιτέλους δεκτό το αίτημα της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα να επιστραφεί η σορός του που κρατείται για δέκα ολόκληρες ημέρες στο νεκροτομείο. Όπως αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ, μαζί με τη σορό του 35χρονου, ο δικηγόρος Ευθύμιος Ναυρίδης θα παραλάβει και αντίγραφο του αλβανικού ιατροδικαστικού Ινστιτούτου για να το παραδώσει στα μέλη της οικογένειας του θύματος.

Αξίζει να θυμίσουμε πως ο πατέρας του Κωνσταντίνου είχε ζητήσει να παραλάβει την σορό του γιού τρεις ημέρες μετά το θάνατό του, αφού πρώτα αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την παράλληλη εμπειρογνωμοσύνη ενός Έλληνα. Να υπενθυμίσουμε πως ο ιατροδικαστής που ταξίδεψε από την Ελλάδα, δεν μπόρεσε να εξετάσει την σορό Κατσίφα, καθώς του επέτρεψαν να παραμείνει πέντε λεπτά στον χώρο, ενώ στο διάστημα αυτό παρατήρησε την εμφανή αλλοίωσή της. Τα τραύματα είχαν πλυθεί και ραφτεί.

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας μίλησε με το κλιμάκιο της ελληνικής αστυνομίας που μετέβη στα Τίρανα, έτσι ώστε να ενημερωθεί για το τί ακριβώς συνέβη ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και έχασε την ζωή του ο ομογενής άνδρας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, υπήρξε τηλεφώνημα από κατοίκους της περιοχής για την περίεργη και προκλητική δράση του 35χρονου. Με το που έφτασε εκεί ένα κλιμάκιο, ο Κωνστανίνος Κατσίφας υποτίθεται ότι εξαφανίστηκε και κάπως έτσι άρχισε η καταδίωξη. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, με αποτέλεσμα να δεχτεί δυο σφαίρες στον θώρακα που προκάλεσαν διαμπερή τραύματα. Μεταξύ άλλων, αρνήθηκε και την ύπαρξη οπτικού υλικού από τη στιγμή της δολοφονίας, κάτι που είχαν ισχυριστεί τα αλβανικά μέσα τις προηγούμενες ημέρες.

Παρά την στοιχειώδη ενημέρωση, ο φάκελος της υπόθεσης, πάντως, δεν είναι ακόμα προσβάσιμος στην ελληνική πλευρά, ενώ οι αντιφάσεις και οι σκιές δεν λείπουν από αυτή την περίεργη υπόθεση. Παραδείγματος χάριν, ερωτηματικά εγείρει το γεγονός ότι μετά από τις υποτιθέμενες καταγγελίες ενός γείτονα του Κατσίφα, οι αλβανικές αρχές επέλεξαν να στείλουν στο χωριό την πιο σκληροπυρηνική ομάδα της αλβανικής αστυνομίας-ειδικούς καταδρομείς που χρησιμοποιούνται για επικίνδυνες αποστολές- και όχι απλούς αστυνομικούς. Η αλβανική πλευρά δεν απάντησε επίσης και στο γιατί ο Κατσίφας είχε κληθεί στο τμήμα αρκετές φορές τις ημέρες που προηγήθηκαν της δολοφονίας του. Ούτε φυσικά στο γιατί χρειάστηκε να τον σκοτώσουν, ενώ αποδείχθηκε ότι είχε άσφαιρα.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Κατσίφα. «Ο Κατσίφας ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι’ αυτό που έγινε, αλλά καλύτερα θα μας τα έλεγε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος ξέρει καλύτερα». Την ίδια στιγμή, τα φιλελληνικά τους αισθήματα εξέφρασαν μέσω πανό που ανάρτησαν και οι οπαδοί της Παρτιζάν Βελιγραδίου, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Κατά τη διάρκεια του εκτός έδρας αγώνα του σερβικού πρωταθλήματος κόντρα στην Τσουκαρίτσκι ανάρτησαν πανό που έγραφε: «Κωνσταντίνος Κατσίφας, Ελλάς ή θάνατος». Αντιθέτως, δημοφιλής κωμικός της Αλβανίας γελοιοποίησε το τραγικό περιστατικό, αποκαλώντας μάλιστα «τσοπανόσκυλα» τους Βορειοηπειρώτες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.