Ειδησεογραφικό site

ΔΝΤ: «Βλέπει» πιθανή την ανάγκη για νέα μέτρα στην Πορτογαλία

34

Το Ταμείο υποβάθμισε την στο 1% την εκτίμησή του για ανάπτυξη στην Πορτογαλία, από 1,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη

Σε υποβάθμιση της εκτίμησής του για τον ρυθμό ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας φέτος προχώρησε το ΔΝΤ, τοποθετώντας την στο 1% έναντι 1,4% πριν, προσθέτοντας ότι η επιβράδυνση αλλά και κάποιοι άλλοι κίνδυνοι πιθανόν να οδηγήσουν στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ολοκλήρωση της τέταρτης αποστολής παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα διάσωσης της Πορτογαλίας για το 2011-2014, το προσωπικό του ΔΝΤ ανέφερε ότι η χώρα κινδυνεύει να μην επιτύχει την ευρωπαϊκή της δέσμευση για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 2,2% του ΑΕΠ φέτος από το 4,4% το 2015, επικαλούμενο κινδύνους για τα έσοδα εν μέσω βραδύτερης ανάπτυξης.

«Λόγω των κινδύνων αυτών, πιθανόν να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της περιστολής των δαπανών για να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο φετινός δημοσιονομικός στόχος του 2,2% του ΑΕΠ.

Στην περίπτωση απουσίας πρόσθετων μέτρων, το προσωπικό προβλέπει έλλειμμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ», ανέφερε το ΔΝΤ. Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τα ζητήματα που τέθηκαν από το ΔΝΤ», αλλά ότι θα εμμείνει στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, η οποία, επιμένει το υπουργείο, θα επιτρέψει στη χώρα να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3%.

«Σε ένα δυσμενέστερο εξωτερικό πλαίσιο, το υπουργείο ενισχύει την αποφασιστικότητα να εφαρμόσει αυστηρά τον προϋπολογισμό, στο πλαίσιο του οποίου η Πορτογαλία θα πετύχει ένα έλλειμμα σαφώς συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και θα εξέλθει της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος», ανέφερε το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: newmoney.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.