Ειδησεογραφικό site

Δεν έχει τον Θεό του

241

Ο πρωθυπουργός άνοιξε τη «βεντάλια» των παροχών, έβαλε τη «φάκα» των προσλήψεων στο δημόσιο και έδωσε το «λάκτισμα» της προεκλογικής περιόδου. Μένει η ημερομηνία για τις κάλπες και η εκκρεμότητα του Μακεδονικού…
Του Βασίλη Φιλιππάτου
Η «ιστορική συμφωνία», όπως την αποκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, μπορεί για τον δεύτερο να ξεσήκωσε «ιερή θύελλα», για την κυβέρνηση όμως όπλισε το «υπερόπλο» που ήθελε να κρατάει, μαζί με τις συντάξεις, στα χέρια της προκειμένου να πάει σε πρόωρες εκλογές: 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο μέχρι το 2020!
Η κυβέρνηση «έβαλε τα καλά» της και σύσσωμη εμφανίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή για μιαν… τροπολογία σε σχέση με τα αναδρομικά των ένστολων, των γιατρών του ΕΣΥ, των δικαστικών και των καθηγητών ΑΕΙ. Δίπλα στον πρωθυπουργό, χαμογελαστός ο Πάνος Καμμένος – που «έθαψε βαθιά το τσεκούρι του πολέμου», όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ και, όλως τυχαίως, απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΟΣΜΕ…
«Καταιγισμό» νομοσχεδίων εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας για τα οποία ξέρει εκ των προτέρων ότι θα «εκβιάσει» και θα πάρει τη θετική ψήφο της αντιπολίτευσης. Την οποία μάλιστα «δικαιολόγησε» ότι όταν ήταν στην κυβέρνηση, παρότι ήθελε, δεν είχε το… δημοσιονομικό χώρο!
Έτσι, μετά τα 1,4 δισ. ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους ένστολους, γιατρούς, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, από παλιότερη δικαστική απόφαση τις οποίας το μεγαλύτερο μέρος είχε ικανοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά και μάλιστα «άμα τη εκδώσει της», και οι οποίοι μέχρι τέλος του μήνα θα πάρουν «ζεστό χρήμα» στα χέρια τους, ακολουθούν οι συνταξιούχοι.
Από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, από τον δικό του νόμο (του Κατρούγκαλου) περί προσωπικής διαφοράς, ενώ εκμεταλλευόμενος δικαστικές αποφάσεις «έκλεισε το μάτι» (μέσω Αχτσιόγλου, Πετρόπουλου, Τζανακόπουλου…) για επιστροφή και σ΄αυτούς αναδρομικών, η Αχτσιόγλου μίλησε βέβαια μόνο για την περίοδο μεταξύ 2015 – 2016… Όμως το «τάξιμο» ειδικά στους πολύπαθους συνταξιούχους έχει προκαλέσει τον «ξεσηκωμό» τους, αφού οι αιτήσεις για επιστροφή αναδρομικών στον ΕΚΦΑ έχουν ήδη ξεπεράσει τις 350.000, καθώς η συνεχής έκδοση πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων παίρνει τη μορφή «τσουνάμι» και καλλιεργεί προσδοκίες καθιστώντας τους εν δυνάμει «πελάτες» στην κάλπη.
Στην ουρά του «δώσε και σε μένα μπάρμπα» μπαίνουν και οι μικρομεσαίοι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και του φόρου επιτηδεύματος στους αγρότες, παρότι από 1 Ιανουαρίου του 2019 θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί το όφελος που θα μπορούσε να έχει η μείωση.

Και ακολουθούν οι νοικοκυραίοι με τα σπίτια τους με την προαναγγελθείσα τροπολογία μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Τα ποσοστά μείωσης θα είναι μεγάλα (έως 30%) αλλά σε πραγματικούς όρους, τα ποσά της έκπτωσης δεν θα ξεπερνούν τα 10-20 ευρώ τον μήνα στην καλύτερη των περιπτώσεων. Όμως, η… μαγική φράση «μείωση του ΕΝΦΙΑ» θα ηχήσει σαν προεκλογική μελωδία στ΄αυτιά των ψηφοφόρων.
Όσο για το επίδομα στέγασης, το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί. η κυβέρνηση το διαφημίζει ψηλά στην «μαρκίζα» των παροχών κι ας έχει περιορίσει τον αριθμό των δικαιούχων, καθώς με το μεσοπρόθεσμο επρόκειτο να δοθούν 600 εκατ. ευρώ και τώρα το κονδύλι θα περιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ, κι ας είναι οι όροι ακόμη πιο περιοριστικοί.
Τέλος, το colpo grosso: 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο!
ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Σταδιακά, από το 2020 και μετά και μέσω ΑΣΕΠ.
Κι εδώ είναι το «δώρο» του Ιερώνυμου, προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

«Όταν θα ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία (της συμφωνίας κυβέρνησης – Εκκλησίας) και πλέον έχουν εκκενωθεί αυτές οι θέσεις από τους ιερείς, θα υπάρξει ένας προγραμματισμός από την πλευρά της Πολιτείας, δηλαδή θα δούμε ποιοι τομείς έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες και αυτό θα γίνει σε ένα βάθος χρόνου» εξήγησε η αρμόδια υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, «φωτογραφίζοντας» μάλιστα τους «πελάτες»: μόνιμοι εκπαιδευτικοί στην Παιδεία, (μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές στην Υγεία και η… Κουμουνδούρου στο κοινωνικό κράτος με προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού.
Τόνισε μάλιστα, για να μην υπάρξουν… παρανοήσεις, ότι «με τον κανόνα 1:1 ο αριθμός των προσλήψεων το 2019 αναμένεται γύρω στις 8.000…». Πέρα από τις 10.000 κενές θέσεις των «αγίων»!

Το σλάλομ της κυβέρνησης με τις παροχές είναι άμεσο, από τέλη Νοεμβρίου μέχρι Ιανουάριο, και προσδοκά το μέγιστο «αντίτιμο» όσο είναι «ζεστό» το χρήμα στις τσέπες των ψηφοφόρων.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι το μόνο που δεν συμφέρει την κυβέρνηση είναι να υπάρξει πολιτικό «κενό» μετά. Γι αυτό και η παλαιά πρόταση Σκουρλέτη για κάλπες τον Μάρτιο, παίρνει τη θέση του βασικού σεναρίου στο τραπέζι συσκέψεων του Μαξίμου.

Και η «διεθνής υποχρέωση» για το Μακεδονικό;
Αν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει τέλος Γενάρη, μέσα Φλεβάρη στην ελληνική Βουλή, έχει καλώς. Αν καθυστερήσει;
Κι εδώ έρχεται ο Νίκος Κοτζιάς. Το «ανοιχτό βιβλίο» όπως τον χαρακτήρισε ο Τσίπρας και το οποίο πάντα «συμβουλεύεται».
Ο τέως ΥΠΕΞ έθεσε (σε ρόλο λαγού;) ζήτημα νέας τροπολογίας για το αναθεωρητέο άρθρο 49 του συντάγματος της ΠΓΔΜ λαμβάνοντας πρακτικά αποστάσεις από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου περί ικανοποιητικών αλλαγών που απαλείφουν τον αλυτρωτισμό, στο πλαίσιο της αναθεώρησης στη γειτονική χώρα.
«ΛΑΓΟΣ» Ο ΚΟΤΖΙΑΣ
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε χαρακτηριστικά, στη συνέντευξή του στο Open, ότι «θέλει μία προσοχή ο τρόπος που αλλάζει το άρθρο 49». Υπενθυμίζεται, όπως αποκάλυψε η «Κ» το περασμένο Σάββατο, ότι κάποιες ενστάσεις για τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ διατύπωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Κοτζιά, η τροπολογία της κυβέρνησης Ζάεφ ουσιαστικά κάνει λόγο για «μακεδονικό λαό» εξωτερικού, αφήνοντας ανοιχτό θέμα μειονότητας στην Ελλάδα…
Είναι ένας πιθανός και γιατί όχι «πατριωτικός» λόγος «ένστασης» της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να ζητήσει αλλαγές από τον Ζάεφ και να πάει στις κάλπες «περήφανη» ότι δεν μειοδότησε, αλλά και να αφήσει την «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση του Μητσοτάκη, όντας αυτή , δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, «ισχυρή αντιπολίτευση» με ποσοστό από 20 έως 25%;
Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τη ΝΔ στη Συνταγματική Αναθεώρηση για τον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, με τρόπο που να μην προκαλεί εκλογές, τότε αυτό το σενάριο φαντάζει ιδανικό για τον τακτικιστή Τσίπρα…

Τα σχόλια είναι κλειστά.