Ειδησεογραφικό site

Brookings: Το Μνημόνιο θα εφαρμοστεί πλήρως όποια κι αν είναι η Ελληνική κυβέρνηση

27

 

Τις εκτιμήσεις του για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα παραθέτει σε ανάλυσή του στο «Brookings» υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα στις κάλπες ξανά. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε», ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Πειραιά, κ. Θεόδωρος Πελαγίδης.

Το βασικό συμπέρασμα από την επικρατούσα κατάσταση στη χώρα είναι ένα: Όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί, το Μνημόνιο θα εφαρμοστεί ολοκληρωτικά. Κι αυτό το γνωρίζουν και τα δύο κόμματο εξουσίας, τονίζει. Η επτάμηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η επιβολή των capital controls έχουν αφήσει βαθιά τραύματα στους πολίτες και τους έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση της κατάστασης.

Ο κ. Πελαγίδης σπεύδει να ξεκαθαρίσει, ότι ενδεχόμενη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην μετέπειτα πορεία της χώρας, καθώς το κόμμα στην ουσία αποτελεί μια διαφορετική εκδοχή του παλαιού καθεστώτος: Είναι κουρασμένο, διαλυμένο και χωρίς ιδέες.

Η εποχή της ακμής του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί πλέον παρελθόν, γράφει ο καθηγητής, καθώς οι ψηφοφόροι βλέπουν πια ότι τα πρόσωπα του κόμματος χαρακτηρίζονται από τα χειρότερα στοιχεία του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Παρόλ’ αυτά, το πιθανότερο σενάριο είναι η μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, εκτίμηση που θεωρείται ότι κατά 90% θα αποτελέσει γεγονός. Αν επικρατήσει η ΝΔ, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αποφύγει τη συνεργασία για να μην φορτωθεί το πολιτικό κόστος, αλλά ο μοναδικός χαμένος από αυτή την απόφαση θα είναι το ίδιο το κόμμα, αναφέρεται στην ανάλυση.

Σύμφωνα με τον κ. Πελαγίδη, οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη σηματοδοτούν το τέλος της εποχής στη πενταετή διάρκεια της οποίας οι δύο ομάδες – μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί- βρίσκονταν σε συνεχή «διαμάχη» και εξαιτίας της η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά διασπάστηκαν. «Αυτή τη στιγμή, η πολιτική στην Ελλάδα γίνεται πιο εύθραυστη, κομματιασμένη και ρευστή από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Δύσης. Βλέπουμε, επί της ουσίας, το αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης των αγορών», συμπληρώνει.

Η χώρα χρειάζεται πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα και στο Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα γιατρευτούν οι πληγές της ύφεσης που άνοιξαν στο διάστημα 2010-2015, υπογραμμίζεται στην ανάλυση η οποία καταλήγει: «Μακροπρόθεσμα, για να επιστρέψει η Ελλάδα στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, η πρώτη προτεραιότητά της θα πρέπει να είναι η επιστροφή δικομματικό σύστημα. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες».

Τα σχόλια είναι κλειστά.