Ειδησεογραφικό site

Bloomberg: Ο Σαμαράς χρειάζεται τη στήριξη της Μέρκελ για να εξαντλήσει την τετραετία

115

Στον απόηχο της επίσκεψης Σαμαρά στην Ανγκελα Μέρκελ και τις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού να πείσει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει γρηγορότερα από το πρόγραμμα βοήθειας, οι παράγοντες της αγοράς δίνουν αντιφατικά μηνύματα για την εικόνα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως δε αναφέρει,  η πραγματική αιτία που έφερε τον Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο είναι οι άοκνες προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να επισπεύσει τις εκλογές για το α’ τρίμηνο του 2015, αλλά και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να νικήσει.

Ωστόσο, επισημαίνεται, εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορέσει να εξασφαλίσει τη συμπάθεια και τη στήριξη της Καγκελαρίου για έξοδο της Ελλάδας από τα σκληρά προγράμματα διάσωσης, τότε μπορεί να είναι ικανός να βρει αρκετούς συμμάχους που θα τον βοηθήσουν να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές για  άλλους 18 μήνες.

Το δημοσίευμα του Bloomberg

Όπως επισημαίνει στο πρακτορείο, ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Αθήνας: «Ο Σαμαράς ελπίζει πως αν η Τρόικα δεν είναι τόσο δεδομένη στην Ελλάδα, θα είναι ικανός να έχει πάρει με το μέρος του κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές και αντιμνημονιακές δυνάμεις ενόψει της εκλογής του ΠτΔ. Παρόλα αυτά τα νούμερα δεν είναι εύκολα».

Η κυβέρνηση προβάλλοντας τις μέχρι τώρα επιτυχίες της προσπαθεί να δείξει πως δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο στήριξης και ότι μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με χαμηλότερο επιτόκιο από το ΔΝΤ. Πρώτο στη λίστα  των επιχειρημάτων είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ρυθμοί ανάπτυξης που για πρώτη φορά δείχνουν μια ανάκαμψη από την ύφεση. Προβλέπουν πλεόνασμα προ τόκων της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ φέτος.

Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει το Bloomberg, πως ο Σαμαράς είπε στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της και να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα διάσωσης. Από την άλλη η Μέρκελ εξήρε τις επιτυχίες της ελληνικής πλευράς, αλλά δεν δεσμεύτηκε για πρόωρη έξοδο.

Οι επικριτές των επιλογών Σαμαρά αναφέρουν πως οι επιτυχίες της Ελλάδας έχουν να κάνουν άμεσα με την προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύσει τις περιφερειακές οικονομίες, εξ ου και έχει κατεβάσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά.

Πηγή: newmoney.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.