Ειδησεογραφικό site

Bild: Γερμανικές αποζημιώσεις 376 δισ. θα ζητήσει η Ελλάδα κατά την επίσκεψη Σταϊνμάγερ

136

Επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα, έπειτα από δημοσίευμα της Bild που αναφέρει ότι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Πέμπτη στην Πέμπτη στην Αθήνα, θα παραλάβει από την ελληνική κυβέρνηση λογαριασμό 376 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πάντως ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι το θέμα «έχει ρυθμιστεί πολιτικά και νομικά» και το Βερολίνο δεν πρόκειται να αλλάξει στάση.

Το δημοσίευμα της Bild αναφέρεται σε έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης Πολεμικών Αποζημιώσεων, η οποία θέτει σειρά αξιώσεων:

  • 171,4 δισ. ευρώ, ποσό που δικαιούται η Ελλάδα για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2014 για καταστροφή των ελληνικών υποδομών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • 10,3 δισ. ως αποζημίωση για τα δάνεια που είχε υποχρεωθεί να δώσει η Ελλάδα στη Γερμανία την περίοδο της Κατοχής.
  • 33,8 δισ. για απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, γεωργία και άλλοι πόροι) για το διάστημα 1940-44
  • 53,8 δισ. ως αποζημίωση για ζημίες στην παραγωγή το διάστημα της Κατοχής.

Επιπλέον, οι επιτροπή φέρεται να κάνει για πρώτη φορά λόγο για αποζημιώσεις ιδιωτών.

Μια πρόταση αφορά την αποζημίωση συγγενών των 120.000 Ελλήνων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο -700 ευρώ έκαστος το μήνα επί 15 χρόνια, συνολικά 15,1 δισ. ευρώ. Μια δεύτερη, εναλλακτική πρόταση αφορά το σύνολο των πολιτών που απεβίωσαν κατά τον πόλεμο. Σύμφωνα με στοιχεία της Συνδιάσκεψη του Παρισιού του 1946, πρόκειται για 558.000 νεκρούς και 880.000 τραυματίες. Η επιτροπή προτείνει αποζημίωση 700 ευρώ τον μήνα επί 15 χρόνια για κάθε νεκρό και 700 ευρώ το μήνα για πέντε χρόνια για κάθε τραυματία.

Ο Σταϊνμάγερ προγραμματίζεται να επισκεφθεί την Πέμπτη το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου, όπου θα καταθέσει στεφάνι.

Όπως σημειώνει πάντως η Bild, οι Γερμανοί πολιτικοί θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα.

Ζάιμπερτ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα

«Νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμισμένο» θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση το ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων έναντι της Ελλάδας, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, σημειώνοντας ότι η θέση του Βερολίνου δεν έχει αλλάξει.

Απαντώντας σε ερώτηση Πολωνού δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει της διατύπωσης νέων αξιώσεων από την ελληνική πλευρά, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: «Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα πραγματικά πολλές φορές. Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν την θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε άγνοια όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει συνεννόηση της ελληνικής με την πολωνική κυβέρνηση για την διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία.

«Ειλικρινά, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό. Θα αποτελούσε και έκπληξη εάν είχα πληροφορίες για πιθανές συνεννοήσεις μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας. Δεν τις έχω», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ.-

Τα σχόλια είναι κλειστά.