Ειδησεογραφικό site

BBC: Λίγες οι ελπίδες των νέων της Ελλάδας, παρά το τέλος των μνημονίων

167

Το BBC με αφορμή την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης επικεντρώνεται στις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης ιδιαίτερα στους νέους. Κάνει αναφορά στην υψηλή ανεργία και στη μετανάστευση που αποτελεί μάστιγα για μια χώρα που γερνάει.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται πρόσφατη δημοσκόπηση από την οποία προκύπτει ότι τρεις στους τέσσερις υποστηρίζουν αφενός ότι η χώρα έχει λάθος κατεύθυνση και αφετέρου ότι τα Μνημόνια αντί να σώσουν την Ελλάδα τη ζημίωσαν.

«Οι φόροι παραμένουν υψηλοί και το 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι δανειστές θα συνεχίσουν να επιτηρούν στενά τη χώρα και τις δαπάνες της τα επόμενα χρόνια» επισημαίνεται στο άρθρο και τονίζεται ότι η κρίση που χτύπησε όλους τους Ελληνες αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληρή για τους νέους.

Την οκταετία 2008-2016 το 4% των Ελλήνων – περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι – μετανάστευσε με αποτέλεσμα ενώ το 2008 οι Ελληνες ηλικίας 20-39 ετών να αποτελούν το 29% του πληθυσμού, μέσα σε μόλις 4 χρόνια μειώθηκαν στο 24% του πληθυσμού.

To BBC φιλοξενεί δηλώσεις του ανταποκριτή του Der Spiegel στην Ελλάδα, Γιώργου Χρηστίδη, ο οποίος το 2012 είχε γράψει ένα άρθρο στο Βρετανικό μέσο ενημέρωσης για τους Ελληνες φίλους του «που ένας-ένας φεύγουν από την Ελλάδα».

Οπως λέει, η βελτίωση στην οικονομία μετά την κορύφωση της κρίσης το 2012 δεν αποτέλεσε επαρκή λόγο για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

«Οι χαμηλοί μισθοί και οι υψηλοί φόροι για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μειώσει τις περιπτώσεις εκείνων των Ελλήνων που θα επιθυμούσαν επιστροφή στη χώρα αν έβρισκαν μια αξιόλογη εργασία και καλές προοπτικές. Ακόμα και στο καλύτερο δυνατό σενάριο μια μόνιμης θέσης εργασίας υπάρχουν δυσκολίες αν θέλεις να αποκτήσεις παιδιά και να έχεις μια γεμάτη ζωή» σημειώνεται στο άρθρο.

Το BBC κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην υψηλή ανεργία των νέων που για τους κάτω των 25 φτάνει το 58%. «Οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι, και δικαίως, ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν για χρόνια» δηλώνει στο BBC ο λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Μπράιτον Βασίλης Λεοντίτσης.

«Η καθημερινή πραγματικότητα των νέων Ελλήνων παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη» προσθέτει.

Αναφερόμενος ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λεοντίτσης σημειώνει ότι «κατάλαβε ότι έπρεπε να υλοποιήσει τις πολιτικές λιτότητας από τους πιστωτές. Η πολιτική και οικονομική κατάσταση που οραματίστηκε δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον κυβερνητικό εταίρο του όχι μόνο διατήρησε τις πολιτικές λιτότητας αλλά σε αρκετές περιπτώσεις τις έκανε και πιο ισχυρές».

«Τρία χρόνια μετά το τρίτο δανειακό πρόγραμμα τελειώνει. Αλλά οι συνέπειες θα είναι ορατές για δεκαετίες» σημειώνει το BBC

Τα σχόλια είναι κλειστά.