Ειδησεογραφικό site

Άρης Μαρκάκης: «Για να προσφέρεις, πρέπει να το έχεις μέσα σου…»

864

«Όλοι μαζί να προσφέρουμε όσα περισσότερα χαμόγελα γίνεται στα παιδιά που τα έχουν ανάγκη» δηλώνει στο «Κ» ο επιχειρηματίας κ. Άρης Μαρκάκης.

στην Πέννυ Κροντηρά

Έχοντας πρωταρχικό στόχο την προσφορά στο συνάνθρωπο έχει δομήσει τη ζωή του με θεμέλιο το αίσθημα της ευαισθησίας και άξονα την αξία της φιλανθρωπίας.

Έχετε προσφέρει μεγάλο μέρος της ζωής σας σε κοινωνικές δράσεις, στον εθελοντισμό και στον ανθρωπισμό. Πως προέκυψε αυτή η ευαισθησία;

Αυτή την ερώτηση μου την κάνουν καθημερινά πάρα πολλοί άνθρωποι. Πολλοί από αυτούς έχουν την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιο βίωμα που με οδηγεί σε αυτό. Δεν είναι όμως έτσι. Έχω δύο υπέροχους γονείς ,τον Αντώνη και την Δήμητρα, οι οποίοι φρόντισαν και για μένα και για την αδερφή μου να περάσουμε πολύ όμορφα παιδικά χρόνια χωρίς να μας λείψει το παραμικρό. Πάντα μας προέτρεπαν να είμαστε πλούσιοι στην αγάπη για τους συνανθρώπους μας. Το κυριότερο όμως πιστεύω ότι όλο αυτό το έχω μέσα μου. Είναι στο DNA μου και παράλληλα κομμάτι του εαυτού μου. Είναι κάτι το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Δεν περνάει ούτε μία μέρα που να μην κάνω έστω και κάτι μικρό που να αφορά τον εθελοντισμό και την προσφορά μου στον συνάνθρωπο.

Ποια ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη λαμβάνετε από αυτή σας την προσφορά;

Για μένα η προσφορά στον συνάνθρωπο αποτελεί  πηγή ευτυχίας. Το να προσφέρεις στον οποιοδήποτε κάτι  που το έχει ανάγκη ανεξάρτητα αν είναι μικρό ή μεγάλο δίνεις χαρά και αυτό αυτομάτως σου μεταφέρει ευχάριστα συναισθήματα. Βοηθώντας τους συνανθρώπους σου και την κοινωνία νοιώθεις πως έχεις την δυνατότητα και εσύ με τον δικό σου τρόπο να προσφέρεις και να βάλεις το δικό σου λιθαράκι έτσι ώστε ο κόσμος να γίνει καλύτερος. Αυτό είναι κάτι που μου προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση, τονώνει την αυτοπεποίθησή μου και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω το έργο μου. Παράλληλα η ενασχόλησή μου με τον εθελοντισμό μου έχει δώσει την ευκαιρία να έρθω σε επαφή, να γνωρίσω και να αναπτύξω ισχυρές φιλίες με πάρα πολύ κόσμο, πράγμα το οποίο θεωρώ πιο σημαντικό από όλα τα υλικά αγαθά και παράλληλα με κάνει να νοιώθω ολοκληρωμένο σαν άνθρωπο.

Είστε δίπλα στα άτομα με ειδικές ανάγκες και μέλος του αθλητικού σωματείου ΑμεΑ η «Μεγαλόνησος». Τι σας έχουν διδάξει τα άτομα με ειδικές ανάγκες;

Η ενασχόλησή μου με τον χώρο των ΑμεΑ και ειδικότερα με το αθλητικό σωματείο «Μεγαλόννησος» αποτελεί για μένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μου. Έχω την τιμή να γνωρίζω και να έχω αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του Παραολυμπιακού κινήματος της χώρας μας όπως ο Καπελλάκης Γιώργος χρυσός παραολυμπιονίκης της κολύμβησης, ο Στεφανουδάκης Μανόλης χρυσός παραολυμπιονίκης στον ακοντισμό, ο Μάμαλος Παύλος χρυσός παραολυμπιονίκης της άρσης βαρών, ο Ταιγανίδης Χαράλαμπος χρυσός παραολυμπιονίκης της κολύμβησης, ο Τσαπατάκης Αντώνης παραολυμπιονίκης της κολύμβησης, η Λουφάκη Κέλλυ πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ξιφασκία και πολλά άλλα παιδιά από το χώρο. Το μεγαλείο ψυχής αυτών των παιδιών και ο καθημερινός τους αγώνας για να υπερβούν αρχικά τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και η τιτάνια μάχη τους για να αναδειχτούν πρωταθλητές στους στίβους που αγωνίζονται, με έχει διδάξει ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να το πιστέψεις και να αγωνιστείς με όλες σου τις δυνάμεις για αυτό. Παράλληλα λειτουργεί ως ευκαιρία να εκτιμήσω όλα αυτά που ήδη έχω ως κεκτημένα είτε από άποψη υγείας και αρτιμέλειας, είτε από άποψη υλικών αγαθών. Αυτά τα παιδιά με έχουν μάθει να εκτιμώ τα μικρά καθημερινά πράγματα, τα οποία συνθέτουν το μεγαλείο της ζωής.

Πως ξεκίνησε η επαφή σας με το «Χαμόγελο του Παιδιού»;

Η επαφή μου με το «Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007 μετά από μια επίσκεψη που είχα στα γραφεία του οργανισμού στην Αθήνα και την πρώτη μου συνάντηση με τον πρόεδρο του οργανισμού κ. Κώστα Γιαννόπουλο. Μετά από δέκα χρόνια ενασχόλησής μου με τον οργανισμό νοιώθω «Το Χαμόγελο» οικογένειά μου και τον κ. Κώστα Γιαννόπουλο σαν πατέρα μου. Είναι ένας άνθρωπος, τον οποίο θαυμάζω για την δύναμη της ψυχής του και την ανιδιοτελή προσήλωσή του στο να κάνει το παν μέρα-νύκτα και να χαρίζει χαμόγελο στα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Αποτελεί για μένα φωτεινό «φάρο» στη ζωή μου και αντλώ καθημερινά μεγάλη δύναμη από αυτόν στο να συνεχίσω με τον ίδιο δυναμισμό το έργο μου σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Έχετε τελειώσει το τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και έχετε ειδικευτεί  στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης. Πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε το πρότυπο βρεφονηπιακό σταθμό και νηπιαγωγείο «junior academy»;

Το 2000 τελειώνοντας το πανεπιστήμιο και τα πρώτο μου μεταπτυχιακό στην οργάνωση και στην διοίκηση του αθλητισμού, ξεκίνησα να εργάζομαι ως δάσκαλος στο Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου και παράλληλα στο δημόσιο σχολείο. Επειδή όμως από την φύση μου είμαι πολύ ανήσυχος άνθρωπος δεν με κάλυπτε όλο αυτό και έτσι πήρα την μεγάλη απόφαση να υλοποιήσω ένα μεγάλο μου όνειρο το οποίο ήταν η ίδρυση του Πρότυπου Βρεφονηπιακού Σταθμού – Πρότυπου Νηπιαγωγείου Junior Academy. Ήταν μια απόφαση δύσκολη, τολμηρή με πάρα πολύ ρίσκο και μεγάλους κινδύνους, γιατί άφηνα το σίγουρο και το σταθερό της καριέρας στο δημόσιο τομέα και έμπαινα σε ένα χώρο άγνωστο και ταυτόχρονα απρόβλεπτο για εμένα. Το σχολείο άρχισε να λειτουργεί στις 16 Απριλίου 2007 μια μέρα που θα μείνει βαθιά χαραγμένη μέσα μου. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα και η καθιέρωση του σχολείου επήλθε μέσα από πολλούς σκοπέλους, τους οποίους αντιμετωπίσαμε με ήθος, θάρρος, αποφασιστικότητα, συλλογικότητα και ομαδικότητα. Η οικογένεια του Junior Academy στην πορεία του χρόνου αποδείχτηκε ικανή για ακόμα μεγαλύτερους στόχους και οράματα. Έτσι λοιπόν μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας, το 2017 είχαμε την χαρά να ιδρύσουμε και να εγκαινιάσουμε ένα νέο εκπαιδευτικό χώρο με το διακριτικό τίτλο «JUNIOR ACADEMY ΧΕΡΡΟΝΑΣΙΟΣ ΣΧΟΛΗ», ένα χώρο που προέκυψε μέσα από την ανάγκη ενίσχυσης των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών που παρέχουμε. ‘Ένα χώρο που στόχο έχει την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης όχι μόνο στο χώρο του Νηπιαγωγείου αλλά και σε μεγαλύτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης στο άμεσο μέλλον.

Ποια τα χαρακτηριστικά ενός πρότυπου μέσου εκπαίδευσης;

Για μένα όλα ξεκινούν από την αγάπη. Από την αγάπη που έχεις μέσα σου για τα παιδιά και που είσαι διατεθειμένος να τους την δώσεις απλόχερα με κάθε τρόπο και κάθε μέσο καθημερινά μέσα στο σχολείο. Από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν τα πάντα ούτως ώστε να μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα πρότυπο χώρο με ιδανικές συνθήκες για τα παιδιά. Η αγάπη για τα παιδιά δεν έχει περιορισμούς και ταβάνι. Με οδηγό λοιπόν την αγάπη δίνεις την μάχη και καταβάλλεις κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να μπορείς να δώσεις ότι πολυτιμότερο είτε σε συναισθηματικό είτε σε γνωσιολογικό επίπεδο σε αυτές τις ηλικίες.

Ποιος ο ρόλος της εκπαίδευσης στις τρυφερές αυτές ηλικίες; Πως νιώθετε που διαμορφώνετε ανθρώπους και ποια θεωρείτε ότι είναι τα στοιχεία που οφείλει ένας δάσκαλος να μεταλαμπαδεύσει;

Ο ρόλος της εκπαίδευσης σ’ αυτές τις ηλικίες είναι πάρα πολύ σημαντικός. Είναι οι πιο σημαντικές ηλικίες του ανθρώπου γιατί τώρα θα αποκτήσει τα εφόδια, τις αξίες και τα ιδανικά και παράλληλα θα διαμορφώσει το χαρακτήρα για τα μετέπειτα χρόνια της ζωής του. Παράλληλα το έργο του εκπαιδευτικού σε αυτές τις ηλικίες είναι τεράστιο και η ευθύνη που σηκώνει έναντι αυτών των παιδιών μεγάλη. Αυτό που προσπαθούμε καθημερινά να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μέσα από το σχολείο μας είναι να μην φοβούνται τη ζωή και τις δυσκολίες της. Να ζήσουν με ενθουσιασμό, αγάπη, στόχους και έργα. Να είναι γενναίοι στις δυσκολίες και στα προβλήματα της ζωής, φτωχοί και απρόθυμοι στις κακίες, στον φθόνο και στη ζήλια και πλούσιοι στην αγάπη για τον συνάνθρωπό τους. Να προσπαθούν οτιδήποτε και αν κάνουν στη ζωή τους να το επιτύχουν με τις δικές τους δυνάμεις. Να συμπεριφέρονται στους άλλους όπως θα ήθελαν να συμπεριφέρονται οι άλλοι σε αυτούς και να μην αδικούν ποτέ κανένα. Να προσπαθούν να δίνουν πάντα τον καλύτερό τους εαυτό σε ότι και αν κάνουν. Να αγαπούν και να κυνηγούν τη γνώση και την μόρφωση γιατί είναι πολύτιμα αγαθά. Και  όπως είπε και ένας μεγάλος σοφός: «Το κυριότερο πράγμα για την γνώση είναι ότι δεν μπορεί κανείς να την κλέψει από σένα».

Ποιοι οι επόμενοι στόχοι;

Όπως λέει και ο μεγάλος Οδυσσέας Ελύτης «Ό,τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα. Ό,τι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα». Όπως ανέφερα και πριν είμαι πολύ ανήσυχος σαν άνθρωπος και το να ονειρεύομαι και να οραματίζομαι το μέλλον αποτελεί για μένα πηγή ζωής και δύναμης για την συνέχεια. Τα όνειρα και οι στόχοι πολλοί για την συνέχεια. Ότι κι αν έχω στο μυαλό μου και στην ψυχή μου γυρίζει γύρω από τον άνθρωπο. Ότι κι αν κάνω θέλω να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Θέλω να προσφέρω όσο μπορώ και ότι μπορώ με όσες δυνάμεις διαθέτω με κύριο στόχο αποκλειστικά τον άνθρωπο.

Πως προέκυψε η ανάδειξή σας ως προέδρου σας στον σύλλογο Ροταριανών Ηρακλείου; Ποιο το έργο και οι σκοποί του συλλόγου;

Αποτελώ μέλος εδώ και πολλά χρόνια του Ροταριανού Ομίλου Ηράκλειο CANDIA και φέτος για την Ροταριανή χρονιά 2017-2018 μέσα από το πλήρωμα του χρόνου και της εμπιστοσύνης που μου έδειξαν τα αγαπητά μέλη του ομίλου, αναλαμβάνω την προεδρία και είμαι έτοιμος να συνεχίσω το μεγάλο και σπουδαίο ανθρωπιστικό έργο που έχει επιδείξει ο όμιλος από την απαρχή της ίδρυσης του. Το μεγάλο έργο της φετινής χρονιάς δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από την προσφορά και την στήριξή μου στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Έτσι λοιπόν κατόπιν προτάσεώς μου στο Δ.Σ. και με την ομόφωνη απόφαση όλων των μελών αποφασίστηκε η αγορά ενός πολυμορφικού αυτοκινήτου για τις ανάγκες του σπιτιού του οργανισμού στο Ηράκλειο της Κρήτης, του οποίου θα ξεκινήσει η κατασκευή του άμεσα.

Γνωρίζω ότι προετοιμάζετε μαζί με την κα Σύλβια Αντώναρου που ήταν η εμπνεύστρια της ιδέας  το 2ο σόου μόδας με άτομα ΑμεΑ. Πείτε μας λίγα λόγια για το τι να περιμένουμε;

Την κ. Σύλβια Αντώναρου την γνώρισα μέσα από την ενασχόλησή της με τον χώρο των ΑμεΑ και ειδικότερα με την σχέση που έχει με τον χρυσό παραολυμπιονίκη κ. Παύλο Μάμαλο και την πρωταθλήτρια Ελλάδας κ. Κέλλυ Λουφάκη. Δύο παιδιά που τυγχάνει να είναι και προσωπικοί μου φίλοι. Θα είναι μεγάλη μου χαρά να συνεργαστούμε και να συνδιοργανώσουμε μαζί στο Ηράκλειο της Κρήτης το δεύτερο Fashion Show ΑμεΑ στα πλαίσια των δράσεων και εκδηλώσεων της Ροταριανής χρονιάς 2017-2018 με στόχο την στήριξη του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όπως προανέφερα. Ενώνουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας και μπαίνοντας μπροστά σπουδαίοι άνθρωποι από τον χώρο των ΑμεΑ και του Παραολυμπιακού κινήματος, θέτουμε στόχο όλοι μαζί να προσφέρουμε όσα περισσότερα χαμόγελα γίνεται στα παιδιά που τα έχουν ανάγκη.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.