Ειδησεογραφικό site

Άρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ – Διαφωνίες στην «Προοδευτική συμμαχία»

226

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας μια εβδομάδα μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου είχε επιλέξει να επισκεφτεί τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στο τραπέζι της τρίωρης κουβέντας με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας μπήκε και το ενδεχόμενο εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του κόμματος και όχι από το Συνέδριο.

Παρ’ όλα αυτά επίσημα, ακόμα και σήμερα, ο διάλογος για αυτό το θέμα δεν έχει ανοίξει σε κανένα όργανο, αλλά ούτε και κάποιο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας έχει ξεκινήσει τη συζήτηση. Στην Κουμουνδούρου – εξαιτίας και της καλοκαιρινής ραστώνης – τηρούν στάση αναμονής μετρώντας αντιδράσεις, αλλά και δυνάμεις που διαθέτει η κάθε “σχολή σκέψης”.

Παρά το γεγονός πως τα στελέχη που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ βλέπουν με πολύ θετικό μάτι μια τέτοια πρωτοβουλία στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, δεν υπήρχε ομοφωνία για το πώς ο πρώην πρωθυπουργός θα ανανεώσει τη θητεία του. Κανείς δεν διαφώνησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ με το 31,5% των εκλογών πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα προκειμένου να αποκτήσει πολιτικό βάθος και ισχυρή διείσδυση στην κοινωνία, ωστόσο ο τρόπος που θα γίνει αυτό θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο συζήτησης και πιθανότατα έντονων διαφωνιών.

Η πλειοψηφία των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που συντάχθηκαν με την Προοδευτική Συμμαχία, συμφωνούν πως η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να γίνει πανηγυρικά από τη βάση από ένα μεγάλο εκλεκτορικό σώμα στα πρότυπα του Γιώργου Παπανδρέου το 2004 και της Φώφης Γεννηματά το 2017. Υπάρχουν, όμως αρκετοί πρώην “ένοικοι” της Χαριλάου Τρικούπη που φαίνεται να συντάσσονται με την “αριστερή πτέρυγα” του κόμματος. Παρακολουθώντας κανείς την αρθρογραφία, τις δηλώσεις και τις παρεμβάσεις δεκάδων μελών της Συμμαχίας που έχει δημιουργηθεί μπορεί να αποκομίσει μια πρώτη εικόνα για τις ζυμώσεις και τις ιδέες που άτυπα ανταλλάσσονται.

Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο άρθρο του Χρήστου Οικονόμου, μέλους της “Γέφυρας” και ένα εκ των 105 στελεχών που υπέγραψαν τη διακήρυξή της: “Σπεύδω να διασαφηνίσω ότι η κατά την εντύπωσή μου κραυγαλέα αποτυχημένη, συντηρητική και ακραία λαϊκίστικη επιλογή εκλογής του πολιτικού αρχηγου απευθείας από τη βάση, και μάλιστα υπό τη σαθρή δέσμευση (ιδεολογική και ηθική) των εκλεκτόρων που σπεύδουν σε τέτοιες κάλπες, δεν μπορεί να είναι βήμα «αλλαγής» και κίνησης προς τα εμπρός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά αντίθετα είναι βήμα οπισθοδρόμησης και προσαρμογής του σε συντηρητικές επιλογές, σε ό,τι αφορά τον ρόλο του κόμματος και της ηγεσίας του”.

Η ώρα για τις αποφάσεις πλησιάζει και πρώην υπουργοί σιγά – σιγά σε συνομιλίες που πραγματοποιούν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Πρόσφατο ρεπορτάζ είχε ειδική αναφορά στους φόβους που διατυπώνουν στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και ο Θεόδωρος Δρίτσας ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει στο όνομα της επανίδρυσης το αριστερό του προφίλ που τον οδήγησε το 2015 στην εξουσία

Τα σχόλια είναι κλειστά.