Ειδησεογραφικό site

Από τους 3 του Κάτω Χώρου στους 8 της Επιδαύρου

142

Δύο εκδοχές μιας παράστασης, που απέχουν πέντε έτη, η μια από την άλλη: Ο Έκτορας Λυγίζος και οι αφηγητές του στις «Βάκχες» επιστρέφουν , αυτή τη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το διήμερο 14-15 Ιουλίου

Χειμώνας του 2013. Στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, ο νέος σκηνοθέτης Έκτορας Λυγίζος παίρνει το ρίσκο να ανεβάσει σε κλειστή αίθουσα μια πολύ τολμηρή παράσταση: Τρεις άνδρες – από την νέα φουρνιά του ελληνικού θεάτρου- ο ίδιος ο σκηνοθέτης και μαζί του ο Δημήτρης Μοθωναίος και ο Άρης Μπαλής στέκονται μπροστά στους θεατές και λειτουργούν ως αφηγητές του έργου “Βάκχες”, μια ακραία, μινιμαλιστική εκδοχή της τελευταίας τραγωδίας του Ευριπίδη ( σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά). Μια εκδοχή που όπως ξαναδιαβάζω στο αρχείο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου «εξοβελίζει τον χορό των βακχών και εντάσσει τα χορικά στη βασική πλοκή».

Η παράσταση κρατά μέχρι και τον Μάρτιο του 2013, διχάζει την κριτική και προκαλεί θετικά και αρνητικά σχόλια από το θεατρόφιλο κοινό.

Καλοκαίρι 2017. Τα χρόνια πέρασαν. Ο δημιουργός του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, είναι πλέον ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και ξανασυναντά τον Έκτορα Λυγίζο. Ο τελευταίος με το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας κατεβαίνει στην Επίδαυρο με μια πιο large εκδοχή της παράστασης του 2013. Η βασική διαφορά είναι ο αριθμός των ηθοποιών – αφηγητών . Από τους 3 ηθοποιούς του 2013 φθάσαμε αισίως τους 8.

Στο site του Φεστιβάλ διαβάζουμε: «Ο θεός Διόνυσος φτάνει στην πόλη με ανθρώπινη μορφή και ο βασιλιάς Πενθέας παλεύει να οχυρώσει εαυτόν και το άστυ απέναντι στην έλευση μιας θρησκείας που εξισώνει τους πάντες –νυν και πρώην βασιλιάδες, θεούς και δούλους, μάντεις και αγγελιοφόρους, γυναίκες και άνδρες– σε έναν κόσμο συμφιλίωσης του ανθρώπου με τα πιο ζωώδη, αλλά και αγνά του ένστικτα. Πρόκειται για τη μοναδική σωζόμενη τραγωδία όπου ο Διόνυσος συμμετέχει ως πρόσωπο του δράματος, αλλά και ως παντεπόπτης σκηνοθέτης- συγγραφέας. Η παράσταση εξερευνά τη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομικότητα του ήρωα και την πολυφωνικότητα του χορού: οκτώ αφηγητές, εντάσσοντας τα χορικά στη βασική πλοκή, παρακολουθούν τη διαδικασία της σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μικτού συνόλου, την αντίσταση των μελών του, αλλά και τη λαχτάρα τους να ανέβουν φαντασιακά στο ιερό βουνό ως μαινάδες και να μετατραπούν σε βάκχες. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του “άλλου”, της οποίας πρώτο στάδιο είναι να σταθούν δύο άτομα αντιμέτωπα υπό το βλέμμα ενός θεατή-μάρτυρα».

Από την παράσταση του 2013 λείπει ο Δημήτρης Μοθωναίος, ενώ στους αφηγητές του 2017 υπάρχουν και γυναίκες. Ο θίασος που κατεβαίνει στην Επίδαυρο απαρτίζεται από τους: Ανθή Ευστρατιάδου, Έκτορα Λυγίζος, Βασίλη Μαγουλιώτη, Άρη Μπαλή, Αργύρη Πανταζάρα, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστο Στέργιογλου.

ΣΗΜ: Δείτε τι λέει ο Έκτορας Λυγίζος για την παράσταση στο βίντεο:

Τα σχόλια είναι κλειστά.