Ειδησεογραφικό site

Απάντηση-χαστούκι στον Τραμπ από τους Νορβηγούς: «Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε»

49

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να θεωρεί καλοδεχούμενους τους Νορβηγούς στις ΗΠΑ, όμως οι ίδιοι δεν φαίνεται ότι έχουν πρόθεση να μεταναστεύσουν στη χώρα του.

Άλλωστε η Νορβηγία, που αναδείχθηκε πέρυσι ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον πλανήτη, είναι μία από τις πλέον πλούσιες χώρες στον κόσμο στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Επίσης, διαθέτει κράτος πρόνοιας, που καλύπτει τους κατοίκους από τη γέννησή τους μέχρι το τέλος. Το σύστημα χρηματοδοτείται εν μέρει από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι αναφορές του Τραμπ στη Νορβηγία έγιναν κατά τη διάρκεια συζήτησής του με αμερικανούς γερουσιαστές για τη μετανάστευση, σύμφωνα με δύο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Η μία πηγή υποστήριξε ότι ο πρόεδρος δήλωσε κάποια στιγμή: «Τι τους θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από την Αφρική εδώ; Αυτές είναι χώρες απόπατοι… Θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους από τη Νορβηγία».

Ωστόσο, με ανάρτησή του στο twitter, λίγες ώρες αργότερα, ο Τραμπ αρνήθηκε ότι μίλησε έτσι κι ότι εκφράστηκε υποτιμητικά για όσους προέρχονται από την Αϊτή.

«Εκ μέρους της Νορβηγίας: Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε» απάντησε, επίσης στο Twitter, ο Τόρμγερν Σέτρε, ένας πολιτικός που εκπροσωπεί το Συντηρητικό Κόμμα σε μια κοινότητα κοντά στο Όσλο.

Κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για ανάρμοστες ή ρατσιστικές εκφράσεις του Τραμπ και καμία διάθεση δεν έδειξαν να ανταποκριθούν στην… πρόσκληση, παρά τα κολακευτικά λόγια.

«Δεν ερχόμαστε. Χαιρετισμούς από τη Νορβηγία», έγραψε μια γυναίκα.

Μόλις 502 Νορβηγοί έφυγαν για τις ΗΠΑ το 2016

Η μετανάστευση Νορβηγών στις ΗΠΑ ήταν εντατικό φαινόμενο στον 19ο αιώνα, όμως πλέον δεν φαίνεται ότι υπάρχει. Το 2016 μόλις 502 άτομα (σε συνολικό πληθυσμό 5,3 εκατομμυρίων) αποφάσισαν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Πάντως ορισμένοι συνδέουν τις αναφορές του Τραμπ με την επίσκεψη της πρωθυπουργού της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη. Ο πρόεδρος διατύπωσε επαίνους για το εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ και την αγορά αμερικανικού εξοπλισμού.

Με ειρωνεία υποδέχθηκε τις δηλώσεις Τραμπ ο Κρίστιαν Κρίστενσεν, αμερικανός καθηγητής δημοσιογραφίας στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.

«Ασφαλώς οι άνθρωποι από τη Νορβηγία θα ήθελαν πολύ να μεταναστεύσουν σε μια χώρα όπου έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να τους πυροβολήσουν, να ζήσουν στη φτώχεια, να μην έχουν περίθαλψη επειδή είναι φτωχοί, να μην έχουν γονική άδεια μετ’ αποδοχών (…) και να έχουν λιγότερες γυναίκες στην εξουσία» έγραψε στο Twitter.

Το γραφείο της πρωθυπουργού Σόλμπεργκ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τραμπ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.