Ειδησεογραφικό site

Ανδρουλάκης: Οι 8 παρεμβάσεις μας για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΥ

42

Για την «αναγέννηση» του ΕΣΥ, που οραματίζεται το ΚΙΝΑΛ, μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε εκδήλωση στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά.

«Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο. Αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες. Ένα ΕΣΥ αναγεννημένο και ισχυρό, που σπάει ανισότητες, που καλύπτει την πλειοψηφία της κοινωνίας μας σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Ένα ΕΣΥ όπως αρμόζει στην ιστορία, στην ταυτότητα και τις αξίες της παράταξής μας. Όπως το οραματίστηκε ο Γιώργος Γεννηματάς και για την ενίσχυση του οποίου αγωνίστηκε η Φώφη Γεννηματά. Η πολιτική παρακαταθήκη της θα είναι φωτεινός φάρος στην πορεία μας προς το μέλλον» είπε μιλώντας σε εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στην ειδική προγραμματική εκδήλωση για το ΕΣΥ, με την οποία ολοκληρώθηκε το τριήμερο δράσης με αφορμή τον ένα χρόνο από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Ο ίδιος εκθείασε την πολιτική της διαδρομή και τις επιλογές της, που είχαν πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο, καθώς κι ότι «ανέλαβε την παράταξη στα πολύ δύσκολα και την κράτησε όρθια μεγαλώνοντάς την και βάζοντας τις βάσεις για το μεγάλο άλμα που τώρα επιχειρούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης θύμισε τι έλεγε η Φώφη Γεννηματά για το ΕΣΥ: «Μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε ιδιαίτερα η αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προστάτης και στήριγμα όλων μας. Αισθανόμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι, γιατί το ΕΣΥ φέρει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επανέλαβε την κριτική του για τη κυβερνητική πολιτική, που αυξάνει τις ανισότητες. «Ο πληθωρισμός και η ενεργειακή ακρίβεια ενισχύουν περαιτέρω τις κοινωνικές ανισότητες» είπε, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμμονή στην άρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Επίσης, ήταν επικριτικός για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για επιβολή κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική τιμή, ώστε και οι πολίτες να είναι προστατευμένοι, αλλά και οι παραγωγοί και οι πάροχοι να συμμετέχουν στο κόστος, και να μην επιβαρύνονται μόνον οι καταναλωτές και το κράτος.

Ανδρουλάκης: «Οι 8 παρεμβάσεις μας για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΥ»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι το κόμμα του προτείνει «δίκαιες πολιτικές, χωρίς να συσσωρεύουμε χρέη στις επόμενες γενιές και βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτική για τις παγκόσμιες αλλαγές με πολλές και καλές θέσεις. Αυτή είναι η μεγάλη αξιακή διαφορά της σοσιαλδημοκρατικής προσέγγισης από το δημοσιονομικό λαϊκισμό, ο οποίος δημιουργεί καταστροφικά αποτελέσματα, γιατί έχει πάντα ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ειδικά για το ΕΣΥ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι μέσα στην πανδημία ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της κρίσης, χάρις όμως στην αυτοθυσία του προσωπικού του και στην ανθεκτικότητα των δομών του. Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπογραμμίστηκαν και οι παθογένειές του.

Κατέκρινε τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι δεν έμαθε τίποτα από την πανδημία και προωθεί ένα ακόμα πλήγμα για το ΕΣΥ: «Επιχειρεί με το τελευταίο σχέδιο νόμου να υπονομεύσει μια βασική αρχή του ΕΣΥ… Η ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ οδηγεί στη μετατροπή ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς», κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρότεινε 8 μεγάλες αλλαγές για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα:

1η παρέμβαση: Ανάπτυξη του τομέα της δημόσιας υγείας, ως ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
2η παρέμβαση: Ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία.
3η παρέμβαση: Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία.
4η παρέμβαση: Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
5η παρέμβαση: Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.
6η παρέμβαση: Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί.
6η παρέμβαση: Η Υγεία στα νησιά.
7η παρέμβαση: Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης.
8η παρέμβαση: Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.
Οι ομιλίες των προσκεκλημένων στην εκδήλωση για την Φώφη Γεννηματά
Στο πλαίσιο της προγραμματικής εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «Τιμούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά σχεδιάζοντας το ΕΣΥ του μέλλοντος» ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την επένδυση στην υγεία μίλησε για τον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο κ. Λιονής σημείωσε ότι χρειάζεται μια πολιτική συμφωνία προκειμένου να συνομολογηθεί ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει ευρύτερο περιεχόμενο. Ανέπτυξε τη δομή ενός ενιαίου, ολοκληρωμένου, συντονισμένου και  αποκεντρωμένου συστήματος υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και σημείωσε ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού πρέπει να απαντά στις ανάγκες για ιατρικές υπηρεσίες της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας, να τυγχάνει συνεχούς εκπαίδευσης και να έχει πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνολογία.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Τριαρίδης, Καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι κάθε τέσσερα με οχτώ χρόνια τα Εθνικά Συστήματα Υγείας μετασχηματίζονται. Αντίθετα, το δικό μας παραμένει όπως σχεδιάστηκε πριν χρόνια. Προσδιόρισε μάλιστα την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία για μία νέα αρχή για ένα αναβαθμισμένο ΕΣΥ. Τεχνηέντως, όπως υπογράμμισε, παραμένουν τα μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας ως Νοσοκομεία αναφοράς covid προκειμένου να διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα χειρουργεία, που στο δημόσιο είναι σε μεγάλες λίστες αναμονής.

 Ο κ. Μίλτος Κροκίδης, Επ. Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ ανέλυσε το ζήτημα της στελεχιακής ανανέωσης του ΕΣΥ. Αμοιβές εγγύτερα στα ευρωπαϊκά δεδομένα, η ασφάλεια της μονιμότητας, η αξιοκρατία και η συνεχής εξέλιξη μέσα στο σύστημα υγείας αποτελούν βασικές παραμέτρους για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων, σύμφωνα με τον κ. Κροκίδη.

Τέλος ο κ. Μιχάλης Κούτρας, MD MSc, Ιατρός Νευρολόγος, πρ. Πρόεδρος ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ που εισηγήθηκε την ιδέα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ανέφερε ότι 12 χρόνια μετά – διάστημα που τεχνολογικά μοιάζει με αιώνα -, αυτό το πρωτοποριακό ψηφιακό εργαλείο δεν έχει ενσωματώσει «στοιχειώδη ψηφιακή ευφυΐα».

Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία σε αυτήν την εκδήλωση τιμής και μνήμης της Προέδρου μας Φώφης Γεννηματά.

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την τραγική απώλειά της.

Η απουσία της στην οικογένειά της, στο ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική ζωή της χώρας είναι μεγάλη.

Η αγαπημένη μας Φώφη ανέβηκε το Γολγοθά με γενναιότητα και αξιοπρέπεια χωρίς να την καταβάλει σε καμία στιγμή ο φόβος.

Στην πολιτική της διαδρομή οι επιλογές της είχαν πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο.

Δεν ζύγισε το κομματικό κόστος και αταλάντευτα υπηρέτησε το εθνικό συμφέρον, την πατρίδα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Έλεγε: »Μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε ιδιαίτερα η αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προστάτης και στήριγμα όλων μας.

Αισθανόμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι, γιατί το ΕΣΥ φέρει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ».

Αυτή την αξία, ενίσχυσε με τις αδιάκοπες προτάσεις και πρωτοβουλίες της, από την αρχή της πανδημικής περιπέτειας.

Με ευαισθησία και συνέπεια στάθηκε απέναντι στον λαϊκισμό και τον ανορθολογισμό, γιατί η Φώφη πάνω από όλα έβαζε την προστασία της ανθρώπινης ζωής και όχι τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.

Σε κομματικό επίπεδο, η ανθρωπιά της Φώφης μεταφράστηκε σε αγώνα για την ενότητα του Κινήματός μας.

»Δεν ξεχνάμε ότι ανέλαβε την παράταξή μας στα πολύ δύσκολα και την κράτησε όρθια μεγαλώνοντάς την και βάζοντας τις βάσεις για το μεγάλο άλμα που τώρα επιχειρούμε.

Άλμα που είμαστε αποφασισμένοι, αλλά και αισιόδοξοι, ότι με τη δύναμη του λαού θα κάνουμε πράξη.

Με τον αγώνα της η Φώφη επιβεβαίωσε τη ρήση του ιδρυτή μας, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποτελέσει έναν διάττοντα αστέρα.

Όλοι μαζί και καθένας προσωπικά έχουμε χρέος να συνεχίσουμε στον δρόμο που χάραξε της ενότητας, της ευθύνης και του συλλογικού αγώνα που δίνουμε.

Φίλες και φίλοι,

Το συνεχές των κρίσεων που βίωσε και βιώνει η ελληνική κοινωνία την τελευταία δεκαετία αφήνει πίσω ένα έντονα αρνητικό αποτύπωμα − την αύξηση των ανισοτήτων.

Οι πληγές των κρίσεων δεν επουλώνονται εύκολα, γιατί οι κυβερνητικές πολιτικές είναι αδιέξοδες, ανεπαρκείς και άδικες.

Η EUROSTAT σε πρόσφατη έκθεσή της διαπιστώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων χωρών όπου καταγράφεται αύξηση του ποσοστού φτώχειας τα τελευταία χρόνια.

Το 2020 η εισοδηματική ανισότητα στη χώρα μας ήταν η 6η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γι’ αυτό συνεχίζουμε στην παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά και προτείνουμε πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τα προβλήματα του ελληνικού λαού χωρίς δημοσιονομικούς λαϊκισμούς, που θα υπονομεύσουν το μέλλον των επόμενων γενεών.

Σε αυτό ακριβώς το ζήτημα κάποιοι από τους πολιτικούς μας αντιπάλους είναι αμετανόητοι.

Και άδικες πολιτικές και υψηλού κόστους. Η ίδια αντίληψη που οδήγησε τη χώρα στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009.

Εμείς αγωνιζόμαστε για την κοινωνική δικαιοσύνη του σήμερα, με το βλέμμα στην ισχυρή και περήφανη πατρίδα του μέλλοντος.

Φίλες και φίλοι,

Ο πληθωρισμός και η ενεργειακή ακρίβεια ενισχύουν περεταίρω τις κοινωνικές ανισότητες.

Η κυβέρνηση εμμονικά αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και δεν υιοθετεί την πρακτική πολλών ευρωπαϊκών χωρών που προσφέρουν αισθητά μειωμένο εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες φέτος το χειμώνα στους πιο οικονομικά ευάλωτους πολίτες. Μία πρόταση που καταθέσαμε και στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, 1 στους 3 Έλληνες ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγασης, μακράν το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ο μέσος όρος είναι 7,8%. Τα ποσοστά είναι ακόμα χειρότερα για όσους ενοικιάζουν το σπίτι στο οποίο διαμένουν, όπου το 60% δίνει πάνω από το μισό εισόδημά του.

Για αυτό το λόγο, πρώτοι από όλα τα κόμματα, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη δημιουργία ενός δημόσιου αποθεματικού κατοικιών που θα διατίθενται προς ενοικίαση και όχι προς πώληση με κοινωνικά κριτήρια και χαμηλό ενοίκιο.

Κατασκευάζοντας νέες κατοικίες μέσα από την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως σε άλλες χώρες αλλά και παροχή φορολογικών ή κινήτρων ανακατασκευής στους ιδιοκτήτες ώστε να εντάξουν τα ακίνητά τους στο πρόγραμμα.

Στόχος μας είναι οι νέοι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και να κάνουν οικογένεια και όχι να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα real estate, πεδίο κέρδους για τους λίγους, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση και που εν τέλει δεν θα αποκλιμακώσει τα ενοίκια.

Την ίδια στιγμή η ενεργειακή φτώχεια καλπάζει.

Η κυβέρνηση ενώ έχει διαθέσει δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για να συγκρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ουσιαστικά επιδοτεί τα υπερκέρδη των παρόχων, αφού, αυτοί καθορίζουν αυθαίρετα την τιμή, η οποία μπορεί να είναι και διπλάσια από το κόστος, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο όπου η μεγαβατώρα κόστιζε στο χρηματιστήριο Ενέργειας 420 ευρώ, την τρίτη υψηλότερη τιμή στην Ένωση και τιμολογήθηκε στα 800 ευρώ, με το Κράτος να πληρώνει τα σπασμένα.

Για αυτό εμείς προτείναμε από την πρώτη στιγμή την επιβολή κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική τιμή ώστε και οι πολίτες να είναι προστατευμένοι, αλλά και οι παραγωγοί και οι πάροχοι να συμμετέχουν στο κόστος, και να μην επιβαρύνονται μόνο οι καταναλωτές και το κράτος.

Ζητούμενο είναι η δίκαιη μετάβαση που θα εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα καταπολεμά την ενεργειακή φτώχεια με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων με φωτοβολταϊκά στις στέγες και ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Με ενεργειακές κοινότητες αγροτών, κτηνοτρόφων και μεταποιητών ώστε να μειωθεί το υψηλό κόστος παραγωγής.

Δίκαιες πολιτικές χωρίς να συσσωρεύουμε χρέη στις επόμενες γενιές και βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτική στις παγκόσμιες αλλαγές με πολλές και καλές θέσεις.

Αυτή είναι η μεγάλη αξιακή διάφορα της σοσιαλδημοκρατικής προσέγγισης από το δημοσιονομικό λαϊκισμό, ο οποίος δημιουργεί καταστροφικά αποτελέσματα γιατί έχει πάντα ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Φίλες και Φίλοι,

Απόψε συνεχίζουμε τον προγραμματικό μας βηματισμό από τον τομέα της Υγείας τιμώντας την πολιτική παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά και τις αγωνίες της να χτιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας του μέλλοντος.

Το ΕΣΥ μέσα στην πανδημία ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της κρίσης, χάρις όμως στην αυτοθυσία του προσωπικού του και στην ανθεκτικότητα των δομών του.

Ταυτόχρονα όμως υπογραμμίστηκαν και οι παθογένειες του.

Τώρα η ΝΔ, σαν να μην έμαθε τίποτα από την πανδημία προωθεί ένα ακόμα πλήγμα.

Επιχειρεί με το τελευταίο σχέδιο νόμου να υπονομεύσει μια βασική αρχή του ΕΣΥ.

Την δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, ενώ η χώρα μας έχει τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία.

Η ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ οδηγεί στη μετατροπή ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς.

Συνεχίζει την υποχρηματοδότηση της υγείας και δεν προχωρά στις λειτουργικές αλλαγές που χρειάζονται τα Νοσοκομεία, ευνοώντας τη συναλλαγή.

Ναι, είναι αναγκαία η αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών του ΕΣΥ.

Αλλά αυτή θα πρέπει να προκύψει μέσα από την αναβάθμιση του μισθολογίου και από τη διεύρυνση της απογευματινής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του κατά την εκδήλωση στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά
»Μέτρο που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ οδηγεί και στην δραστική μείωση της λίστας αναμονής για χειρουργεία και εξετάσεις.

Φίλες και Φίλοι,

Η πορεία ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ του ΕΣΥ δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στις αναγκαίες ποσοτικές παρεμβάσεις αλλά οφείλει να λάβει υπόψη τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της Υγείας.

Η επιχορήγηση των Νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκε κατά 860 εκατομμύρια ευρώ από το 2015 έως σήμερα.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ενώ υπήρχε η δυνατότητα διάθεσης νέων πόρων, στον σχεδιασμό της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναδείχθηκε η ιδεοληπτική και βαθιά συντηρητική πολιτική της ΝΔ.

Η Κυβέρνηση με όλα τα γνωστά προβλήματα επιλέγει να διαθέσει συνολικά μόνο το 4,8% των πόρων του Ταμείου για τις υποδομές Υγείας, όταν η γειτονική Ιταλία διαθέτει το 10%.

Πόροι ανεπαρκείς που δεν φθάνουν για μια ουσιαστική τομή.

Αυτή την εικόνα είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε.

Με την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης από τον Προϋπολογισμό στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την διάθεση του 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία και τις κοινωνικές υποδομές.

Με την προσέλκυση επενδύσεων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Με όρους διαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.

Φίλες και Φίλοι,

Ο σχεδιασμός μας για το ΕΣΥ του μέλλοντος απαιτεί 8 μεγάλες αλλαγές.

1η παρέμβαση: Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Αναβάθμιση του ΕΟΔΔΥ ώστε να σχεδιάζει και να αξιολογεί πολιτικές, να καταγράφει και να επιτηρεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους επιστήμονες και ερευνητικούς φορείς για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων.

2η παρέμβαση: Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία.

Για τον σκοπό αυτό προτείνουμε:

Την δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Με αναβαθμισμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην λειτουργία τους.
Τα δίκτυα αναπτύσσουν νέου τύπου υπηρεσίες Οικογενειακής Ιατρικής, με την ευθύνη ενός οικογενειακού γιατρού, και την συμμετοχή επαγγελματιών υγείας. Υπηρεσίες που φθάνουν σπίτι μας όταν τις έχουμε ανάγκη. Τόσο για τις ευπαθείς ομάδες, όσο και για το σύνολο του πληθυσμού.
Έμφαση στην πρόληψη. Με ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό των παιδιών, για την σωστή διατροφή, με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου χωρίς τα αυθαίρετα ηλικιακά όρια που έθεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και οδοντιατρική φροντίδα για τα παιδιά.
Δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, όπως προτείνει η Αντικαρκινική Εταιρεία που για μία ακόμα φορά θέλω να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους όπου για 48 ώρες μπορούσαν οι γυναίκες να διενεργούν εξετάσεις στα γραφεία μας
Να ενισχυθεί το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά και οι κινητές μονάδες να μπορούν να βρεθούν και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Ενίσχυση της ψυχικής υγείας.
Ο ΕΟΠΥΥ ως ασφαλιστικό ταμείο, αξιολογεί, διαπραγματεύεται, ρυθμίζει, με ενιαίους κανόνες τις συνεργασίες και την δημόσια δαπάνη.
3η παρέμβαση: Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία.

Με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών
Με ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς και αυτονομία στην λήψη λειτουργικών αποφάσεων.
Με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό.
Με δυνατότητα συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρείες για άντληση πρόσθετων εσόδων.
Ένας νέος χάρτης Υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές. Ώστε να μην έχουμε 17 Νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας και να μην υπάρχει 1 Νοσοκομείο στην πολυπληθή πια Ανατολική Αττική.
4η παρέμβαση: Δημιουργία Σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων
Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.
Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, που λειτουργούν με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με τους απαραίτητους επαγγελματίες υγείας και ενσωματωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.
5η παρέμβαση: Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.

Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες
Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται.
Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων.
Ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά.
Παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις
Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί.
Ριζική αναμόρφωση και rotation στο σύστημα Ιατρικής Εκπαίδευσης και νέο αντικειμενικό σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση ειδικότητας.
Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αποδοχών των ειδικευόμενων.
Αξιοποίηση νέων γιατρών που σήμερα δουλεύουν στο εξωτερικό, στις νέες μονάδες οικογενειακής ιατρικής.
Ενίσχυση των δυνατοτήτων εξέλιξης των νέων ιατρών με μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με ιατρικές σχολές και ερευνητικά κέντρα και σε συνέργεια με άλλες επιστήμες (βιολογία, χημεία κλπ).
6η Η Υγεία στα Νησιά.

Κάθε νησί θα έχει είτε επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο (για τα μεγάλα), είτε μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο και πλήρη στελέχωση (για τα μικρότερα)
Για τα πολύ μικρά νησιά ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό.
Κίνητρα για την εξεύρεση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού με πρόσθετες αμοιβές, επιδοτήσεις ενοικίων και μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε Νοσοκομεία επιλογής τους.
7η παρέμβαση: Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης.

Για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

8η παρέμβαση: Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.

Θέλουμε να καλύψουμε το χάσμα ποιοτικής περίθαλψης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών.
Αλλά και να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη συνεχούς υποστήριξης ηλικιωμένων, αναπήρων, μοναχικών ατόμων με χρόνιες παθήσεις
Να κάνουμε πράξη τον ψηφιακό φάκελο υγείας, την ψηφιακή κάρτα, τα στοχευμένα προληπτικά προγράμματα, τις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Γιατί λοιπόν όλα αυτά να μην οδηγήσουν τη χώρα σε μία πραγματική ευρωπαϊκή κανονικότητα; Γι’ αυτό λέω για άλλη μία φορά ότι ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα και πρέπει να του δώσουμε περισσότερα. Ιδιαίτερα ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Αν δεν το καταφέρουμε εμείς οι σοσιαλδημοκράτες, να είστε σίγουροι ότι δεν μπορεί να το πετύχει κανείς.
Τέλος, επαναφέρουμε την πρόταση μας για δραστική μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων, για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, που πλήττει ιδιαίτερα η ακρίβεια.
Φίλες και Φίλοι,

Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο.

Και τονίζω, δημόσιο σύστημα. Αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες.

Αυτό επιτάσσει η ιστορική μας διαδρομή και η μεγάλη κοινωνική παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά.

Ένα ΕΣΥ αναγεννημένο και ισχυρό, που σπάει ανισότητες, που καλύπτει την πλειοψηφία της κοινωνίας μας σε κάθε γωνιά της πατρίδας.

Ένα ΕΣΥ όπως αρμόζει στην ιστορία, στην ταυτότητα και τις αξίες της παράταξης μας.

Όπως το οραματίστηκε ο Γιώργος Γεννηματάς μαζί με τον Παρασκευά

Αυγερινό και για την ενίσχυση του οποίου αγωνίστηκε η Φώφη Γεννηματά.

Η πολιτική παρακαταθήκη της θα είναι φωτεινός φάρος στην πορεία μας προς το μέλλον.

Γιατί πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος, οι αξίες, οι αρχές και οι ιδέες μας.

Να ‘στε καλά και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την σημερινή σας παρουσία που αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη και τον σεβασμό για την αείμνηστη Πρόεδρό μας.

Εύχομαι με το αποτέλεσμα που θα έχουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές και με τον καθημερινό μας αγώνα να αποδείξουμε ότι η δική της προσπάθεια και να μείνουμε όρθιοι και να μείνουμε ενωμένοι και να είμαστε ξανά ανταγωνιστικοί ήταν μία ισχυρή παρακαταθήκη για να κάνουμε το αναγκαίο άλμα του μέλλοντος. Γι’ αυτό λοιπόν, και για τη Φώφη μας, θα πρέπει να δώσουμε αυτόν τον ισχυρό αγώνα για να αλλάξει η πατρίδα μας σελίδα.

Και πάλι σας ευχαριστώ για την παρουσία σας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του κατά την εκδήλωση στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά

Η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Δημήτρης Μάντζος, ο Μιχ. Κατρίνης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης προσέρχεται στην εκδήλωση

Τα σχόλια είναι κλειστά.