Ειδησεογραφικό site

Ανδρέας Παπαδόπουλος : «Ντροπή τα όσα λέει ο Μητσοτάκης για κυβέρνηση με Βαρουφάκη»

31

Από Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ σε μία σκληρή περίοδο για τη χώρα, την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη πλέον ενώνει τις δυνάμεις της με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και κατεβαίνει υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.

Ο λόγος για τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο οποίος σε συνέντευξή του δηλώνει έτοιμος για τις κάλπες της 21ης Μαΐου καθώς όπως σημειώνει «πιστεύει βαθιά στη δύναμη της συμμετοχής και στη μάχη των ιδεών».

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δηλώνει θαυμαστής του Κώστα Σημίτη καθώς θεωρεί τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «πρωθυπουργό της μεγαλύτερης κοινωνικής σύγκλισης και βεβαίως τον πατριάρχη της εγχώριας κεντροαριστεράς, αλλά και μια προσωπικότητα με διεθνή εμβέλεια».

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», σχολιάζει για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την ψήφο ανοχής, ενώ για τα όσα λέει ο πρόεδρος της ΝΔ για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη κάνει λόγο για απροκάλυπτα ψέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συνέντευξη του Ανδρέα Παπαδόπουλου

Πώς πήρατε την επιλογή να πολιτευτείτε; Προέρχεστε από την Ανανεωτική Αριστερά, υπήρξατε εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ, πλέον ενώνετε τις δυνάμεις σας με το ΠΑΣΟΚ

Από τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ ολοκλήρωσε τον κύκλο της με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, θεωρώ πως ο πλέον όμορος χώρος για το ιστορικό ρεύμα της ανανεωτικής Αριστεράς είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η δύναμη των ιδεών της σοσιαλδημοκρατίας σε συνδυασμό με την εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη, είχαν ως αποτέλεσμα την υποψηφιότητά μου. Άλλωστε, σε ότι με αφορά, έχω πάρει ενεργά μέρος σε όλες τις διεργασίες που έγιναν την προηγούμενη δεκαετία για την ενοποίηση του χώρου της κεντροαριστεράς. Από τους «58» και τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έως την ίδρυση του ΚΙΝΑΛ.  Πιστεύω βαθιά στη δύναμη της συμμετοχής και στη μάχη των ιδεών.

ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ή του Κώστα Σημίτη; Ποιες ήταν οι καλύτερες περίοδοι για τη χώρα;

Σε μια μακρά περίοδο είναι λογικό να υπάρχουν καλές και κακές στιγμές. Το ισοζύγιο της διαδρομής του ΠΑΣΟΚ είναι συντριπτικά θετικό. Οι καλύτερες στιγμές της μεταπολιτευτικής περιόδου της χώρας έχουν ταυτιστεί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η ευημερία των πολιτών και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων, οι θεσμικές αλλαγές, το κοινωνικό κράτος, η άμβλυνση των ανισοτήτων σε όλα, τα μεγάλα έργα, η ΟΝΕ, η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε,  φέρουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεών του. Αλλά για να μην φανεί πως υπεκφεύγω θέλω να σας πω πως άλλα ήταν τα προτάγματα και οι ανάγκες το 1981 και άλλα το 1996. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, εκτός των άλλων, θα χρωστάνε πάντα στον Ανδρέα Παπανδρέου πως έβαλε την άλλη μισή Ελλάδα στο προσκήνιο, πως τελειώσαμε με το κράτος της δεξιάς και τα κοινωνικά φρονήματα. Προσωπικά, επειδή με ρωτάτε, είμαι θαυμαστής του κ. Κώστα Σημίτη, τον οποίο θεωρώ εδώ και δεκαετίες τον πρωθυπουργό της μεγαλύτερης κοινωνικής σύγκλισης και βεβαίως τον πατριάρχη της εγχώριας κεντροαριστεράς, αλλά και μια προσωπικότητα με διεθνή εμβέλεια.

Με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη

Ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών και πώς θα πρωταγωνιστήσει το ΠΑΣΟΚ;

Δεν νομίζω πως είναι ένα το δίλημμα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιστρέψει ο θεσμικός τρόπος λειτουργίας του κράτους και να μην ξαναζήσουμε, για παράδειγμα, τις αθλιότητες που έγιναν με τις υποκλοπές. Θέλουμε την αξιοκρατία, την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υποδομών, τη στήριξη της δημόσιας υγείας και παιδείας και πολλά ακόμη. Ο τρόπος, τώρα, να πρωταγωνιστήσει το ΠΑΣΟΚ και πάλι είναι ένας. Να γίνει η βασική επιλογή των πολιτών στην κάλπη. Τους καλώ να το πράξουν, με τη βεβαιότητα πως δεν θα μετανιώσουν για την ψήφο τους.

Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ; 

Αντιπαραθετική και ανταγωνιστική, με όρους αμιγώς πολιτικούς. Θα θυμάστε ότι ΠΑΣΟΚ δεν είχε κανένα θέμα να ψηφίζει κάτι καλό που έκανε η κυβέρνηση  Τσίπρα, όπως και κάτι καλό που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το επισημαίνω για να καταδείξω το ρόλο που παίζει το ΠΑΣΟΚ όταν είναι στην αντιπολίτευση. Μια δημιουργική δύναμη και όχι μια στείρα αντιπολιτευτική παράταξη. Συμπερασματικά είναι δυο κόμματα μετά οποία έχουμε ουσιαστικές διαφωνίες σε μια σειρά από μεγάλα ζητήματα. Διαφορετικές με τη ΝΔ και διαφορετικές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ποιους πολίτες απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές; 

Διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες. Ιδιαιτέρως, δε, στους μη προνομιούχους, τη μεσαία τάξη, στη νεολαία που αναζητά ένα καλύτερο αύριο. Τους καλούμε να κρίνουν και να συγκρίνουν.  Να σκεφτούν οι παλαιότεροι αν η ζωή τους ήταν καλύτερη όταν το ΠΑΣΟΚ είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Και οι νεότεροι να δώσουν την ευκαιρία σε έναν νέο και άφθαρτο αρχηγό, με αρκετές εμπειρίες και γνώση του διεθνούς γίγνεσθαι.

Μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση «χωρίς Μητσοτάκη ή Τσίπρα Πρωθυπουργό»; Πώς το εννοείτε; 

Δεν εξαρτάται από εμάς. Το μείζον αυτή την ώρα είναι αν θα υπάρξει προγραμματική συμφωνία μετά τις εκλογές του Μαϊου. Από εκεί και πέρα το άρθρο 37 του Συντάγματος προβλέπει με σαφήνεια τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν για να γίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας και να επιλεγεί από τα κόμματα που θα συνεργαστούν το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Έντονη συζήτηση για κυβέρνηση ανοχής. Ως χώρος το αποκλείεται; 

Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, κύριε Λέκκα. Οι χώρες δεν μπορεί να κυβερνηθούν με λογικές ανοχής, με κόμματα που θα δίνουν στήριξη δια της αποχής τους από την αίθουσα του κοινοβουλίου.  Καμία τέτοια κυβέρνηση δεν  μπορεί να σταθεί για παραπάνω από λίγες εβδομάδες. Τέτοιου είδους «ιδέες» μαρτυρούν έλλειψη σοβαρότητας και άγνοια των αναγκών της χώρας.

Η ΝΔ λέει πως ετοιμάζεστε να συνεργαστείτε ακόμα και με τον Γιάνη Βαρουφάκη παρά το γεγονός ότι εσείς το διαψεύδετε συνεχώς. Γιατί ακολουθεί αυτή τη στρατηγική; Τι θέλει να κερδίσει;

Το κόλπα του πρωθυπουργού είναι φθηνιάρικα. Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν κάθεται καν να συζητήσει με το ΜεΡΑ25, είναι ντροπή ο κ. Μητσοτάκης να λέει τέτοια απροκάλυπτα ψέματα. Και το κάνει για προφανείς λόγους. Θέλει να ενεργοποιήσει τη μνήμη των πολιτών για όσα έζησαν το θλιβερό πρώτο εξάμηνο του 2015. Θέλει να φοβίσει τους πολίτες μέσω του μπαμπούλα Βαρουφάκη αλλά και των όσων αστειοτήτων επαναλαμβάνει τις τελευταίες εβδομάδες. Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 ήταν το περίφημο asset του κ. Τσίπρα. Χάρισμά του. Δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το κόμμα της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας, της σταθερότητας. Ευτυχώς η  προπαγάνδα του προέδρου της ΝΔ έχει απαντηθεί με το καλύτερο τρόπο από τον πρόεδρό μας.

Πώς θα ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτές τις εκλογές; Ο Συνταγματολόγος κ. Αλιβιζάτος λέει πως με ένα 35% ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί για την Πρωθυπουργία…

Δεν είμαι προφήτης για να προβλέψω το αποτέλεσμα των εκλογών, ούτε θέλω να βάζω ποσοστά και πήχη για να σας λέω αν ηττήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας με το τάδε ποσοστό. Στο ερώτημά σας έχει απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης με τον πλέον σαφή τρόπο. Λέει «όχι» και στους δυο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα συγκεντρώσει η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.