Ειδησεογραφικό site

Ανακούφιση στο ΚΙΝ.ΑΛ. για το «εξιτήριο» του Σταύρου

379

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς μετά το διαζύγιο του Ποταμιού με το Κίνημα Αλλαγής.

Τη σχετική απόφαση, που ήρθε μετά από ψηφοφορία, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) του κόμματος. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων έκανε λόγο για σημαία παλιομοδίτικου κόμματος που έχει υψωθεί στο ΚΙΝ.ΑΛ., η οποία, όπως είπε, είναι συνταγή αποτυχίας.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν άργησε να σηκώσει το «γάντι» που του πέταξε ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζοντας με νόημα ότι προχωρά μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν, με κεντρικά στελέχη του να θεωρούν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε αποφασίσει την αποχώρησή του από τον νέο φορέα και απλώς αναζητούσε δικαιολογία.

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ

Η Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα δεν άργησε να περάσει στην επικοινωνιακή αντεπίθεση, με τα επιτελικά της στελέχη να «πυροβολούν κατά ριπάς» κατά του Σταύρου Θεοδωράκη μέσω μπαράζ συνεντεύξεων στα ΜΜΕ. Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου της Φώρης Γεννηματά, Μανώλη Όθωνα, ο οποίος σχολιάζοντας την αποχώρηση του Ποταμιού έκανε λόγο για το τελικό στάδιο μιας προαποφασισμένης και προσχεδιασμένης (από τον Σταύρο Θεοδωράκη) ενέργειας, προσθέτοντας πως το πρόβλημα δεν ήταν «οι λίγες διαφωνίες» μεταξύ μας αλλά, πολύ περισσότερο, «οι πολλές συμφωνίες με τον κ. Τσίπρα». Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως το Ποτάμι νόθευε το πολιτικό μήνυμα του ΚΙΝ.ΑΛ. και κατά συνέπεια η αποχώρησή του είναι θετική εξέλιξη.

Όσον αφορά το Ποτάμι, στα ηγετικά κλιμάκια επικρατεί έντονος προβληματισμός για το μέλλον του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιχειρεί ήδη το πολιτικό restart του κόμματός του και προχωρά στην οργανωτική ανασυγκρότηση, σε συμμαχία και συνεχή συνεργασία με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις ενώ αναμένεται να κάνει κάλεσμα συμμετοχής σε όσους απομακρύνθηκαν ή αδρανοποιήθηκαν από το κόμμα. Η πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη προβλέπει και συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο με αντικείμενο τις πολιτικές προτεραιότητες, τους κανόνες λειτουργίας αλλά και την εκλογή ηγεσίας του κόμματος.
Πάντως, ο επικεφαλής του Ποταμιού ήδη μετράει τις πρώτες απώλειες αφού στελέχη και κινήσεις που συνεργάστηκαν με το Ποτάμι και ψήφισαν υπέρ της παραμονής στο ΚΙΝ.ΑΛ. ήδη κινούνται σε άλλο μήκος κύματος. Για παράδειγμα, η πολιτική κίνηση «Μπροστά» ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα όργανα του Ποταμιού ενώ την ίδια στάση κρατούν και άλλα στελέχη όπως ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και η Αθηνά Δρέττα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η λίστα όσων θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη των ιδεών στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται τις επόμενες ημέρες να μεγαλώσει καθώς πολλά περιφερειακά στελέχη που συμμετέχουν στις Νομαρχιακές και Δημοτικές Οργανώσεις του νέου φορέα τονίζουν ότι δεν θα ακολουθήσουν τον Σταύρο Θεοδωράκη και θα παραμείνουν στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ…

Επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν «ανακουφισμένα» από τις εξελίξεις με το Ποτάμι. Εκτιμούν ότι το πλήγμα της αποχώρησής του θα είναι αμελητέο σε σχέση με τη σύγχυση που προκαλούσαν κάθε φορά οι ηχηρές διαφοροποιήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη που νόθευαν το πολιτικό μήνυμα του Κινήματος Αλλαγής και δημιουργούσαν «σύγχυση» στη βάση της παράταξης. Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά κοιτάζουν με την ίδια αισιοδοξία την επόμενη μέρα και ξεκαθαρίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα «τρέξει» κανονικά τον σχεδιασμό του αλλά και τις πολιτικές προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος, όπως για παράδειγμα οι ημερίδες που εξειδικεύουν τις πολιτικές και προγραμματικές θέσεις (Σχέδιο Ελλάδα) που επεξεργάστηκε και ψήφισε το πρόσφατο συνέδριο. Στο πλαίσιο αυτό, η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε σε εκδήλωση την Τετάρτη τις θέσεις του κόμματός της για την αυτοδιοίκηση. Στην ομιλία της η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. τόνισε ότι «σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε δήμο, θα είμαστε παρών». «Ό,τι προοδευτικό έγινε σε αυτόν τον τόπο, έγινε από εμάς» επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής κινείται και σε προεκλογικούς ρυθμούς με τις Επιτροπές Ψηφοδελτίων για τις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές να έχουν «πιάσει δουλειά». Ήδη, κεντρικά στελέχη του «Κινήματος Αλλαγής» είναι σε επαφή με στελέχη από όλη την Ελλάδα με στόχο οι εκλογικές λίστες να έχουν άρωμα διεύρυνσης, μεγάλη δόση ανανέωσης αλλά και να στοχεύουν σε ειδικά εκλογικά κοινά.

ΡΗΞΗ ΜΕ ΡΑΓΚΟΥΣΗ

Στο μεταξύ, ο νεοσύστατος φορέας κόβει τις σχέσεις του με τον Γιάννη Ραγκούση μετά τις αιχμηρές δηλώσεις εναντίον της Φώφης Γεννηματά, ο οποίος έκανε λόγο για «αντιδημοκρατικά σοκαριστική απόφασή» της αναφορικά με τη στάση του Κινήματος Αλλαγής στο Σκοπιανό. Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε τη Φώφη Γεννηματά ότι κατήργησε το Πολιτικό Συμβούλιο επειδή διαφώνησε μαζί της αλλά και πως υπό την ηγεσία της το κόμμα πηγαίνει προς τον κ. Μητσοτάκη, πράγμα που το αποκόβει από τη βάση του.

Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος με μια σκληρή δήλωσή του έδειξε ουσιαστικά την πόρτα της εξόδου. «Εδώ και καιρό στο Κίνημα Αλλαγής δεν ασχολούμαστε με τον κ. Ραγκούση όπως και εκείνος δεν ασχολείται με το Κίνημα Αλλαγής. Έχει κάνει την επιλογή του και συμπεριφέρεται ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Χρηστίδης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, που άφησε σαφείς αιχμές για «συμφωνία» του πρώην υπουργού με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Ραγκούσης στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε άθλιους ορισμένους βουλευτές της ΔΗΣΥ; Του επιστρέφουμε ΑΤΟΦΙΟ τον χαρακτηρισμό και τον ρωτώ: Γιάννη, πότε συναντήθηκες με τον Τσίπρα;», ήταν το σχόλιο του Βασίλη Κεγκέρολγου στα social media.

Ανάλογο κλίμα επικράτησε και στα μεσαία στελέχη του νεοσύστατου κόμματος τα οποία με αναρτήσεις τους στα social media έστρεψαν τα «πυρά» τους κατά του Γιάννη Ραγκούση. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του πρώην γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κ.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛ. Παντελή Καμά. «Ως εδώ!!!! Την ώρα που η κυβέρνηση καταρρέει, κάποιοι όπως ο κύριος Ραγκούσης τής δίνουν σανίδα σωτηρίας επιχειρώντας να μετατρέψουν την κρίση της κυβέρνησης σε κρίση της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της Κεντροαριστεράς», έγραψε χαρακτηριστικά στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής.

Στον απόηχο της αποχώρησης του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής και με φόντο την επόμενη ημέρα, τρία κεντρικά στελέχη του νέου φορέα με δήλωσή τους στο «Κ» αναφέρουν τα εξής:

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
(αν. εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ, μέλος Κ.Ε. ΚΙΝ.ΑΛ.)

«Προχωράμε με όσους
θέλουν και μπορούν…»

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία μια ισχυρή προοδευτική πολιτική δύναμη που θα βάλει τέλος στον σημερινό ψευτοδικομματισμό και στην πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πολιτική δύναμη υπάρχει, είναι το Κίνημα Αλλαγής. Έχει δημιουργηθεί με την ιδρυτική πράξη συμμετοχής 212.000 προοδευτικών πολιτών στη διαδικασία εκλογής επικεφαλής της παράταξης. Η πολιτική εντολή που έλαβε η Φώφη Γεννηματά ήταν σαφής, για μια αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς. Η εντολή που έλαβαν οι συνυποψήφιοί της για την ηγεσία ήταν για ενότητα και συστράτευση και οι ίδιοι δεσμεύτηκαν σε αυτό. Η Φώφη Γεννηματά τίμησε και τιμά αυτή την εντολή, ο Σταύρος Θεοδωράκης εκ των πραγμάτων, όχι. Όλες και όλοι είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά στην κρίση των πολιτών, οι οποίοι έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής προχωράμε με αποφασιστικότητα και περισσότερη δύναμη μπροστά στον δρόμο που έχουμε χαράξει, με όσους θέλουν και μπορούν να ακολουθήσουν αυτή την πορεία.»

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
(Mέλος της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ και της Ε.Γ. του ΚΙΝ.ΑΛ.)

«Ήταν λάθος η επιλογή
του Ποταμιού να φύγει»

«Η αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛ. προφανώς δεν είναι θετική εξέλιξη. Το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ είναι τα βασικά σχήματα που προσδίδουν ευρύτητα στον νέο φορέα εφόσον δεν προέρχονται από την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η επιλογή του Ποταμιού ήταν λάθος γιατί θα μπορούσε να δίνει τις μάχες για τις απόψεις του μέσα στο ομοσπονδιακό σχήμα. Ας πιάσουμε τώρα το νήμα από την αρχή. Από τη στήριξη 212.000 πολιτών στην ανάδειξη επικεφαλής στην Κεντροαριστερά. Τα μηνύματα ήταν δυο και δεν επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες. Το πρώτο αφορά την καθαρή νίκη της Φ. Γεννηματά και το δεύτερο την εντολή για τη δημιουργία ενός ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ.
Τα ελάχιστα σημεία συνεννόησης είναι τρία:
Να οικοδομήσουμε έναν νέο και ευρύτερο φορέα και όχι ένα ΠΑΣΟΚ plus.
Να λειτουργούμε με συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες.
Να κινηθούμε σε ένα ανταγωνιστικό σχέδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ χωρίς να κλείνει κάποιος προκαταβολικά το μάτι του σε μια ενδεχομένη επιλογή συμμαχιών.»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
(Μέλος Κ.Ε. Κινήματος Αλλαγής)
«Οι κλυδωνισμοί ήταν από
καιρό αναμενόμενοι…»
«Οι κλυδωνισμοί στον χώρο της Κεντροαριστεράς αφενός ήταν αναμενόμενοι από καιρό, αφετέρου δίνουν τη δυνατότητα ανάκαμψης την οποία έχει άμεση ανάγκη το ΚΙΝ.ΑΛ. Τον περασμένο Νοέμβριο προσήλθαν στην κάλπη 212.000 πολίτες, για τους οποίους με άνεση, βεβαίως, επαιρόμεθα, την εμπιστοσύνη τους όμως δεν αποδείξαμε ότι τιμάμε δεόντως. Οι προσωπικές διευθετήσεις, που εύκολα κατακρίναμε στο παρελθόν, προτάχθηκαν της αναγκαίας πολιτικής μας λειτουργίας με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται εσωστρέφεια και αμηχανία. Οι ομολογουμένως σοβαρές δυνατότητες της ηγετικής ομάδας δεν αξιοποιήθηκαν για την παραγωγή πολιτικής. Αντιθέτως, όταν η χώρα διάγει μείζονα εθνικά και οικονομικά γεγονότα, εμείς εισφέρουμε την πλούσια παραπολιτική μας δράση και τις εγωπαθείς στρατηγικές μας μετρώντας τη σκιά μας. Προσωπική μου πεποίθηση παραμένει ότι στο εγχείρημα που ξεκίνησε έχουμε χρέος να προσδώσουμε νέα πνοή και προοπτική. Ότι πέριξ της Κεντροαριστεράς υπάρχει μεγάλη ποσοτικά και ποιοτικά δύναμη συμπολιτών μας που αναμένουν δείγματα σοβαρότητας για να ενεργοποιηθούν. Υπάρχει εν τέλει, έστω και τώρα, πεδίο και αναγκαιότητα για ανασυγκρότηση και παραγωγή σαφούς διακριτής προοδευτικής πολιτικής μας πρότασης για την κοινωνία και τη χώρα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.