Ειδησεογραφικό site

Ακιντζί: Δεν είναι δυνατή η λύση δύο κρατών

158

Σε γραπτή του δήλωση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει ότι η ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων δέχεται πλήγμα μέσα στα χρόνια – Η πλέον ρεαλιστική λύση είναι η διζωνική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας ανέφερε

Η πλέον ρεαλιστική λύση είναι η διζωνική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας, δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σε γραπτή του δήλωση, αφού δηλώνει ότι ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο θα συνεχίζεται η προσπάθεια για λύση καθώς το στάτους κβο εμπεριέχει κινδύνους, ο Μ. Ακιντζί αναφέρει ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι αυτή που κρατά τους Τουρκοκύπριους έξω από το διεθνές δίκαιο.

Αναφέρει ακόμη ότι η ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων δέχεται πλήγμα μέσα στα χρόνια και ότι από την άλλη, η Κυπριακή Δημοκρατία, από την οποία, όπως είπε, αποκλείστηκαν οι Τουρκοκύπριοι, δέχεται με αδικαιολόγητο τρόπο τα οφέλη της ΕΕ. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, λέει ο κ. Ακιντζί και προσθέτει ότι η υφιστάμενη κατάσταση θυματοποιεί τους Τουρκοκύπριους αλλά την ίδια ώρα δεν θα είναι προς όφελος ούτε των Ελληνοκυπρίων στο μέλλον.

Είναι ακόμη δυνατόν να βρεθεί μια λογική, αναφέρει ο κ. Ακιντζί και προσθέτει ότι η πλέον ρεαλιστική λύση είναι η διζωνική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας.

Αφού όλες οι πλευρές κάνουν λόγο για επίτευξη λύσης μέσω διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο του ΟΗΕ τότε η μορφή λύσης που θα διαπραγματευτούμε είναι ξεκάθαρη, λέει στη γραπτή του δήλωση. Επίσης, αναφέρει, μπορεί να συζητηθεί και η ενίσχυση των εξουσιών στις συνιστώσες πολιτείες και προσθέτει ότι η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων είναι ουσιώδους σημασίας και οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εγκαταλείψουν τις δίκαιες απαιτήσεις τους.

Υποστηρίζει ότι η υποχώρηση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας από όσα είχε αποδεχθεί και η άρνηση των βασικών παραμέτρων της πολιτικής ισότητας είναι τα πλέον σημαντικά εμπόδια για την εξεύρεση λύσης. Ο τρόπος για να καμφθεί, κατά τον Ακιντζί «η αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας είναι να μην εγκαταλείψουμε τα δίκαια των Τουρκοκυπρίων».

Πρέπει, αναφέρει, να διατηρήσουμε τη συνέπεια των θέσεών μας ενώπιον των Τουρκοκυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και της διεθνούς κοινότητας, και σε κάθε ευκαιρία πρέπει να πολεμούμε τη στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας κατά της πολιτικής ισότητας. Με το να πράττουμε αυτό, αναφέρει, δεν θα χάσουμε την αξιοπιστία μας.

Μια επίσημη αναγνώριση δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο δεν είναι δυνατή σε αυτή τη συγκυρία, ούτε φαίνεται να είναι δυνατή στο εγγύς μέλλον, καταλήγει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.