Ειδησεογραφικό site

Αυστρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε ο Κουρτς

80

Εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης στον νικητή των πρόωρων βουλευτικών της περασμένης Κυριακής, τον αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, έδωσε σήμερα το μεσημέρι στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

«Ως ομοσπονδιακός πρόεδρος θα δώσω ιδιαίτερη προσοχή ώστε κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης να βρεθούν στο επίκεντρο τα συνολικά συμφέροντα της Αυστρίας και του πληθυσμού της», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν παραδίδοντας την εντολή στον εντολοδόχο, πλέον, καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μετά την ανάληψη της εντολής, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προτίθεται να διεξάγει αρχικά «συνομιλίες προσέγγισης» και με τα πέντε κόμματα που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, και στη συνέχεια να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, οι οποίες θα ξεκινήσουν μάλλον στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

AP Photo/Ronald Zak

Άγνωστο παραμένει ποιος θα είναι ο πρώτος συνομιλητής του Σεμπάστιαν Κουρτς κατά την αναζήτηση εταίρου προς σχηματισμό κυβέρνησης, γενικά όμως αναμένεται πως αυτό θα είναι το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και ο αρχηγός του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, σε σημερινή συνέντευξή του επιβεβαιώνει ότι το βράδυ της Τετάρτης είχαν στην κατοικία του σε προάστιο της Βιέννης, «ιδιωτική» συνάντηση με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας ότι η «πολύ ανοικτή, συμπαθητική, φιλική» συνάντηση, κατά την οποία υπήρξε μία μεταξύ τους «ανθρώπινη προσέγγιση», ήταν η πρώτη εμπιστευτική συνομιλία του με τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών.

AP Photo/Matthias Schrader

Ταυτόχρονα σημειώνει, πως η ανάληψη του αξιώματος του καγκελάριου από τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, συνιστά εντολή που προκύπτει από το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ διαβεβαιώνει ότι εάν το κόμμα του προσκληθεί από τον κ. Κουρτς σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, το Κόμμα των Ελευθέρων δεν πρόκειται να έχει παράλληλες διαπραγματεύσεις με άλλο κόμμα.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς συμμετείχε χθες στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχοντας συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης έπειτα από εκλογές διαρκούσε στην μεταπολεμική Αυστρία

κατά μέσο όρο 60 ημέρες, χρόνος που εάν ισχύσει αυτή τη φορά, τότε η Αυστρία θα έχει στις 14 Δεκεμβρίου τη νέα της κυβέρνηση, ωστόσο στο παρελθόν υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις που η διάρκεια των σχετικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν πριν το σχηματισμό της είχε φτάσει και τους τρεις μήνες.

Μετά τη δεκαετία του 1990 ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού διαρκούσε περισσότερο, το 2013 προέκυψε κυβέρνηση έπειτα από 78 ημέρες, το 2008 έπειτα από 65 ημέρες. Το «ρεκόρ» ήταν το 1962 με 129 ημέρες, ενώ το 1999 έπειτα από 124 ημέρες προέκυψε τελικά η πλέον αμφιλεγόμενη μεταπολεμικά κυβέρνηση στην Αυστρία, ο συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ με το Κόμμα των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ.

Ο πλέον σύντομος σχηματισμός κυβέρνησης είχε καταγραφεί τη δεκαετία του 1970, όταν το 1971 ο χρόνος που μεσολάβησε ανάμεσα στις εκλογές και στην ορκωμοσία της πρώτης αυτοδύναμης κυβέρνησης του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι ήταν 25 ημέρες, ενώ το «ρεκόρ» σύντομης διάρκειας ήταν κατά την ορκωμοσία της δεύτερης κυβέρνησης του, το 1975, που απείχε «μόλις» 23 ημέρες από τις εκλογές, τις οποίες ο Μπρούνο Κράισκι είχε κερδίσει με πλειοψηφία 54 %.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.